LISTA NEAGRĂ CU ACTIVITĂȚI INTERZISE! Fermierii mici și mijlocii sunt cei mai afectați de practicile concurențiale neloiale! Spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE). Comisia Europeană propune o listă neagră a activităților interzise în relația dintre fermierii mici și mijlocii și marile lanțuri de magazine.
Mulți dintre fermierii mici și mijlocii din România se plâng că ajung cu greu pe rafturile marilor magazine cu produsele din fermele lor. Comisia Europeană caută soluții să-i protejeze, cu atât mai mult cu cât fermierii mici sunt veriga slabă în această relație.
În cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a fost susținută o prezentare de către economistul șef al Comisiei Europene (DG COMP) pe tema „Reglementarea practicilor comerciale neloiale: Impactul economic asupra agricultorilor, prelucrătorilor, comercianților cu amănuntul și consumatorilor”.
Economistul șef al Comisiei Europene (DG COMP), domnul Tommaso Vallettia subliniat în intervenția sa faptul că: ”Astăzi, vă voi prezenta ideile de bază. Propunerea Comisiei se bazează pe piloni foarte simpli. Scopul pe care îl împărtășim cu toții este de a-i proteja pe micii fermieri care au de-a face cu practicile comerciale neloiale. Principalul obiectiv al propunerii este să găsim niște linii de orientare clare.
De aceea, propunerea se concentrează pe relația dintre fermieri, comercianți, marile lanțuri de supermarket, dar și pe acele domenii unde puterea de negociere este foarte mult la îndemâna celorlalți. Sunt propuneri bazate pe IMM-uri. Se propune de asemenea și o listă neagră, activități care vor fi interzise, apoi există și practici gri care pot deveni albe sau negre. Care este factorul declanșator? Dacă această practică este bine înțeleasă și convenită între părți. Cum spuneam, lista gri nu ar trebui să fie foarte discreționară, trebuie să existe un prag. Lanțul alimentar este unul complex, iar propunerea se axează pe veriga slabă, micii fermieri. Propunerea noastră este una foarte pragmatică.
Cine vor fi protejați? Micii fermieri. Temeiul juridic este pentru standarde de viață echitabile, se bazează pe PAC. Noi ne concentrăm pe business-to-business. Unii au propus să fie definită intervenția noastră pe baza conceptului de echitate. Echitatea este un concept minunat, dar se leagă și de competiție într-o oarecare măsură. Însă, când discutăm despre practică, nu este un concept ușor de definit.
Pilonii principali sunt: business-to-business, propunerea e mic versus mare deoarece aici există dezechilibru economic. De aceea, propunerile sunt bazate pe IMM-uri. În ceea ce privește practicile, s-au stabilit care sunt rele, care sunt bune. Este un numitor comun minim pentru toate statele membre din UE.”
Raportorul Paolo De Castro (S&D) a transmis faptul că: ”A mai rămas o săptămână pâna la votul în Comisia noastră. Această anexă din evaluarea de impact a fost folosită pentru scrierea ciornei raportului pregătit. Comisia AGRI nu dorește să limiteze puterea contractuală a diverșilor operatori atât timp cât puterea este exercitată într-un mod cinstit, loial. Trebuie intervenit cu legislație, iar propunerea Comisiei este o bună bază de plecare. O directivă europeană ar avea o plus valoare.” A scris europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), membru în Comisia de Agricultură din Parlamentul European, pe pagina sa oficială de Facebook.