În ultimul deceniu, consumul de carne la nivel mondial a sporit dramatic, iar producţia a crescut proporţional pentru a satisface cererea, potrivit unui raport al Institutului Worldwatch.
Începând cu anul 2001, producţia de carne a crescut cu 20 procente la nivel mondial. Conform datelor publicate de analiştii americani, în ultimi zece ani, producţia de carne a înregistrat o creştere de aproape 26 la sută în Asia, 28 la sută în Africa şi 32 la sută în America de Sud.
Începând cu anul 1995, la nivel global pe cap de locuitor consumul de carne a crescut cu 15 procente. În ţările aflate în curs de dezvoltare creşterea a fost şi mai accentuată, respectiv de 25 la sută, în aceeaşi perioadă de timp.
Cu toate acestea, rata de creştere a producţiei de carne la nivel mondial a încetinit la 0,8 la sută în 2011 şi este proiectată să ajungă la aproximativ 1,7 la sută în cursul acestui an. În 2010, producţia de carne a crescut cu 2,6 la sută comparativ cu anul 2009. Seceta, preţurile ridicate în ceea ce priveşte hrana animalelor şi epidemiile izbucnite în unele regiuni ale lumii au influenţat în mod negativ rata de producţie.
Consumul global de carne pe cap de locuitor a scăzut uşor în 2011, la 42,5 kilograme, după ce cu un an înainte era de 42,3 kg. Potrivit raportului, în ţările aflate în curs de dezvoltare o persoană a consumat, în medie, 32,3 kg de carne în 2011, în timp ce în ţările industrializate consumul a fost de două ori mai mare (78,9 kg pe cap de locuitor, în medie).