Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Cum arată o cooperativă agricolă de 82 de ani din Franța?

Publicat: 30 august 2015 - 19:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii francezi nu se tem de cuvântul cooperativă. Agricultorii au pus osul la dezvoltarea unei cooperative agricole cu o tradiție de 82 de ani. A început cu doi fermieri, iar azi cifrele sunt impresionante.

Regiunea Lorraine (Lorena) este situată în nord-estul Franței, la granița cu Belgia, Luxemburg și Germania. Fermierii din această regiune au puz bazele Cooperativei Agricole Lorraine (CAL), devenită o forță economică, Grupul CAL. De unde pornește istoria cooperativei din Lorraine? Doi fermieri, Charles Lamy și Georges Joffrey au înființat, în 1933, Cooperativa agricolă a grâului din orașul Nancy ca să-și vândă în comun producția și să cumpere împreună îngrășămintele. După trei ani, cooperativa a deschis un birou al grâului și 16 puncte de colectare a grâului din satele din jurul orașului Nancy.

birou-cooperativa_b

Primul birou al Cooperativei agricole a grâului din Nancy

Principalii cumpărători au devenit morile de grâu. 10 ani mai târziu, cooperativa a făcut un pas important: producția de semințe. Așa a început selectarea soiurilor de cereale cu productivitate mare, moment care a coincis și cu achiziționarea unor combine. Cantitățile mari de grâu colectate de la fermieri a forțat cooperativa să construiască, în 1960, primul siloz din beton.

siloz-cooperativa_b

Primul siloz din beton

În 1966, organizația agricolă care prinsese elan și număra deja câteva zeci de fermieri își aproviziona membrii cu semințe și îngrășăminte. Pe 1 iulie 1969, Cooperativa grâului din Nancy fuzionează cu alte două cooperative, Toul și Nomeny, și așa se formează Cooperativa Agricolă Lorraine. În perioada 1980-2000, cooperativa înghite alte 5 grupuri mai mici de producători și devine astfel Grupul Cooperativei Agricole Lorraine (CAL).

Un fermier egal o voce

În 2015, CAL are o cifră de afaceri care atinge 300 de milioane de euro, înglobează 21 de societăți,  numără 2.500 de membri și 450 de salariați, 38 de silozuri, 20 de puncte de distribuție, 16 ateliere mecanice pentru utilaje și mașini agricole, în care muncesc 60 de tehnicieni și 15 magazine.

cooperativa-in-cifre_b

Grupul CAL exprimat în cifre

Cooperativa este condusă de un Consiliu de Administrație, format din fermieri aleși dintre membri pe baza unui vot liber exprimat. Rolul Consiliului este să le ofere fermierilor membri cele mai bune prețuri la achiziția semințelor, îngrășămintelor, etc. și să stabilească strategia celor mai bune investiții. Deviza cooperativei este: un fermier, o voce. Membri cooperativei provin atât din sectorul vegetal, cât și din rândul crescătorilor de animale.

Cooperativa colectează, pe an, 500.000 de tone de cereale. Silozurile au o capacitate însumată de 430.000 de tone. Grâul este livrat la morari, la producătorii de amidon industrial și la fabricanții de hrană pentru animale. Rapița și floarea soarelui sunt destinate producției de ulei comestibil și pentru producția de biocarburanți. În fiecare an, crescătorii de bovine sunt ajutați să vândă, prin intermediul cooperativei, aproximativ 19.000 de capete de animale. CAL are angajați 6 tehnicieni veterinari și un inginer zootehnist.

Prin cele 15 magazine, cooperativa comercializează plante, flori și unelte pentru grădinărit, bricolaje și chiar hăinuțe pentru animale de companie.

Vizualizat: 2688 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Întâmplare...

Întâmplare...
Un tip vine acasă de la serviciu şi observă cu stupoare că în gura dobermanului său era iepuraşul vecinilor. Detalii