SĂRBĂTOAREA CRĂCIUNULUI ÎN FIECARE COLȚ DE LUME. Noi, românii, mergem cu colinda, mâncăm sarmale și cozonac de Crăciun. Sunt locuri în lume unde există obiceiuri stranii de sărbătoarea Crăciunului. În Groenlanda se mănâncă piele crudă de balenă, în Africa se mănâncă larve de molie, nemții ar ascunde murături în brad. Iată 25 de obiceiuri care nouă ni se par stranii!
1. În Africa de Sud, masa de Crăciun cuprinde o „delicatesă” pe care nu oricine o apreciază. Localnicii se înfruptă cu larve ale moliei împărat, prăjite într-o baie generoasă de ulei.
2. Copiii din Austria își petrec Crăciunul cu frica lui Krampus, un demon despre care se spune că apare doar în această perioadă și îi bate cu o nuia pe copiii care au fost răi.
3. În Norvegia nu se face curățenie în Ajunul Crăciunului. Toate măturile sunt bine ascunse, pentru a nu fi furate de vrăjitoare.
4. În Japonia, reclamele pot avea un impact foarte puternic. Datorită unei campanii publicitare din 1974, familiile japoneze preferă să mănânce la KFC în Ajunul Crăciunului.
5. În Groenlanda, rețetele tradiționale de Crăciun nu sunt pentru cei slabi de înger. Spre exemplu, se mănâncă Mattak – piele crudă de balenă, servită cu grăsime. O altă „delicatesă” pe care doar localnicii o apreciază este Kiviac: 500 de păsări de talie mică, asemănătoare pinguinilor, introduse într-o piele de focă și lăsate la fermentat timp de 6 luni. Locuitorii din Groenlanda asociază festinul sărbatorii și cu dezgroparea unei păsări similare cu anatomia pinguinului, pe care o țin la "păstrare" sub pământ mai multe luni consecutive și o consumă cu plăcere în seara de 25 decembrie.
Kiviac. Groenlanda
6. În capitala Venezuelei, Caracas, oamenii participă la slujba din Ajunul Crăciunului într-un mod original: drumul spre biserică îl parcurg pe… role.
7. Nemții ascund o bucată de murătură în pomul de Crăciun, iar primul copil care o găsește primește un mic cadou.
8. În locul bradului, în Noua Zeelandă se împodobește un arbore ornamental, cu o coroană bogată de flori roșii, denumit Metrosideros excels sau Pomul de Crăciun din Noua Zeelandă.
9. În Portugalia, Crăciunul este și un moment de amintire a celor decedați. În dimineața de Crăciun, familiile pun farfurii și tacâmuri și pentru cei decedați, pentru a-i comemora.
10. Ucrainenii nu se dau în vânt după beteală și globuri. Ei împodobesc pomul de Crăciun cu pânze de păianjen și păianjeni artificiali, originea acestei tradiții stând într-o legendă din Europa de Est.
11. În Cehia, fetele necăsătorite stau lângă o ușă și își aruncă un pantof peste umeri. Dacă pantoful cade cu vârful spre ușă, ele se vor căsători în următorul an.
12.În Ajunul Crăciunului, familiile din Estonia merg la saună împreună.Toți membrii familiei se expun aburilor cu proprietăți terapeutice semi-dezbrăcați, dintr-un motiv dificil de înțeles pentru ceilalți europeni care sărbătoresc nașterea Mântuitorului.
In plus, estonienii sunt convinsi ca in Seara si Noaptea de Craciun, stramosii lor ii viziteaza pentru a-i ajuta sa previzioneze vremea si recolta.
13. În Islanda, se spune că cei care nu primesc haine noi până în Ajunul Crăciunului vor fi devorați de un animal mitologic, pisica Yule, care, conform legendelor, mișună pe dealurile islandeze.
14. O tradiție suedeză implică budinca festivă de orez, în care cineva ascunde o migdală decojită. Conform legendelor, persoana care găsește migdala se va căsători în anul ce urmează.
15. În Marea Britanie, o tradiție veche de sute de ani spune că fiecare membru al familiei trebuie să amestece în budinca de Crăciun în sensul acelor de ceasornic, punându-și în același timp o dorință, care se va îndeplini.
16. În loc să-l aștepte pe Moș Crăciun, copiii din Italia o așteaptă pe Befana, o vrăjitoare prietenoasă care aduce jucării și dulciuri pe 5 ianuarie. Și, totuși, au și italienii Babbo Natale, Moș Crăciunul nostru, care le aduce cadouri tuturor. De pe masa de Crăciun a italienilor nu lipsește lintea consumată cu ciolan de porc.
17. Etiopienii sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. În această zi, oamenii poartă haine albe, iar bărbații joacă ganna – un joc rapid, în care se folosesc crose și mingi de lemn.
18. În Guatemala, fiecare familie face curat în casă înaintea Crăciunului. Apoi, în fiecare cartier se formează o grămadă imensă de gunoi și mizerie, în vârful căreia se pune o figurină ce-l reprezintă pe diavol. Apoi, grămezii i se dă foc.
19. În luna decembrie, orașul Remedios din Cuba este gazda festivalului Parrandas. Cu această ocazie, orașul se împarte în două tabere și fiecare tabără trebuie să construiască un aranjament tematic din becuri, pentru a întâmpina Crăciunul.
20. În Slovacia, cel mai în vârstă bărbat din casă ia o lingură de budincă loksa, pe care o proiectează pe tavan – cu cât se lipește mai tare, cu atât mai bine.
21. Japonezii le trimit rudelor și prietenilor felicitări de Crăciun albe. Roșul, însă, este de evitat, deoarece această culoare este folosită, conform tradiției, pentru anunțurile funerare.
22. Ca și portughezii, și finlandezii își aduc aminte de cei decedați în ziua de Crăciun. Familiile din Finlanda aprind lumânări la mormintele celor dragi, iar cimitirele se transformă într-un loc feeric.
23. Grecii isi avertizează urmașii că, în seara de Crăciun, spirite rele numite Kallakantzaroi încearcă să intre pe coș, în locul lui Moș Crăciun. Pentru a ține departe prezențele malefice, grecii atârnă la gura sobei o mandibulă de porc.
24. În Africa de Sud, copiilor li se spune povestea lui Danny, un băiețel care și-a supărat bunica mâncând prăjiturile lăsate pentru Moș Crăciun. Furioasă, bunica l-a omorât pe Danny, despre care se spune că acum bântuie casele în ziua Crăciunului.
25. Poșta din Canada recunoaște adresa „Moș Crăciun, Polul Nord, Canada, HOHOHO”. Toate scrisorile trimise la această adresă sunt deschise și primesc un răspuns.
(Surse folosite: ele.ro, incredibilia.ro)