Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CUM ÎȘI SALVEAZĂ FERMIERII SUBVENȚIA APIA PE HECTAR pentru TERENUL NECULTIVAT!

Publicat: 12 aprilie 2020 - 18:45
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

CÂT TEREN VA FI PÂRLOAGĂ?! Sunt fermieri care și-au întors culturile agricole și nu vor mai reînsămânța pentru că nu are rost în condițiile în care nici în perioada următoare nu vor fi precipitații, a declarat ministrul agriculturii. O parte din terenurile agricole ar putea fi pârloagă. Cum își vor salva subvenția APIA pe ha fermierii care renunță să mai cultive? Ministrul Adrian Oros spune care este actul pe baza căruia își vor putea încasa banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Din nefericire, tot sud-estul României este afectat de secetă. Fermierii din Tulcea îmi spuneau că ei nu mai țin minte ca vreodată să fi fost așa mare seceta, asta ne spun și cei de la institutul Național de Meteorologie. Sunt suprafețe irigabile în țară, peste un un milion 61 de mii de hectare. Avem contractate de către asociațiile de udători, de către fermieri cam 860 de mii de hectare, deci ar mai fi un disponibil de 150 de mii de hectare care sunt irigabile și la care așteptăm ca fermierii, aceste asociații de udători să facă contractele cu ANIF-ul (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare n.r.), am alocat bani pentru apa gratuită, am alocat bani pentru plata curentului până la acele pompe de punere sub presiune a apei.

Vom monitoriza prin aceste comisii județene pentru situații de urgență, vom monitoriza și suprafețele și gradul de afectare în așa fel încât aceste procese-verbale care se completează să le folosească fermierilor, pe de o parte, atunci când își justifică cheltuielile la administrația financiară, să le folosească pentru APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură n.r.), ca și adeverințe când își ridică plățile și, de asemenea, să le utilizăm atunci când vom face acele scheme de despăgubiri pentru pagubele produse de secetă.

Am înțeles că în fiecare an aceste comisii și-au făcut treaba, dar nici într-un an, în ultima perioadă, nu au fost plătite despăgubiri. Fermierii din Tulcea îmi spuneau că anul trecut au fost calamitate din cauza secetei 26 de mii de hectare și că nu s-a primit niciun ban. Anul acesta o să încercăm să găsim resurse mai ales că, din păcate, această secetă se suprapune și cu această criză a coronavirusului și fermierii ies mai greu datorită restricțiilor de circulație, mai greu în câmp, au întârziat și unele lucrări și totul în această perioadă este mai greu, a spus ministrul agriculturii Adrian Oros, sâmbătă, la Constanța.

Ministrul agriculturii a adăugat că sunt afectate, în general, toate culturile agricole care au fost puse în toamnă, unde nu a existat posibilitatea de irigare.

Atât la grâu am văzut afectare, și la rapiță. În unele zone mi se comunică pierderi de 30%, de 50%, în alte zone, unii oameni ne spun că pierderile pot să fie de 80%. Unii fermieri și-au întors culturile, adică încearcă să reînsămânțeze. Alții au anunțat că se gândesc mai bine dacă are rost să reînsămânțeze pentru că ceea ce anunță Institutul Național de Meteorologie, se pare, că nu vor fi precipitații nici în perioada următoare. Sigur că aceste decizii, în primul rând le vor lua ei, fiecare fermier în parte și asociațiile. Noi vom încerca să-i sprijinim cât este posibil și cât este legal, a mai spus ministrul agriculturii.

Pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii a fost publicat, vineri, 10 aprilie 2020, un proiect de Ordin al ministrului agriculturii prin care sunt înființate la nivel local comisiile de monitorizare a suprafețelor agricole afectate de secetă și de evaluare a pagubelor.

Vizualizat: 12283 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ARE MÂINILE CRĂPATE, SPATELE PRAF ȘI FACE NAVETA DE LA OLT LA CLUJ CU LEGUME!

ARE MÂINILE CRĂPATE, SPATELE PRAF ȘI FACE NAVETA DE LA OLT LA CLUJ CU LEGUME!

24 mai 2020 - 11:35

FĂ-NE O COOPERATIVĂ SĂ FIM ȘI NOI OAMENI! Ilie e din neamul rudarilor din Olt. Are mâinile crăpate și spatele făcut praf de la munca de pe trei hectare de teren cultivat cu legume. Ilie face naveta de la Olt la Cluj ca să-și vândă legumele. Spune că merge cu marfă în Europa. Impresionanta poveste a lui Ilie o spune Anca Marcu, directorul Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, pe care Ilie a rugat-o să le facă și lor cooperativă ca să fie și ei oameni.

CIOBAN: AM ANUNȚAT PROTECȚIA ANIMALELOR SĂ-MI IA VACILE CĂ NU AM PĂȘUNE!

CIOBAN: AM ANUNȚAT PROTECȚIA ANIMALELOR SĂ-MI IA VACILE CĂ NU AM PĂȘUNE!

24 mai 2020 - 09:34

DISPERAREA UNUI OIER DIN ROMÂNIA. Crescătorul de ovine Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, nu are pășune unde să-și ducă cele 77 de vaci. Pășunea închiriată de la primăria Orăștie este pentru turma lui de 1.500 de ovine. Vacile nu mai au loc. Oierul a declarat, pentru AGROINFO, că în disperarea care l-a cuprins a anunțat Protecția Animalelor să vină să ia vacile. Oierul spune că la începutul săptămânii vine o comisie la el.

OFICIAL DIN MINISTERUL AGRICULTURII, LA O STÂNĂ DE OI!

OFICIAL DIN MINISTERUL AGRICULTURII, LA O STÂNĂ DE OI!

24 mai 2020 - 07:33

ÎN VIZITĂ LA O FAMILIE DE OIERI ȚĂRANI! Subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Avram Fițiu, a fost la o stână de oi din județul Cluj. Ciobanii aduceau fetelor de măritat păpuși din caș, a scris Avram Fițiu pe pagina sa oficială Facebook, despre una dintre tradițiile oieritului românesc.

APIA: PLĂȚI PE HECTAR PENTRU FERMIERI!

APIA: PLĂȚI PE HECTAR PENTRU FERMIERI!

24 mai 2020 - 06:48

ANUNȚ OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că a prelungit termenul pentru depunerea cererilor pentru obținerea plăților pe hectar pentru angajamente de silvomediu. APIA a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

OFICIAL APIA: TERMEN CERERE AJUTOR DE STAT!

OFICIAL APIA: TERMEN CERERE AJUTOR DE STAT!

24 mai 2020 - 06:27

COMUNICAT! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță toți fermierii interesați că a fost prelungit termenul pentru depunerea cererilor pentru schema de ajutor de stat sprijin pentru prima împădurire și crearea suprafețelor împădurite. APIA a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

OFICIAL GUVERN! CE SE SCHIMBĂ LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

OFICIAL GUVERN! CE SE SCHIMBĂ LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

22 mai 2020 - 06:59

COMUNICAT. Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri seara, o Ordonanţă de urgenţă care modifică și completează OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură. Sunt modificări la subvenția pentru pășune, pentru micii fermieri, ajutoarele naționale tranzitorii și la termenele APIA pentru notificarea fermierilor aflați la control.

DECIZII GUVERN ASTĂZI SUBVENȚIILE APIA!

DECIZII GUVERN ASTĂZI SUBVENȚIILE APIA!

21 mai 2020 - 21:23

ADOPTATE DE GUVERN. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în urmă cu puțin timp, deciziile adoptate astăzi, în ședința de Guvern, care vizează subvențiile agricole aferente acestui an, cuvenite fermierilor români.

SUNTEM ROMÂNI, CUMPĂRĂM DE LA ȚĂRANII ROMÂNI DIN PIEȚE!

SUNTEM ROMÂNI, CUMPĂRĂM DE LA ȚĂRANII ROMÂNI DIN PIEȚE!

21 mai 2020 - 19:49

NU STĂM ÎN GENUNCHI ÎN FAȚA BRUXELLES-ULUI! Partidul Ecologist Român (PER) acuză Parlamentul de trădare naţională şi cere o poziţie publică a preşedintelui României privind promulgarea legii care ar fi trebuit să promoveze produsele românești din fermele noastre, dar nu se întâmplă așa. Dacă lor le place să stea în genunchi în faţa Bruxelles-ului, noi, ecologiştii, vrem să fim în UE, dar vom sta în picioare! Vom cumpăra de la ţăranii români din pieţe! A declarat președintele PER, într-un comunicat remis media.

LEGEA APICULTURII, ADOPTATĂ!

LEGEA APICULTURII, ADOPTATĂ!

21 mai 2020 - 17:41

LEGE TRIMISĂ LA PROMULGARE! Miercuri a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților proiectul de lege nr. 221/2017 care modifică și completează Legea apiculturii nr. 383/2013. Legea este trimisă președintelui României pentru promulgare. 

OFICIAL! EFECTIVUL DE OVINE ȘI CAPRINE AL ROMÂNIEI!

OFICIAL! EFECTIVUL DE OVINE ȘI CAPRINE AL ROMÂNIEI!

21 mai 2020 - 10:05

DATE OFICIALE! Informațiile obținute, săptămâna aceasta, de AGROINFO de la Institutul Național de Statistică, arată că România a ocupat, anul trecut, locul trei în ierarhia statelor membre ale Uniunii Europene la efectivele de ovine și caprine. Ce spun datele oficiale, câte ovine și caprine are România în acest moment?  

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
|
04. 12, 2020. Sunday 19:34
Pe o astfel de vreme fara nori, deci, fara precipitatii, achizitionarea de harti de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene(JRC), prin APIA si interpretate de catre firme specializate, ar fi cea mai buna solutie. Hartile vor fi de foarte inalta rezolutie in lipsa norilor. In lipsa comisiilor si comitetelor, aceste harti vor fi si la indemana ministerului, care va putea estima exact pagubele acestei teribile secete. Deci, obligatoriu APIA, in analiza de risc, trebuie sa introduca toate fermele din zonele calamitate si sa emita ordine de control prin teledetectie. Softurile acestui control identifica nu numai culturile ci si productiile acestor culturi. Acestea-s sunt documente valabile pentru APIA si concretizate in bani pentru fermieri, nu procesele verbale facute din birou de toti politrucii de prin primariile Baraganului si lucile Dunarii. Sa nu uitam ca in toamna vor fi alegeri. Alegeri pot fi de persoane, dar si de suprafete calamitate.:)))
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Noua serie de tractoare Valtra F, prezentată la Agritechnica 2019, destinată fermelor pomicole şi viticole poate fi comandată în două variante de ecartament (1,5 şi 1,3m), are o putere de la 75 la 105CP, un motor cu o capacitate cilindrică de 3,4litri şi o transmisie cu 24 viteze înainte/înapoi sau 24/12 înainte/înapoi. Seria F de tractoare Valtra va fi disponibilă pentru piaţa din România în a doua jumătate a anului viitor.

 

Interviu cu George Tănase - brand manager Valtra, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii