Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

COȘMAR pentru CRESCĂTORI: NE UCID ZECI DE ANIMALE ÎN FIECARE AN!

Publicat: 28 mai 2020 - 08:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ATACUL ANIMALELOR SĂLBATICE! Crescătorii de animale din zona montană sunt disperați! Animalele sălbatice, urșii și lupii, le ucid zeci de animale în fiecare an. Zeci de oi și de vaci cad pradă urșilor și lupilor. Crescătorii nu au primit nici acum despăgubiri pentru animalele ucise de sălbăticiuni. Dosarele pentru despăgubiri s-au împotmolit la Ministerul Mediului.

Sunt un crescător de vaci din zona de munte unde avem mari probleme cu animalele sălbatice, în special urs și lup. Anul trecut au fost ucise in zonă 20 de vaci plus zeci de oi. Avem dosare de despăgubiri la Ministerul Mediului, dar nici până astăzi nu am primit nici un leu. Am tot sunat la diferite numere de telefon, dar ne tot pasează de la Garda de Mediu la Ministerul Mediului. Precizez că suntem din nordul județului Harghita, ne-a scris Daniel Marcu, localitatea Subcetate.

Sunt mulți fermieri, crescători de animale, care nu știu ce pași trebuie să urmeze în cazul în care au pagube provocate de animale sălbatice, distrugerea terenurilor agricole sau uciderea animalelor din ferme. Iată pașii pe care trebuie să-i urmați și actele de care aveți nevoie:

Potrivit legii, răspunderea civilă pentru pagubele cauzate de vânatul din speciile strict protejate (ursul , lupul, râs) revine autorității publice care răspunde de protecția mediului.

În vederea despăgubiri pagubelor produse de fauna cinegetică, proprietarii terenurilor au următoarele atribuții:
- Sesizarea în scris a gestionarului fondului de vânătoare asupra prezenței animalelor sălbatice
- Primăria locală trebuie sesizată asupra pagubelor cauzate de animale sălbatice, în termen de 24 de ore , pe baza formularului de sesizare, aflat la primărie
- Propunem persoanelor interesate, sesizarea imediată în formă scrisă a gestionarului fondului de vânătoare, fiindcă pentru pagubele produse de exemplare din speciile de faună de interes cinegetic nu se acordă despăgubiri fără dovedirea parcurgerii măsurilor de prevenție în forma unei sezisări prealabile.

Obligațiile proprietarilor de culturi agricole și animale domestice, în scopul prevenirii pagubelor cauzate de animale sălbatice:

a) Să sesizeze în scris asociația de vânătoare asupra prezenței animalelor sălbatice, sesizarea să fie înregistrată la primărie
b) Să declare și să înregistreze animalele domestice și suprafețele pe careu sunt înființate culturile agricole, potrivit legii
c) Să amplaseze în culturile agricole expuse, mijloace de îndepărtare animale sălbatice (fixe sau mișcătoare, fizice ori chimice premise de lege, cu ajutorul cărora vor alunga sau vor împiedica pătrunderea animalelor în interiorul culturilor
d) Să asigure paza animalelor domestice aflate la pășunat sau la diferite munci și să le adăpostească, pe timp de noapte numai în locuri împrejmuite și păzite.

În cazul producerii pagubei:
-primăria locală trebuie sesizată în scris, asupra pagubelor produse de animale sălbatice în termen de 24 de ore.
-convocarea comisiei de constatare și evaluare a pagubelor produse de animale sălbatice se realizează prin grija primarului, în termen de 24 de ore de la data înregistrării cererii persoanei păgubite.
-daunele provocate de mistreți, cerbi, căprioare vor fi acoperite de către asociațiile de vânătoare pe a cărei teritoriu s-a înregistrat paguba.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor răspunde pentru pagubele cauzate de vânatul din speciile protejate (urs, lup,râs). Așadar, pe crescătorii de animale din localitatea Subcetate trebuie să-i despăgubească Ministerul Mediului.

ursul-la-vaci_b

Acte necesare la întocmirea dosarelor privind pagubele produse de animalele sălbatice culturilor agricole și animalelor domestice:

- Sesizarea în scris a gestionarului fondului de vânătoare asupra prezenței animalelor sălbatice, sesizarea să fie înregistrată la primărie
- Cererea de constatare depusă de către proprietar
- Copia actului de identitate
- Convocatorul comisiei de evaluare a pagubelor de animale sălbatice (documentele prin care au fost convocați membrii comisiei, persoana păgubită cât și reprezentantul gestionarului faunei de interes cinegetic
- Proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor produse de speciile de faună de interes cinegetic animalelor domestice (neapărat să fie trecut și crotaliile animalelor)
- Actul de necropsie
- Adeverință emisă de către primărie din care să rezulte pozițiile din registrul agricol la care se află înregistrate proprietățile/culturile, adeverință (dovada prețului animalului)din care să reiasă identitatea proprietarului animalului ucis
- Adeverință emisă de către primărie cu prețul de piață al animalelor, extras de pe site-ul www.ccceuro.ro, sau facturi, bonuri de mână și alte asemenea acte doveditoare
- Acte doveditoare privind sumele cerute drept despăgubiri, dovada se poate face prin facturi privind achiziția de semințe, ierbicide, s.a.m.d, declarații pe propria răspundere că s-au executat lucrările sau pot fi atașate orice alte documente care pot dovedi sumele solicitate drept despăgubiri
Formular de declarare eveniment (F3)
- Fotografii , înregistrări video, declarații ale martorilor și alte asemenea probe care dovedesc paguba produsă.

AGROINFO a transmis o adresă la Ministerul Mediului cu rugămintea să ne comunice ce s-a întâmplat cu dosarele pentru despăgubirea crescătorilor de animale din județul Harghita. Vom publica răspunsul Ministerului Mediului imediat ce-l vom primi.


Vizualizat: 1394 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

10 iulie 2020 - 16:16

SEMNAL DE ALARMĂ! Au scăzut drastic efectivele de animale, s-a redus numărul fermelor, suntem dependenți de importuri și asta ne mai lipsea o lege a mirosurilor care să ne închidă fermele zootehnice, avertizează Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

10 iulie 2020 - 15:47

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31.07.2020, la Centrele județene ale APIA unde este depusă cererea de plată, se primesc deconturile / documentele justificative aferente trim. II pentru Măsura 14 –„Bunăstarea animalelor” - pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul PNDR 2014-2020.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

Încrederea agricultorilor faţă de UE rămâne scăzută

10 iulie 2020 - 14:48

Deşi s-a înregistrat o uşoară creştere în ceea ce priveşte starea de spirit a fermierilor în această primăvară, comparativ cu toamna anului 2019, această creştere nu a fost suficientă pentru a compensa sentimentul negativ încă resimţit în toate statele membre ale UE.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

MINISTRUL OROS: ZILIERII DIN AGRICULTURĂ, PLĂTIȚI CU SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1.000 DE EURO!

09 iulie 2020 - 14:31

CUM NE ȚINEM FORȚA DE MUNCĂ ÎN ȚARĂ! Ca să rămână în țară, zilierii din agricultură trebuie plătiți cu salarii similare celor pe care le primesc în alte țări unde merg să muncească, între 800 și 1.000 de euro. Atât vor trebui să le ofere fermierii români, a declarat ministrul agriculturii Adrian Oros, la TVR 1. Pentru ca fermierii români să ofere astfel de salarii, va fi modificată legea, iar fermierii vor beneficia de ajutoare de stat și scutiri la taxele pentru salarii.

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

APIA ASTĂZI: ACTE AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

09 iulie 2020 - 13:35

COMUNICAT. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 28.07.2020, se depun la Centrele Judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în Trim. II și luna iunie a anului 2020.

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

Jurnal de campanie - GRÂU 2020 - Rusia

09 iulie 2020 - 11:35

Campania de recoltat la grâu este în lină desfăşurare şi au început să apară primele date preliminarii privind producţia. Astfel, până la data 7 iulie, fermierii ruși au recoltat 9,4 milioane tone grâu, de pe 2,9 milioane hectare, cu un randament mediu de 3,23 t/ha, arată datele publicate de Ministerului Agriculturii din Rusia. La aceeaşi dată, recolta de orz însuma 2,1 milioane tone, de pe 615 mii hectare, cu un randament mediu de 3,43 t/ha.

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii