Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CUM SĂ LUPȚI CU FERMIERUL POLONEZ SUBVENȚIONAT CÂND TU, FERMIER ROMÂN, EȘTI TAXAT!

Publicat: 30 august 2017 - 12:27
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VINE POLONIA! Vă spunem o poveste cu bune și cu rele, fără să vă ascundem cât de dificil este pentru un fermier român, mic, amărât să pătrundă pe rafturile marilor retaileri și ce luptă duce zilnic ca să se agațe de aceste rafturi, să rămână marfa lui acolo în condițiile în care Polonia ne inundă cu legume și fructe la prețuri aproape imposibil de concurat. Nu o să spunem că e o poveste de succes, o să spunem că e o lecție de supraviețuire pe piață.

Am ales să vă spunem povestea acum pentru că este perioada din an în care fermierii polonezi livrează din plin marfă la marii retaileri din România. O mână de mici fermieri din județul Cluj se ambiționează zilnic să nu abandoneze lupta. Au pornit la drum în 2013, și-au construit Cooperativa agricolă Lunca Someșului Mic. Asocierea a fost creată cu ajutorul Fundației Civitas, a beneficiat la înființare de un grant de la Fundația Româno-Americană și a primit o mică subvenție pe partea acoperirii costurilor de start-up.

La început au fost 16 fermieri, dar unii au renunțat, ori pentru că nu au reușit să livreze cantitățile necesare de legume, ori convinși că nu vor face profit. Au rămas 13 mici fermieri pe baricade care exploatează doar 70 ha de teren. De pe aceste hectare reușesc să livreze legume la Profi și Kaufland. Șase camioane încărcate merg săptămânal spre Profi și trei descarcă la Kaufland. De multe ori, însă, ca să-și păstreze clienții, platformele pe care au reușit să pătrundă, apelează și la marfa altor producători locali din Cluj sau alte județe.

Anul acesta, am avut incredibil de mari vânzări în aprilie. De 10 ori mai mari decât anul trecut. Platforma Profi a rămas fără furnizori la ridichi și am completat și de la fermieri care nu sunt membri în cooperativă. Am livrat peste 100.000 de legături de ridichi. Așa s-a întâmplat și cu ceapa galbenă. Nu am în cooperatvă, dar am sunat producătorii și am livrat clientului. Legături de ceapă verde, pătrunjel, mărar am livrat de la un producător care e în afara cooperativei. Fermierii știu că marfa trebuie să fie de un anumit calibru și de o anumită calitate. Le explic totul de la a la z. E o educație a producătorului local, o disciplină, declară Anca Marcu, director de vânzări Cooperativa Lunca Someșului Mic, pentru AGROINFO.

Cum decurge negocierea cu retailerii? Este iluzorie de cele mai multe ori. Ai impresia că negociezi un preț și, de fapt, accepți prețul oferit de magazin, spune Anca Marcu, director de vânzări cooperativă. Dar să spunem că asta este legea dură a pieței. Fermierii noștri se adaptează din mers.  Necazul mare este altul. Micii fermieri români care se zbat să-și vândă marfa sunt ajutați de statul român cu ghionturi. În loc de o gură de oxigen, li se mai pune în spinare câte un bir, câte un impozit. Și atunci cum să-i învingă pe fermierii polonezi?!

FERMIERII POLONEZI SUBVENȚIONAȚI, FERMIERII ROMÂNI TAXAȚI!

Când am venit acum un an la cooperativă, am început să lucrez dintr-odată cu oamenii cei mai puternici pe vânzări. anca-marcu_bSunt oamenii care fac tot ce înseamnă achiziție legume, fructe, pe toată țara, pentru retaileri. Noi nu ne permitem să investim bani în educația noastră ca vânzători, să ne adaptăm. Negocierea, uneori, este iluzorie. E o iluzie că eu negociez. De multe ori trebuie să accept prețul pe care mi-l dă. E dificil să negociez pentru că ei au multe opțiuni. Noi nu avem multe opțiuni în sensul de a ne vinde o cantitate așa mare de marfă. Unde altundeva duc eu atâta marfă dacă nu la platformele acestea? Ar trebui să vând din restaurant în restaurant, să-mi fac o rețea de distribuție, cu mașini, cu logistică, cu tot și, probabil, nu aș ajunge să vând așa cantitate mare ca acum. Negociem, mai țin prețul de câte ori pot la un nivel acceptabil. Dar, de asemenea, trebuie să accept când vine marfa din străinătate că nu am ce să fac, când vine Polonia, ca acum.

E perioada în care începe marfa din Polonia. Trebuie să accept faptul că vine (marfa n.r.) de dincolo ieftină și trebuie să cobor prețul. Sunt producători dincolo care sunt subvenționați puternic de către stat, sunt subvenționați la preț. Vă spun sincer noi nu avem niciun ajutor. Nu ai o subvenție serioasă care să te ajute, nu ai un cadru legislativ care să-ți mai dea o gură de aer din când în când. Avem o lege a cooperativelor care specifică că suntem scutiți de impozite pe primii cinci ani, dar nu e armonizat Codul fiscal și nu poți să beneficiezi de prevederile legale pentru că nu ai norme de aplicare, nu ai Cod fiscal armonizat.

Pe lângă asta, mai e și impozitarea dură, o dată e impozitat omul, pentru că producătorii locali plătesc impozit pentru produsele lor și, pe urmă, mai e impozitată cooperativa. Niciun ajutor! Și de anul ăsta mai avem și 1% impozitul pe venit. De anul ăsta, ni s-a mai adăugat o taxă. Plus că de la autoritățile locale noi nu am avut niciun sprijin, niciodată, din păcate, spune Anca Marcu (în foto).

În 2015, Ambasada SUA a decernat Cooperativei agricole Lunca Someșului Mic premiul Antreprenorul Anului pentru că a reușit acolo unde alți producători români consideră că este imposibil. Concret, a obținut contracte cu retaileri. În spatele acestui premiu, stau însă teama, dsiperarea, efortul și o muncă susținută. 

De multe ori simt cooperativa așa de fragilă și ne întrebăm: O să fie ok? O să fie în regulă? Și de la an la an ne dăm seama că da, a fost în regulă, am trecut peste. Dar de câte ori ne izbim de câte o problemă, zicem: asta s-ar putea să mă lovească foarte tare și să mă zdruncine. Nu suntem puternici din punct de vedere financiar. Noi încercăm să dăm cât mai mult la om, cooperativa să-și rețină doar cât are nevoie pentru funcționarea ei. Omul să aibă beneficiul, fermierii membri, dar și cei nemembri care livrează la noi, spune directorul de vânzări.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND VINE POLONIA!

Când vin fermierii polonezi, scad cantitățile de marfă și scad prețurile pentru noi. Dacă suntem competitivi și dăm la un preț mai mic, vom livra mai mult, dacă nu...Anul acesta, la cartofi, de exemplu, a fost un preț foarte mic și e în continuare foarte mic. Noi socotim prețul de producție și se câștigă foarte, foarte puțin. Dar e diferit în fiecare an, explică Anca Marcu.

Cum sună viitorul pentru ambițioasa cooperativă? Vrem să începem din toamna asta livrarea la Mega Image. Am discutat și cu alte cooperative și colaborează bine cu Mega Image, de aceea ne dorim și noi pentru că sunt foarte deschiși. Dar avem nevoie să achiziționăm luna aceasta o mașină mică, nu putem intra cu camionul în centrul Clujului, spune directorul de vânzări. 

Ce ar ajuta cooperativa? Ne-ar ajuta foarte mult să avem și noi subvenții cum au fermierii polonezi și atunci am reuși să coborîm prețurile pentru că la calitate stăm foarte bine și nu ne temem de concurența din afară. În schimb, e problemă atunci când noi trebuie să reducem prețurile și nu avem subvenții ca ei, adaugă Marcu.

În 2017, conducerea cooperativei speră să obțină din vânzări cel puţin 1,3 milioane lei (circa 290.000 euro).

Vizualizat: 4597 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

27 noiembrie 2020 - 17:18

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2020.

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

27 noiembrie 2020 - 10:44

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că fermierii români vor beneficia, în fiecare an, timp de 7 ani, de 100 de milioane de euro, ajutor pentru construirea de sere și solarii. Potrivit șefului MADR, va fi o nouă măsură de finanțare a agricultorilor români, lansată în premieră pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027.

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

27 noiembrie 2020 - 09:49

DEZASTRU! Seceta și recoltele dezastruoase din Dobrogea îi forțează pe fermieri să își vândă utilajele și terenurile.Mulți nu mai au bani pentru salariile angajaților pe care i-au găsit foarte greu. Cornel Zamfir deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin, în Constanța. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salariile angajaților. Dacă fermierii mari au probleme, cei mici nu vor rezista

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

27 noiembrie 2020 - 08:15

OFICIAL BRUXELLES. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele COMAGRI, Parlamentul European, a anunțat că a fost aprobată de către Comisia Europeană o schemă de ajutor pentru România în valoare de 216 milioane de euro. Ajutorul va fi acordat sub forma unor subvenții directe care nu pot depăși 100.000 de euro/fermă pentru producția primară de produse agricole și 120.000 de euro/întreprindere în sectorul pescuitului și acvaculturii.

ȘAPTE FERME ROMÂNEȘTI LIVREAZĂ 2.000 DE PORCI PE SĂPTĂMÂNĂ LA KAUFLAND!

ȘAPTE FERME ROMÂNEȘTI LIVREAZĂ 2.000 DE PORCI PE SĂPTĂMÂNĂ LA KAUFLAND!

27 noiembrie 2020 - 07:16

PORC NĂSCUT ȘI CRESCUT ÎN ROMÂNIA 100%! Retailerul german Kaufland a lansat programul Porc născut și crescut în România 100%. Potrivit comunicatului companiei, porcii sunt crescuți inclusiv cu furaje din România. Retailerul  lucrează deja cu şapte ferme din România, care livrează 2.000 porci/ săptămână către magazinele reţelei, iar în doi ani speră să dubleze cantitatea.

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

26 noiembrie 2020 - 16:24

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, 25 noiembrie 2020, pe site-ul oficial Normele metodologice la legea vânzării terenurilor agricole.

VACI FLĂMÂNZITE ȚINUTE ÎN MOCIRLĂ ȘI BĂLEGAR DE UN METRU!

VACI FLĂMÂNZITE ȚINUTE ÎN MOCIRLĂ ȘI BĂLEGAR DE UN METRU!

26 noiembrie 2020 - 10:34

ANIMALE CHINUITE. Autoritățile din Sibiu au intervenit pe 24 noiembrie 2020 pentru ridicarea a două cadavre de bovine din curtea unui sibian care locuiește în cartierul Valea Aurie. În grajdul improvizat au rămas alte trei bovine - spun martorii, care trăiesc în condiții sub orice critică. Flămânzite, ținute în mocirlă și bălegar de un metru. Proprietarul este același care în urmă cu doi ani și-a omorât calul în bătaie.

COMISIA EUROPEANĂ, ÎN CONTROL LA ANSVSA!

COMISIA EUROPEANĂ, ÎN CONTROL LA ANSVSA!

26 noiembrie 2020 - 09:48

COMUNICAT ANSVSA. În cadrul programului de audit planificat al Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară (DG Sănătate și Siguranță Alimentară) se va desfășura, în perioada 7-16 decembrie 2020, în sistem videoconferință, Misiunea de audit a Comisiei Europene (DG-SANTE)/2020-6934. Obiectivul principal al auditului este evaluarea controalelor oficiale privind siguranța laptelui și a produselor din lapte efectuate de către autoritățile competente din România.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ardeleanu
|
08. 30, 2017. Wednesday 13:18
Va planeti ca producatori Polonezi vin si va strica piata(respectiv la cartof).Apai sa ne fie cu iertare draga doamna greseala e a dvs.In primavara la cartoful timpuriu cand Polonezul e rupt de lume si nu are de unde si lafel ca si dvs are contracte de onorat ii lasati sa vina si sa faca ce vor (sa scada pretul cumvor ei pentru ca de la producatori nu vin sa cumpere sau daca vin vin cu oferte lafel de slabe ca si Polonezi iar platile se fac cand vor acesti .....Comercianti..,Asa ca din cate vad eu vina este a dvs nu a Retailerilor .Daca aveti contracte atunci oferiti un pret corect si veti avea si marfa de calitate la un pret rezonabil.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Scrisoare de la profesoară către părinţi:

Scrisoare de la profesoară către părinţi:
- "Dragi părinţi, vă rog să-l spălaţi pe Bulă! Miroase!" Detalii