AJUTOR DISPREȚUIT! Peste 5.000 de euro cheltuiți pe tancuri de răcire a laptelui care ruginesc de doi ani într-un garaj! Utilajele ar fi trebuit să-i ajute pe 200 de fermieri români să nu mai depindă de intermediari și să-și vândă laptele din ferme la un preț mai bun direct procesatorilor.
În timp ce mii de fermieri din țară se zbat să supraviețuiească, să nu-și vândă animalele și caută prețuri mai bune pentru vânzarea laptelui, ca să-și mențină fermele, 200 de fermieri din comuna Dângeni, județul Botoșani, disprețuiesc ajutorul care le-a fost oferit de Guvern în anul 2014. Crescătorii de vaci de lapte au beneficiat de un ajutor de minimis pentru achiziționarea de tancuri de răcire a laptelui.
Ajutorul de minimis de 5.000 de euro a fost acordat asociației în care erau membri cei 200 de fermieri. Planul era să se construiască un centru de colectare și fermierii să scape de intermediari și să vândă laptele la prețuri mai mari direct procesatorilor, să câștige mai mult de 80 de bani/litrul de lapte.
Tancurile de răcire a laptelui au fost cumpărate, dar nu au fost folosite niciodată. Au ajuns să ruginească în garajul primăriei comunei. De ce s-a întâmplat așa ceva?! Cei 200 de țărani s-au certat și asociația s-a destrămat. Echipamentele pentru depozitarea laptelui în condiţii excelente au fost lăsate de doi ani pradă prafului și ruginei.
Nu ştiu ce s-a întâmplat acolo, dar cert este că nu mai există nicio asociaţie. Fiecare este pentru el. S-a desfiinţat asociaţia! Liderul lor dădea deja laptele în altă parte, nu mai avea grijă de asociaţie, spune Cătălin Rotundu, primarul din Dângeni. Între timp s-a sesizat şi Fiscul, care încearcă să acopere paguba. În prezent, echipamentele sunt sub sechestru, urmând să fie revândute, probabil la un preţ mai mic. Deci, o parte din bani se duce pe apa Sâmbetei.
Nici măcar fermierii nu ştiu de ce s-au certat. Nu vor să se asocieze și pace pentru că nu au încredere unii în alții și se tem că se vor fura unul pe altul. Vând în continuare laptele din ferme intermediarilor, pe același preţ mic.
Nu-i bună asociaţia. Toţi fură. Mai bine vindem noi singuri, spune Nicu Gireadă, un fermier din satul Hulub, comuna Dângeni. Deşi nu vor să audă de asociaţie, fermierii se plâng în continuare că sunt nevoiţi să-şi vândă roadele muncii la preţuri de nimic.
Este prea ieftin laptele. Nu ne scoatem nici măcar investiţiile. Nici măcar cu subvenţiile nu ne scoatem banii. Laptele este un leu litru, în cel mai bun caz la centrele de colectare, se plânge fermierul.
(Surse folosite: Digi24, Adevărul, foto Adevărul)