Adama
Agreena
AGRICOVER

Cum arată o cooperativă agricolă de 82 de ani din Franța?

Publicat: 30 august 2015 - 19:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii francezi nu se tem de cuvântul cooperativă. Agricultorii au pus osul la dezvoltarea unei cooperative agricole cu o tradiție de 82 de ani. A început cu doi fermieri, iar azi cifrele sunt impresionante.

Regiunea Lorraine (Lorena) este situată în nord-estul Franței, la granița cu Belgia, Luxemburg și Germania. Fermierii din această regiune au puz bazele Cooperativei Agricole Lorraine (CAL), devenită o forță economică, Grupul CAL. De unde pornește istoria cooperativei din Lorraine? Doi fermieri, Charles Lamy și Georges Joffrey au înființat, în 1933, Cooperativa agricolă a grâului din orașul Nancy ca să-și vândă în comun producția și să cumpere împreună îngrășămintele. După trei ani, cooperativa a deschis un birou al grâului și 16 puncte de colectare a grâului din satele din jurul orașului Nancy.

birou-cooperativa_b

Primul birou al Cooperativei agricole a grâului din Nancy

Principalii cumpărători au devenit morile de grâu. 10 ani mai târziu, cooperativa a făcut un pas important: producția de semințe. Așa a început selectarea soiurilor de cereale cu productivitate mare, moment care a coincis și cu achiziționarea unor combine. Cantitățile mari de grâu colectate de la fermieri a forțat cooperativa să construiască, în 1960, primul siloz din beton.

siloz-cooperativa_b

Primul siloz din beton

În 1966, organizația agricolă care prinsese elan și număra deja câteva zeci de fermieri își aproviziona membrii cu semințe și îngrășăminte. Pe 1 iulie 1969, Cooperativa grâului din Nancy fuzionează cu alte două cooperative, Toul și Nomeny, și așa se formează Cooperativa Agricolă Lorraine. În perioada 1980-2000, cooperativa înghite alte 5 grupuri mai mici de producători și devine astfel Grupul Cooperativei Agricole Lorraine (CAL).

Un fermier egal o voce

În 2015, CAL are o cifră de afaceri care atinge 300 de milioane de euro, înglobează 21 de societăți,  numără 2.500 de membri și 450 de salariați, 38 de silozuri, 20 de puncte de distribuție, 16 ateliere mecanice pentru utilaje și mașini agricole, în care muncesc 60 de tehnicieni și 15 magazine.

cooperativa-in-cifre_b

Grupul CAL exprimat în cifre

Cooperativa este condusă de un Consiliu de Administrație, format din fermieri aleși dintre membri pe baza unui vot liber exprimat. Rolul Consiliului este să le ofere fermierilor membri cele mai bune prețuri la achiziția semințelor, îngrășămintelor, etc. și să stabilească strategia celor mai bune investiții. Deviza cooperativei este: un fermier, o voce. Membri cooperativei provin atât din sectorul vegetal, cât și din rândul crescătorilor de animale.

Cooperativa colectează, pe an, 500.000 de tone de cereale. Silozurile au o capacitate însumată de 430.000 de tone. Grâul este livrat la morari, la producătorii de amidon industrial și la fabricanții de hrană pentru animale. Rapița și floarea soarelui sunt destinate producției de ulei comestibil și pentru producția de biocarburanți. În fiecare an, crescătorii de bovine sunt ajutați să vândă, prin intermediul cooperativei, aproximativ 19.000 de capete de animale. CAL are angajați 6 tehnicieni veterinari și un inginer zootehnist.

Prin cele 15 magazine, cooperativa comercializează plante, flori și unelte pentru grădinărit, bricolaje și chiar hăinuțe pentru animale de companie.

Vizualizat: 3907 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cum o duc agricultorii din Franța? Iată ce subvenții încasează fermierii francezi!

Cum o duc agricultorii din Franța? Iată ce subvenții încasează fermierii francezi!

Franța este considerată cel mai mare producător agricol dintre țările membre UE. Potrivit unor informații difuzate de Camerele Agricole franceze, realizează aproximativ 20% din totalul produselor agricole de bază din Europa și beneficiază de o cincime din total subvenții UE. Cum o duc fermierii francezi și ce subvenții încasează?

Francezii au rezolvat problema dispariției cotelor de lapte. Fermierii au contracte cu marii procesatori

Francezii au rezolvat problema dispariției cotelor de lapte. Fermierii au contracte cu marii procesatori

Fermierii francezi nu sunt în pericol după dispariția cotelor de lapte. Soluția găsită este încheierea unor contracte avantajoase între producători și procesatori, spune Jacques Chazalet, președintele Sommet de L’Elevage.

Alte articole in aceasta categorie

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Boala limbii albastre: Simptome, Transmitere, Vaccin

Boala limbii albastre: Simptome, Transmitere, Vaccin

10 iulie 2024 - 14:37

Boala limbii albastre este o afecțiune virală gravă care afectează în principal animalele rumegătoare, cum ar fi oile și bovinele. Cauzată de un virus din genul Orbivirus, boala se răspândește prin înțepăturile unor insecte hematofage și poate duce la pierderi economice semnificative în sectorul zootehnic.

Documente suplimentare la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal!

Documente suplimentare la plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal!

10 iulie 2024 - 08:22

Sunt situații în care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este obligată prin lege să le solicite fermierilor, crescătorilor de animale documente suplimentare înainte de a le achita subvențiile pe hectar și cap animal. Ce documente suplimentare solicită APIA?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii