VOCEA CRESCĂTORULUI DIN ROMÂNIA! Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne din România (ACBCR) a transmis astăzi către AGROINFO o adresă pe care a depus-o la cabinetul ministrului agriculturii, Adrian Oros. Crescătorii de bovine sunt revoltați de prevederile Ordinului MADR care stabilește regulile pentru monta naturală autorizată. Ei susțin că este aberant acest Ordin și că au fost autorizați la montă tauri aduși din Polonia, Franța, fără certificate zootehnice.
În atenția domnului Ministru Nechita Adrian Oros,
Stimate domnule Ministru,
Având în vedere proiectul de ordin pentru aprobarea normelor tehnice privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate postat pe site-ul M.A.D.R.-ului, vă comunicăm faptul că în conformitate cu programele de ameliorare aprobate de autoritatea competentă conform Regulamentul UE 1012/2016 privind condițiile zootehnice și genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducție de rasă pură, utilizarea taurilor la reproductie se face în urma avizului acordat de către societatea de ameliorare în urma evaluării.
Oficiile Județene de Zootehnie nu au posibilitatea de a evalua taurii care urmează să fie autorizați la montă naturală fapt demonstrat în ultima perioadă.
Vă anexăm câteva cazuri în care au fost autorizați la montă naturală tauri care nu îndeplineau condițiile impuse de Regulamentul European 1012/2016 și programele de ameliorare desfăsurate de societatea de ameliorare, tauri fără certificat zootehnic și cu sânge străin peste limita admisă.
CITEȘTE AICI ORDINUL MADR: ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!
Taurii de reproducție trebuie să fie autorizați de către societațile de ameliorare conform performanțelor stabilite în programele de ameliorare pentru că ei sunt principalul instrument al ameliorării, prin ei se face intensificarea presiunii de selecție, dacă nu ne ocupăm noi de autorizări, cum putem să ne atingem obiectivele din programele de ameliorare?
În noul ordin la capitolul II, articolul 8, alineatul 2 scrie “Condițile minime privind performanțele reproducătorilor și derogările, în funcție de caz, sunt stabilite de către Agenția Națională pentru Zoothenie Prof. dr. G. K. Constantinescu”.
Acest articol fiind în contradicție cu capitolul V reproducția animalelor articolul 30 din Legea Zootheniei 32/2019, art 30 alineatul 2: “
Reproducătorii masculi, indiferent de specie, utilizați la montă naturală, sunt autorizați de către autoritatea competentă a statului în zoothenie dacă îndeplinesc performanțele minime stabilite prin programele de ameliorare și cerințele sanitar-veterinare în vigoare’’.
În urma consultării cu colegii noștrii din alte țări, peste tot în lume taurii se autorizează o dată în viață de către societățile de ameliorare.
De asemenea nu este normal faptul că în acest moment fermierilor li se solicită dublă autorizare/avizare de către societățile de ameliorare și autoritatea competentă, aceasta conform Regulamentul UE 1012/2016 având atribuții de ,,control oficial’’, control efectuat pentru a asigura aplicarea normelor prevăzute în regulament și mai ales ținând cont de faptul că în nici una dintre țările U.E. nu se solicită efectuarea autorizării, de către autoritatea competentă pentru utilizarea taurilor la montă naturală. Solicităm oficial conform Legii Zootehniei 32/2019 art 7 să fie luate în calcul punctele de vedere ale societăților de ameliorare privind elaborarea strategiilor și politicilor din zootehnie. Așteptăm un răspuns oficial din partea dumneavoastră.
Cu deosebită considerație,
Ing. Dumitru Grigorean Gociman Ioan Teodor
Președinte A.C.B.C.R. Director tehnic executiv AAARO
Ne “trezim” după 1-2 ani cu tauri autorizați de ANZ, Agenția Națională pentru Zootehnie, tauri care nu îndeplinesc condițiile de bază, dar care sunt utilizați la montă, produșii de la taurii respectivi neputând fi înscriși în R.G.! Taur adus din Polonia, fără Certificat Zootehnic, cu 90% procent rasă (de neacceptat pt. montă), care a fost autorizat de OJZ Botoșani, utilizat la montă fără să îndeplininească condițiile legale și ale Programului de Ameliorare aprobat!!! Sau taur adus din Franța, autorizat de OJZ Galați, utilizat 2 ani la montă, fără certificat zootehnic, pentru care am primit răspuns de la Herd Book Charolaise/Franța, în care se precizează că taurul nu îndeplinește condițiile pentru eliberarea Certif. Zootehnic!!! A declarat crescătorul de bovine Dumitru Grigorean, președintele ACBCR, pentru AGROINFO.
El a adăugat că Ordinul nr.180 din 30.06.2020 pentru aprobarea Normelor tehnice privind organizarea și desfășurarea montei naturale autorizate, emis de Ministerul Agriculturii, nu este nici măcar în conformitate cu Legea zootehniei în baza căreia a fost elaborat.