Adama
Vinasa Rompak

CUM SĂ LUPȚI CU FERMIERUL POLONEZ SUBVENȚIONAT CÂND TU, FERMIER ROMÂN, EȘTI TAXAT!

Publicat: 30 august 2017 - 12:27
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VINE POLONIA! Vă spunem o poveste cu bune și cu rele, fără să vă ascundem cât de dificil este pentru un fermier român, mic, amărât să pătrundă pe rafturile marilor retaileri și ce luptă duce zilnic ca să se agațe de aceste rafturi, să rămână marfa lui acolo în condițiile în care Polonia ne inundă cu legume și fructe la prețuri aproape imposibil de concurat. Nu o să spunem că e o poveste de succes, o să spunem că e o lecție de supraviețuire pe piață.

Am ales să vă spunem povestea acum pentru că este perioada din an în care fermierii polonezi livrează din plin marfă la marii retaileri din România. O mână de mici fermieri din județul Cluj se ambiționează zilnic să nu abandoneze lupta. Au pornit la drum în 2013, și-au construit Cooperativa agricolă Lunca Someșului Mic. Asocierea a fost creată cu ajutorul Fundației Civitas, a beneficiat la înființare de un grant de la Fundația Româno-Americană și a primit o mică subvenție pe partea acoperirii costurilor de start-up.

La început au fost 16 fermieri, dar unii au renunțat, ori pentru că nu au reușit să livreze cantitățile necesare de legume, ori convinși că nu vor face profit. Au rămas 13 mici fermieri pe baricade care exploatează doar 70 ha de teren. De pe aceste hectare reușesc să livreze legume la Profi și Kaufland. Șase camioane încărcate merg săptămânal spre Profi și trei descarcă la Kaufland. De multe ori, însă, ca să-și păstreze clienții, platformele pe care au reușit să pătrundă, apelează și la marfa altor producători locali din Cluj sau alte județe.

Anul acesta, am avut incredibil de mari vânzări în aprilie. De 10 ori mai mari decât anul trecut. Platforma Profi a rămas fără furnizori la ridichi și am completat și de la fermieri care nu sunt membri în cooperativă. Am livrat peste 100.000 de legături de ridichi. Așa s-a întâmplat și cu ceapa galbenă. Nu am în cooperatvă, dar am sunat producătorii și am livrat clientului. Legături de ceapă verde, pătrunjel, mărar am livrat de la un producător care e în afara cooperativei. Fermierii știu că marfa trebuie să fie de un anumit calibru și de o anumită calitate. Le explic totul de la a la z. E o educație a producătorului local, o disciplină, declară Anca Marcu, director de vânzări Cooperativa Lunca Someșului Mic, pentru AGROINFO.

Cum decurge negocierea cu retailerii? Este iluzorie de cele mai multe ori. Ai impresia că negociezi un preț și, de fapt, accepți prețul oferit de magazin, spune Anca Marcu, director de vânzări cooperativă. Dar să spunem că asta este legea dură a pieței. Fermierii noștri se adaptează din mers.  Necazul mare este altul. Micii fermieri români care se zbat să-și vândă marfa sunt ajutați de statul român cu ghionturi. În loc de o gură de oxigen, li se mai pune în spinare câte un bir, câte un impozit. Și atunci cum să-i învingă pe fermierii polonezi?!

FERMIERII POLONEZI SUBVENȚIONAȚI, FERMIERII ROMÂNI TAXAȚI!

Când am venit acum un an la cooperativă, am început să lucrez dintr-odată cu oamenii cei mai puternici pe vânzări. anca-marcu_bSunt oamenii care fac tot ce înseamnă achiziție legume, fructe, pe toată țara, pentru retaileri. Noi nu ne permitem să investim bani în educația noastră ca vânzători, să ne adaptăm. Negocierea, uneori, este iluzorie. E o iluzie că eu negociez. De multe ori trebuie să accept prețul pe care mi-l dă. E dificil să negociez pentru că ei au multe opțiuni. Noi nu avem multe opțiuni în sensul de a ne vinde o cantitate așa mare de marfă. Unde altundeva duc eu atâta marfă dacă nu la platformele acestea? Ar trebui să vând din restaurant în restaurant, să-mi fac o rețea de distribuție, cu mașini, cu logistică, cu tot și, probabil, nu aș ajunge să vând așa cantitate mare ca acum. Negociem, mai țin prețul de câte ori pot la un nivel acceptabil. Dar, de asemenea, trebuie să accept când vine marfa din străinătate că nu am ce să fac, când vine Polonia, ca acum.

E perioada în care începe marfa din Polonia. Trebuie să accept faptul că vine (marfa n.r.) de dincolo ieftină și trebuie să cobor prețul. Sunt producători dincolo care sunt subvenționați puternic de către stat, sunt subvenționați la preț. Vă spun sincer noi nu avem niciun ajutor. Nu ai o subvenție serioasă care să te ajute, nu ai un cadru legislativ care să-ți mai dea o gură de aer din când în când. Avem o lege a cooperativelor care specifică că suntem scutiți de impozite pe primii cinci ani, dar nu e armonizat Codul fiscal și nu poți să beneficiezi de prevederile legale pentru că nu ai norme de aplicare, nu ai Cod fiscal armonizat.

Pe lângă asta, mai e și impozitarea dură, o dată e impozitat omul, pentru că producătorii locali plătesc impozit pentru produsele lor și, pe urmă, mai e impozitată cooperativa. Niciun ajutor! Și de anul ăsta mai avem și 1% impozitul pe venit. De anul ăsta, ni s-a mai adăugat o taxă. Plus că de la autoritățile locale noi nu am avut niciun sprijin, niciodată, din păcate, spune Anca Marcu (în foto).

În 2015, Ambasada SUA a decernat Cooperativei agricole Lunca Someșului Mic premiul Antreprenorul Anului pentru că a reușit acolo unde alți producători români consideră că este imposibil. Concret, a obținut contracte cu retaileri. În spatele acestui premiu, stau însă teama, dsiperarea, efortul și o muncă susținută. 

De multe ori simt cooperativa așa de fragilă și ne întrebăm: O să fie ok? O să fie în regulă? Și de la an la an ne dăm seama că da, a fost în regulă, am trecut peste. Dar de câte ori ne izbim de câte o problemă, zicem: asta s-ar putea să mă lovească foarte tare și să mă zdruncine. Nu suntem puternici din punct de vedere financiar. Noi încercăm să dăm cât mai mult la om, cooperativa să-și rețină doar cât are nevoie pentru funcționarea ei. Omul să aibă beneficiul, fermierii membri, dar și cei nemembri care livrează la noi, spune directorul de vânzări.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND VINE POLONIA!

Când vin fermierii polonezi, scad cantitățile de marfă și scad prețurile pentru noi. Dacă suntem competitivi și dăm la un preț mai mic, vom livra mai mult, dacă nu...Anul acesta, la cartofi, de exemplu, a fost un preț foarte mic și e în continuare foarte mic. Noi socotim prețul de producție și se câștigă foarte, foarte puțin. Dar e diferit în fiecare an, explică Anca Marcu.

Cum sună viitorul pentru ambițioasa cooperativă? Vrem să începem din toamna asta livrarea la Mega Image. Am discutat și cu alte cooperative și colaborează bine cu Mega Image, de aceea ne dorim și noi pentru că sunt foarte deschiși. Dar avem nevoie să achiziționăm luna aceasta o mașină mică, nu putem intra cu camionul în centrul Clujului, spune directorul de vânzări. 

Ce ar ajuta cooperativa? Ne-ar ajuta foarte mult să avem și noi subvenții cum au fermierii polonezi și atunci am reuși să coborîm prețurile pentru că la calitate stăm foarte bine și nu ne temem de concurența din afară. În schimb, e problemă atunci când noi trebuie să reducem prețurile și nu avem subvenții ca ei, adaugă Marcu.

În 2017, conducerea cooperativei speră să obțină din vânzări cel puţin 1,3 milioane lei (circa 290.000 euro).

Vizualizat: 5015 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ardeleanu
|
08. 30, 2017. Wednesday 13:18
Va planeti ca producatori Polonezi vin si va strica piata(respectiv la cartof).Apai sa ne fie cu iertare draga doamna greseala e a dvs.In primavara la cartoful timpuriu cand Polonezul e rupt de lume si nu are de unde si lafel ca si dvs are contracte de onorat ii lasati sa vina si sa faca ce vor (sa scada pretul cumvor ei pentru ca de la producatori nu vin sa cumpere sau daca vin vin cu oferte lafel de slabe ca si Polonezi iar platile se fac cand vor acesti .....Comercianti..,Asa ca din cate vad eu vina este a dvs nu a Retailerilor .Daca aveti contracte atunci oferiti un pret corect si veti avea si marfa de calitate la un pret rezonabil.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii