LEGE ÎN VIGOARE! Legea apiculturii a fost modificată! Noua lege, Legea apiculturii nr.79/2020, a fost promulgată vineri, 12 iunie 2020, prin Decret prezidențial nr. 294/2020, de președintele țării, Klaus Iohannis. Printre modificări se află și stabilirea condițiilor în care este eliberat certificatul de origine pentru albine.
Potrivit Legii apiculturii nr.79/2020, ameliorarea albinelor din România se realizează prin programul național de ameliorare, cadru în baza căruia organizațiile și asociațiile acreditate de Agenția Națională pentru Zootehnie «Prof. dr. G. K. Constantinescu» întocmesc programe proprii de ameliorare, înființează și mențin evidențe zootehnice și genealogice.
Programul național de ameliorare are la bază ameliorarea rasei autohtone Apis Mellifera Carpatica, prin îmbunătățirea performanțelor acestei populații în conformitate cu legislația națională și cu programul național cadru de ameliorare a albinelor.
Biotehnologia însămânțărilor artificiale este de competența institutelor de cercetare, a institutelor de învățământ superior de profil, a apicultorilor calificați, recunoscuți conform legislației în vigoare, iar manipulările genetice efectuate cu caracter experimental sunt de competența institutelor de cercetare și de învățământ superior de profil, și aplicarea în practică se face sub controlul Agenției Naționale pentru Zootehnie «Prof. dr. G. K. Constantinescu».
IMPORTANT! Producerea pentru comercializare a mătcilor ameliorate în rasă curată, poate fi realizată doar de stupine de multiplicare și de elită, autorizate în acest scop, conform legislației în vigoare.
În scopul protecției materialului biologic apicol autohton, introducerea de material biologic apicol pe teritoriul României va fi autorizată de Agenția Națională pentru Zootehnie «Prof dr. G. K. Constantinescu» și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Pentru realizarea protecției materialului biologic apicol autohton, prin programele naționale de sprijinire și dezvoltare a apiculturii se vor finanța proiectele și măsurile în care se utilizează material genetic apicol autohton.
Împerecherea controlată, naturală sau prin însămânțare artificială, este obligatorie pentru înființarea și menținerea evidențelor zootehnice și genealogice.
În baza evidențelor zootehnice și genealogice, entitățile autorizate pentru ameliorare au obligația de a emite certificat de origine și declarație de conformitate.
Apicultorii, individual sau organizați în forme asociative, pot beneficia de sprijin financiar pentru înființarea, dezvoltarea și modernizarea stupinelor prin accesarea măsurilor prevăzute în programele naționale sau europene destinate acestui sector.
Formele asociative pot beneficia de sprijin financiar pentru organizarea de cursuri de formare profesională, organizări de conferințe, schimburi de experiențe și activități didactice.