DE CE SCAD SALARIILE LA APIA? Salariile bugetarilor de lux vor scădea în grila anului 2022. În următorii patru ani va avea loc o eliminare a dezechilibrelor în salarizare, iar bugetarii cu salarii mici vor recupera diferența, în așa fel încât să-i ajungă pe bugetarii de lux, a anunțat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, marți, 6 februarie 2018, într-o conferință de presă. Bugetarii de lux din Ministerul Agriculturii sunt funcționarii celor două agenții de plăți și cei de la direcțiile județene de agricultură.
De la data intrării în vigoare a Legii 152 (Legea nr. 152/2017 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare n.r.) s-a majorat cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază pentru următoarele categorii de personal: personal din instituțiile și autoritățile subordonate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, inclusiv Oficiile de studii pedologice și agro-chimice, cu excepția APIA, AFIR și direcțiilor județene pentru agricultură. De ce nu au fost făcute majorări și pentru ei? Pentru că, așa cum ați putut constata și dumneavoastră, ieșeau deja din grila din 2022. Deci, era clar că nu mai puteau să aibă aceste majorări, a declarat ministrul Muncii, în conferință de presă.
Lia Olguța Vasilescu a mai spus că în 2018 toți bugetarii au o creștere brută cu 25%, cu excepția celor care coboară direct în grila de salarizare din 2022 si cei care au o crestere mai mare de 25%, adică 28,5%: IT, cercetatori, persoane cu handicap, lucrători sezonieri.
Salariile funcționarilor in Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și ale celor din Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) depășesc grila de salarizare la care se va ajunge în anul 2022, spune ministrul Muncii, etichetându-i pe aceștia bugetari de lux. Dealtfel, Vasilescu a și dat exemplul unui salariu de director din Ministerul Agriculturii, director APIA, al cărui salariu este, în acest moment, de 12.498 de lei.
Necazul este că la APIA se lucrează cu două grile de salarizare. Cel puțin așa protestează angajații din teritoriu ai agenției de plăți. Una avantajoasă, pentru funcționarii APIA Aparat Central, și alta păguboasă pentru funcționarii din teritoriu, cărora le scad salariile, chiar dacă ministrul agriculturii, Petre Daea, îi sfătuia să muncească liniștiți și le dădea asigurări, la sfârșitul anului trecut, după un șir de proteste spontane, pichete și demonstrații la Guvern, că vor avea lefurile întregi. Angajații APIA din teritoriu, asemeni celor din București, gestionează fonduri europene.
În Ministerul Agriculturii s-au atras foarte multe fonduri europene, a recunoscut ministrul Muncii, și, în sfârșit, fermierii își primesc subvențiile la timp.