CÂT TEREN VA FI PÂRLOAGĂ?! Sunt fermieri care și-au întors culturile agricole și nu vor mai reînsămânța pentru că nu are rost în condițiile în care nici în perioada următoare nu vor fi precipitații, a declarat ministrul agriculturii. O parte din terenurile agricole ar putea fi pârloagă. Cum își vor salva subvenția APIA pe ha fermierii care renunță să mai cultive? Ministrul Adrian Oros spune care este actul pe baza căruia își vor putea încasa banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Din nefericire, tot sud-estul României este afectat de secetă. Fermierii din Tulcea îmi spuneau că ei nu mai țin minte ca vreodată să fi fost așa mare seceta, asta ne spun și cei de la institutul Național de Meteorologie. Sunt suprafețe irigabile în țară, peste un un milion 61 de mii de hectare. Avem contractate de către asociațiile de udători, de către fermieri cam 860 de mii de hectare, deci ar mai fi un disponibil de 150 de mii de hectare care sunt irigabile și la care așteptăm ca fermierii, aceste asociații de udători să facă contractele cu ANIF-ul (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare n.r.), am alocat bani pentru apa gratuită, am alocat bani pentru plata curentului până la acele pompe de punere sub presiune a apei.
Vom monitoriza prin aceste comisii județene pentru situații de urgență, vom monitoriza și suprafețele și gradul de afectare în așa fel încât aceste procese-verbale care se completează să le folosească fermierilor, pe de o parte, atunci când își justifică cheltuielile la administrația financiară, să le folosească pentru APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură n.r.), ca și adeverințe când își ridică plățile și, de asemenea, să le utilizăm atunci când vom face acele scheme de despăgubiri pentru pagubele produse de secetă.
Am înțeles că în fiecare an aceste comisii și-au făcut treaba, dar nici într-un an, în ultima perioadă, nu au fost plătite despăgubiri. Fermierii din Tulcea îmi spuneau că anul trecut au fost calamitate din cauza secetei 26 de mii de hectare și că nu s-a primit niciun ban. Anul acesta o să încercăm să găsim resurse mai ales că, din păcate, această secetă se suprapune și cu această criză a coronavirusului și fermierii ies mai greu datorită restricțiilor de circulație, mai greu în câmp, au întârziat și unele lucrări și totul în această perioadă este mai greu, a spus ministrul agriculturii Adrian Oros, sâmbătă, la Constanța.
Ministrul agriculturii a adăugat că sunt afectate, în general, toate culturile agricole care au fost puse în toamnă, unde nu a existat posibilitatea de irigare.
Atât la grâu am văzut afectare, și la rapiță. În unele zone mi se comunică pierderi de 30%, de 50%, în alte zone, unii oameni ne spun că pierderile pot să fie de 80%. Unii fermieri și-au întors culturile, adică încearcă să reînsămânțeze. Alții au anunțat că se gândesc mai bine dacă are rost să reînsămânțeze pentru că ceea ce anunță Institutul Național de Meteorologie, se pare, că nu vor fi precipitații nici în perioada următoare. Sigur că aceste decizii, în primul rând le vor lua ei, fiecare fermier în parte și asociațiile. Noi vom încerca să-i sprijinim cât este posibil și cât este legal, a mai spus ministrul agriculturii.
Pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii a fost publicat, vineri, 10 aprilie 2020, un proiect de Ordin al ministrului agriculturii prin care sunt înființate la nivel local comisiile de monitorizare a suprafețelor agricole afectate de secetă și de evaluare a pagubelor.