Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CREȘTERE SPECTACULOASĂ a PREȚULUI la LAPTELE ROMÂNESC: 2 LEI/LITRU la POARTA FERMEI!

Publicat: 27 septembrie 2017 - 16:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERII CARE AU DAT LOVITURA! Fermele comerciale de creștere a bovinelor de lapte au ajuns să vândă litrul de lapte către procesatori cu un preț situat între 1,6 lei și 2 lei, susține Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR). Dacă în urmă cu un an, crescătorii de bovine de lapte solicitau un ajutor de stat de 50 de bani/litrul de lapte, acum creșterea spectaculoasă a prețului la lapte îi determină să-și mărească efectivele din ferme.

 La revirimentul fermelor contribuie și acordarea la timp a subvențiilor din zootehnie, este de părere Frânc.

În exploatațiile mici, cantitatea de lapte care se comercializează iarna este aproape de zero, pentru că intervine autoconsumul. Cât mulge de la vacă, mănâncă în casă. Primăvara când iese vaca la pășune, crește producția și rămâne un plus de vânzare. Pe perioada de toamnă-iarnă, principalii furnizori rămân fermele comerciale.

Cooperativa de la Alba a semnat, la începutul lui septembrie, contract pe un an de zile, cu prețul de 1,6 lei/litrul de lapte. Și prețul acesta este la o cantitate de 6.000 - 7.000 de litri/zi. Contract semnat pe un an de zile și, indiferent de evoluția pieței, prețul la lapte rămâne 1,6 lei/litru. Deja, la marii fermieri, care au 10 - 20 de tone de lapte pe zi, se apropie prețul la 2 lei/litru de lapte.

Acum un an, era 1 leu/litru sau 1,10 lei/litru, la fermierii mari și 50 de bani/litru de lapte la fermierul mic. Prețul laptelui îi încurajează pe fermieri să-și mărească efectivul, declară Claudiu Frânc, în exclusivitate pentru AGROINFO.

În urmă cu un an FCBR a organizat un protest în București, în Piața Victoriei, prin care fermierii cereau să li se acorde un ajutor de stat de 50 de bani/litru de lapte. Crescătorii vindeau laptele cu prețuri mici, derizorii, sub un leu pe litru, iar pe rafturile magazinelor litrul de lapte ajungea la un preț de peste 4 lei. Cineva pe acest traseu al laptelui se îmbogățește nesimțit de mult, a acuzat atunci Frânc. Întârzierea subvențiilor din zootehnie, prețul scăzut la lapte, prețul derizoriu la carnea de vită i-au scos pe fermieri în stradă. Pe vremea aceea, Claudiu Frânc declara că o vacă a ajuns să coste cât o pereche de pantofi.

Atunci când nu s-au luat subvențiile doi ani de zile, prețul laptelui era în cap și normal că omul și-a tăiat vaca. La ce să o țină? Spune acum președintele FCBR.

De această creștere spectaculoasă a prețului la lapte nu au cum să beneficieze micii fermieri. De fapt, șansa rezistării fermierilor mici pe o piață fluctuantă este înscrierea într-o cooperativă capabilă să negocieze un preț corect pentru produsele din fermele lor.

În România, un crescător are, în medie, 10 animale, în timp ce în Ungaria are 395, spun statisticile. Pentru ca fermierii mici să supraviețuiască și noi să continuăm să bem lapte românesc avem nevoie să ne schimbăm mentalitatea.

Trebuie să începi de la cel puțin 50 de vaci, să te vadă cineva, să te bage în seamă, să vină la tine și să ia cel puțin o tonă de lapte, declara fermierul Claudiu Davițoiu, în aprilie 2017. Cladiu Davițoiu își conduce ferma din conacul stolnicului Cantacuzino, vechi de 400 de ani, situat in Afumați, Ilfov. Are 1000 de vaci, din care 500 dau lapte. Livrează 10 tone de lapte pe zi.

 

Vizualizat: 6890 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

29 noiembrie 2020 - 06:38

OFICIAL. Guvernul a adoptat în ședința din 27 noiembrie 2020 o hotărâre prin care este instituit un nou ajutor financiar pentru fermieri, programul Agro Invest. Prin acest program de sprijin, fermierii pot să contracteze credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

29 noiembrie 2020 - 06:20

AJUTOR FERMIERI. Guvernul a aprobat în ședința din 27 noiembrie 2020 o ordonanță de urgență prin care este instituită o schemă de ajutor pe hectar în cuantum de 500 de euro/ha pentru viticultori. Subvenția a fost aprobată deja de Comisia Europeană, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va face plata către beneficiari până la data de 31 decembrie 2020.

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

27 noiembrie 2020 - 17:18

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2020.

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

MINISTRUL OROS: AJUTOR DE 100 DE MILIOANE DE EURO/AN PENTRU SERE ȘI SOLARII!

27 noiembrie 2020 - 10:44

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că fermierii români vor beneficia, în fiecare an, timp de 7 ani, de 100 de milioane de euro, ajutor pentru construirea de sere și solarii. Potrivit șefului MADR, va fi o nouă măsură de finanțare a agricultorilor români, lansată în premieră pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027.

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

27 noiembrie 2020 - 09:49

DEZASTRU! Seceta și recoltele dezastruoase din Dobrogea îi forțează pe fermieri să își vândă utilajele și terenurile.Mulți nu mai au bani pentru salariile angajaților pe care i-au găsit foarte greu. Cornel Zamfir deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin, în Constanța. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salariile angajaților. Dacă fermierii mari au probleme, cei mici nu vor rezista

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

EURODEPUTAT BUDA: SUBVENȚIE DIRECTĂ DE 100.000 DE EURO/FERMĂ PENTRU PRODUCȚIA PRIMARĂ DE PRODUSE AGRICOLE!

27 noiembrie 2020 - 08:15

OFICIAL BRUXELLES. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele COMAGRI, Parlamentul European, a anunțat că a fost aprobată de către Comisia Europeană o schemă de ajutor pentru România în valoare de 216 milioane de euro. Ajutorul va fi acordat sub forma unor subvenții directe care nu pot depăși 100.000 de euro/fermă pentru producția primară de produse agricole și 120.000 de euro/întreprindere în sectorul pescuitului și acvaculturii.

ȘAPTE FERME ROMÂNEȘTI LIVREAZĂ 2.000 DE PORCI PE SĂPTĂMÂNĂ LA KAUFLAND!

ȘAPTE FERME ROMÂNEȘTI LIVREAZĂ 2.000 DE PORCI PE SĂPTĂMÂNĂ LA KAUFLAND!

27 noiembrie 2020 - 07:16

PORC NĂSCUT ȘI CRESCUT ÎN ROMÂNIA 100%! Retailerul german Kaufland a lansat programul Porc născut și crescut în România 100%. Potrivit comunicatului companiei, porcii sunt crescuți inclusiv cu furaje din România. Retailerul  lucrează deja cu şapte ferme din România, care livrează 2.000 porci/ săptămână către magazinele reţelei, iar în doi ani speră să dubleze cantitatea.

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

NORME LA LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

26 noiembrie 2020 - 16:24

ORDIN MINISTRUL AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii a publicat miercuri, 25 noiembrie 2020, pe site-ul oficial Normele metodologice la legea vânzării terenurilor agricole.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Scrisoare de la profesoară către părinţi:

Scrisoare de la profesoară către părinţi:
- "Dragi părinţi, vă rog să-l spălaţi pe Bulă! Miroase!" Detalii