Intrarea în faliment sau în insolvenţă a abatoarelor reprezintă principala problemă cu care se confruntă fermele de îngrăşare a porcilor, a declarat Mugurel Ilie, proprietarul fermei Matador.
Mugurel Ilie: Cel puţin zece abatoare mari au falimentat în ultimul an
Potrivit fermierului din jud. Brăila, prezent la masa rotundă cu tema „Creşterea porcinelor, oportunitate de dezvoltare pentru agricultura românească”, situaţia procesării cărnii a pus în pericol şi a adus în incapacitate de plată multe ferme din România.
„Despre situaţia procesării în general nu se spune, însă asta este o mare problemă, pentru că, în România, erau la un moment dat 130 de abatoare autorizate să taie porc. Eu ştiu cel puţin zece nume mari care au falimentat în ultimul an. Din aceste zece nume mari, fiecare are un număr de ferme furnizoare cărora le pune câte un mare bolovan de gât. Şi fermele astea, unele, nu mai pot să ducă aceşti bolovani”, a explicat Mugurel Ilie, citat de Agerpres.
Acesta a explicat că problema o constituie modul în care aceste abatoare ies de pe piaţă, unele prin faliment, iar altele prin insolvenţă, uneori insolvenţă pe termen lung.
„Există un caz, al celui mai mare abator din Ardeal, care a intrat în insolvenţă anul trecut în aprilie, iar acum suntem în iulie şi nici până acum nu s-a aprobat planul de reorganizare. Toţi furnizorii acestui abator se uită după bani şi vor continua să se uite ani în şir. Asta este o mare problemă pentru toate fermele: abatoarele care cad pe capete”, a adăugat proprietarul fermei Matador.
„Îţi pleacă pe poartă un camion cu porci şi stai şi te rogi că poate o să-ţi vină şi banii vreodată”
În opinia lui Mugurel Ilie, nu este posibil să intre în faliment mai mult de 10% din abatoare într-un an. Acum, însă, fermierii nu ştiu dacă, după ce le pleacă un camion cu porci spre un abator, ei îşi vor recupera şi banii pe carne.
„Asta este situaţia acum: pur şi simplu îţi pleacă pe poartă un camion cu porci şi stai şi te rogi că poate o să-ţi vină şi banii vreodată, dar nu ştii dacă banii îţi mai vin sau nu. Tot ce înseamnă cecuri, bilete la ordin - să uităm de ele. În momentul în care cineva a intrat în insolvenţă, sunt zero. Deci, nu ai nici un moment certitudinea că vei primi banii pe ceea ce ai livrat şi asta este o mare problemă”, a mai spus fermierul.
Instabilitatea legislativă face ca orice plan de afaceri şi orice investiţie să nu poată fi făcută „în cunoştinţă de cauză şi cu toate argumentele”
O altă cu care se confruntă crescătorii de porci o constituie şi instabilitatea legislativă, care face ca orice plan de afaceri şi orice investiţie să nu poată fi făcută „în cunoştinţă de cauză şi cu toate argumentele”. „Adică, anul ăsta e subvenţie. La anul nu mai e subvenţie. Anul al treilea, este subvenţie, dar are altă valoare şi tot aşa. Au fost ani fără subvenţie, acum s-a trecut de la un sistem şi nişte sume la altceva”, a precizat Mugurel Ilie, citat de Agerpres.