VINE POLONIA! Vă spunem o poveste cu bune și cu rele, fără să vă ascundem cât de dificil este pentru un fermier român, mic, amărât să pătrundă pe rafturile marilor retaileri și ce luptă duce zilnic ca să se agațe de aceste rafturi, să rămână marfa lui acolo în condițiile în care Polonia ne inundă cu legume și fructe la prețuri aproape imposibil de concurat. Nu o să spunem că e o poveste de succes, o să spunem că e o lecție de supraviețuire pe piață.
Am ales să vă spunem povestea acum pentru că este perioada din an în care fermierii polonezi livrează din plin marfă la marii retaileri din România. O mână de mici fermieri din județul Cluj se ambiționează zilnic să nu abandoneze lupta. Au pornit la drum în 2013, și-au construit Cooperativa agricolă Lunca Someșului Mic. Asocierea a fost creată cu ajutorul Fundației Civitas, a beneficiat la înființare de un grant de la Fundația Româno-Americană și a primit o mică subvenție pe partea acoperirii costurilor de start-up.
La început au fost 16 fermieri, dar unii au renunțat, ori pentru că nu au reușit să livreze cantitățile necesare de legume, ori convinși că nu vor face profit. Au rămas 13 mici fermieri pe baricade care exploatează doar 70 ha de teren. De pe aceste hectare reușesc să livreze legume la Profi și Kaufland. Șase camioane încărcate merg săptămânal spre Profi și trei descarcă la Kaufland. De multe ori, însă, ca să-și păstreze clienții, platformele pe care au reușit să pătrundă, apelează și la marfa altor producători locali din Cluj sau alte județe.
Anul acesta, am avut incredibil de mari vânzări în aprilie. De 10 ori mai mari decât anul trecut. Platforma Profi a rămas fără furnizori la ridichi și am completat și de la fermieri care nu sunt membri în cooperativă. Am livrat peste 100.000 de legături de ridichi. Așa s-a întâmplat și cu ceapa galbenă. Nu am în cooperatvă, dar am sunat producătorii și am livrat clientului. Legături de ceapă verde, pătrunjel, mărar am livrat de la un producător care e în afara cooperativei. Fermierii știu că marfa trebuie să fie de un anumit calibru și de o anumită calitate. Le explic totul de la a la z. E o educație a producătorului local, o disciplină, declară Anca Marcu, director de vânzări Cooperativa Lunca Someșului Mic, pentru AGROINFO.
Cum decurge negocierea cu retailerii? Este iluzorie de cele mai multe ori. Ai impresia că negociezi un preț și, de fapt, accepți prețul oferit de magazin, spune Anca Marcu, director de vânzări cooperativă. Dar să spunem că asta este legea dură a pieței. Fermierii noștri se adaptează din mers. Necazul mare este altul. Micii fermieri români care se zbat să-și vândă marfa sunt ajutați de statul român cu ghionturi. În loc de o gură de oxigen, li se mai pune în spinare câte un bir, câte un impozit. Și atunci cum să-i învingă pe fermierii polonezi?!
FERMIERII POLONEZI SUBVENȚIONAȚI, FERMIERII ROMÂNI TAXAȚI!
Când am venit acum un an la cooperativă, am început să lucrez dintr-odată cu oamenii cei mai puternici pe vânzări. Sunt oamenii care fac tot ce înseamnă achiziție legume, fructe, pe toată țara, pentru retaileri. Noi nu ne permitem să investim bani în educația noastră ca vânzători, să ne adaptăm. Negocierea, uneori, este iluzorie. E o iluzie că eu negociez. De multe ori trebuie să accept prețul pe care mi-l dă. E dificil să negociez pentru că ei au multe opțiuni. Noi nu avem multe opțiuni în sensul de a ne vinde o cantitate așa mare de marfă. Unde altundeva duc eu atâta marfă dacă nu la platformele acestea? Ar trebui să vând din restaurant în restaurant, să-mi fac o rețea de distribuție, cu mașini, cu logistică, cu tot și, probabil, nu aș ajunge să vând așa cantitate mare ca acum. Negociem, mai țin prețul de câte ori pot la un nivel acceptabil. Dar, de asemenea, trebuie să accept când vine marfa din străinătate că nu am ce să fac, când vine Polonia, ca acum.
E perioada în care începe marfa din Polonia. Trebuie să accept faptul că vine (marfa n.r.) de dincolo ieftină și trebuie să cobor prețul. Sunt producători dincolo care sunt subvenționați puternic de către stat, sunt subvenționați la preț. Vă spun sincer noi nu avem niciun ajutor. Nu ai o subvenție serioasă care să te ajute, nu ai un cadru legislativ care să-ți mai dea o gură de aer din când în când. Avem o lege a cooperativelor care specifică că suntem scutiți de impozite pe primii cinci ani, dar nu e armonizat Codul fiscal și nu poți să beneficiezi de prevederile legale pentru că nu ai norme de aplicare, nu ai Cod fiscal armonizat.
Pe lângă asta, mai e și impozitarea dură, o dată e impozitat omul, pentru că producătorii locali plătesc impozit pentru produsele lor și, pe urmă, mai e impozitată cooperativa. Niciun ajutor! Și de anul ăsta mai avem și 1% impozitul pe venit. De anul ăsta, ni s-a mai adăugat o taxă. Plus că de la autoritățile locale noi nu am avut niciun sprijin, niciodată, din păcate, spune Anca Marcu (în foto).
În 2015, Ambasada SUA a decernat Cooperativei agricole Lunca Someșului Mic premiul Antreprenorul Anului pentru că a reușit acolo unde alți producători români consideră că este imposibil. Concret, a obținut contracte cu retaileri. În spatele acestui premiu, stau însă teama, dsiperarea, efortul și o muncă susținută.
De multe ori simt cooperativa așa de fragilă și ne întrebăm: O să fie ok? O să fie în regulă? Și de la an la an ne dăm seama că da, a fost în regulă, am trecut peste. Dar de câte ori ne izbim de câte o problemă, zicem: asta s-ar putea să mă lovească foarte tare și să mă zdruncine. Nu suntem puternici din punct de vedere financiar. Noi încercăm să dăm cât mai mult la om, cooperativa să-și rețină doar cât are nevoie pentru funcționarea ei. Omul să aibă beneficiul, fermierii membri, dar și cei nemembri care livrează la noi, spune directorul de vânzări.
CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND VINE POLONIA!
Când vin fermierii polonezi, scad cantitățile de marfă și scad prețurile pentru noi. Dacă suntem competitivi și dăm la un preț mai mic, vom livra mai mult, dacă nu...Anul acesta, la cartofi, de exemplu, a fost un preț foarte mic și e în continuare foarte mic. Noi socotim prețul de producție și se câștigă foarte, foarte puțin. Dar e diferit în fiecare an, explică Anca Marcu.
Cum sună viitorul pentru ambițioasa cooperativă? Vrem să începem din toamna asta livrarea la Mega Image. Am discutat și cu alte cooperative și colaborează bine cu Mega Image, de aceea ne dorim și noi pentru că sunt foarte deschiși. Dar avem nevoie să achiziționăm luna aceasta o mașină mică, nu putem intra cu camionul în centrul Clujului, spune directorul de vânzări.
Ce ar ajuta cooperativa? Ne-ar ajuta foarte mult să avem și noi subvenții cum au fermierii polonezi și atunci am reuși să coborîm prețurile pentru că la calitate stăm foarte bine și nu ne temem de concurența din afară. În schimb, e problemă atunci când noi trebuie să reducem prețurile și nu avem subvenții ca ei, adaugă Marcu.
În 2017, conducerea cooperativei speră să obțină din vânzări cel puţin 1,3 milioane lei (circa 290.000 euro).