FERMIERII CARE AU DAT LOVITURA! Fermele comerciale de creștere a bovinelor de lapte au ajuns să vândă litrul de lapte către procesatori cu un preț situat între 1,6 lei și 2 lei, susține Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR). Dacă în urmă cu un an, crescătorii de bovine de lapte solicitau un ajutor de stat de 50 de bani/litrul de lapte, acum creșterea spectaculoasă a prețului la lapte îi determină să-și mărească efectivele din ferme.
La revirimentul fermelor contribuie și acordarea la timp a subvențiilor din zootehnie, este de părere Frânc.
În exploatațiile mici, cantitatea de lapte care se comercializează iarna este aproape de zero, pentru că intervine autoconsumul. Cât mulge de la vacă, mănâncă în casă. Primăvara când iese vaca la pășune, crește producția și rămâne un plus de vânzare. Pe perioada de toamnă-iarnă, principalii furnizori rămân fermele comerciale.
Cooperativa de la Alba a semnat, la începutul lui septembrie, contract pe un an de zile, cu prețul de 1,6 lei/litrul de lapte. Și prețul acesta este la o cantitate de 6.000 - 7.000 de litri/zi. Contract semnat pe un an de zile și, indiferent de evoluția pieței, prețul la lapte rămâne 1,6 lei/litru. Deja, la marii fermieri, care au 10 - 20 de tone de lapte pe zi, se apropie prețul la 2 lei/litru de lapte.
Acum un an, era 1 leu/litru sau 1,10 lei/litru, la fermierii mari și 50 de bani/litru de lapte la fermierul mic. Prețul laptelui îi încurajează pe fermieri să-și mărească efectivul, declară Claudiu Frânc, în exclusivitate pentru AGROINFO.
În urmă cu un an FCBR a organizat un protest în București, în Piața Victoriei, prin care fermierii cereau să li se acorde un ajutor de stat de 50 de bani/litru de lapte. Crescătorii vindeau laptele cu prețuri mici, derizorii, sub un leu pe litru, iar pe rafturile magazinelor litrul de lapte ajungea la un preț de peste 4 lei. Cineva pe acest traseu al laptelui se îmbogățește nesimțit de mult, a acuzat atunci Frânc. Întârzierea subvențiilor din zootehnie, prețul scăzut la lapte, prețul derizoriu la carnea de vită i-au scos pe fermieri în stradă. Pe vremea aceea, Claudiu Frânc declara că o vacă a ajuns să coste cât o pereche de pantofi.
Atunci când nu s-au luat subvențiile doi ani de zile, prețul laptelui era în cap și normal că omul și-a tăiat vaca. La ce să o țină? Spune acum președintele FCBR.
De această creștere spectaculoasă a prețului la lapte nu au cum să beneficieze micii fermieri. De fapt, șansa rezistării fermierilor mici pe o piață fluctuantă este înscrierea într-o cooperativă capabilă să negocieze un preț corect pentru produsele din fermele lor.
În România, un crescător are, în medie, 10 animale, în timp ce în Ungaria are 395, spun statisticile. Pentru ca fermierii mici să supraviețuiască și noi să continuăm să bem lapte românesc avem nevoie să ne schimbăm mentalitatea.
Trebuie să începi de la cel puțin 50 de vaci, să te vadă cineva, să te bage în seamă, să vină la tine și să ia cel puțin o tonă de lapte, declara fermierul Claudiu Davițoiu, în aprilie 2017. Cladiu Davițoiu își conduce ferma din conacul stolnicului Cantacuzino, vechi de 400 de ani, situat in Afumați, Ilfov. Are 1000 de vaci, din care 500 dau lapte. Livrează 10 tone de lapte pe zi.