Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

COȘMAR pentru CRESCĂTORI: NE UCID ZECI DE ANIMALE ÎN FIECARE AN!

Publicat: 28 mai 2020 - 08:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ATACUL ANIMALELOR SĂLBATICE! Crescătorii de animale din zona montană sunt disperați! Animalele sălbatice, urșii și lupii, le ucid zeci de animale în fiecare an. Zeci de oi și de vaci cad pradă urșilor și lupilor. Crescătorii nu au primit nici acum despăgubiri pentru animalele ucise de sălbăticiuni. Dosarele pentru despăgubiri s-au împotmolit la Ministerul Mediului.

Sunt un crescător de vaci din zona de munte unde avem mari probleme cu animalele sălbatice, în special urs și lup. Anul trecut au fost ucise in zonă 20 de vaci plus zeci de oi. Avem dosare de despăgubiri la Ministerul Mediului, dar nici până astăzi nu am primit nici un leu. Am tot sunat la diferite numere de telefon, dar ne tot pasează de la Garda de Mediu la Ministerul Mediului. Precizez că suntem din nordul județului Harghita, ne-a scris Daniel Marcu, localitatea Subcetate.

Sunt mulți fermieri, crescători de animale, care nu știu ce pași trebuie să urmeze în cazul în care au pagube provocate de animale sălbatice, distrugerea terenurilor agricole sau uciderea animalelor din ferme. Iată pașii pe care trebuie să-i urmați și actele de care aveți nevoie:

Potrivit legii, răspunderea civilă pentru pagubele cauzate de vânatul din speciile strict protejate (ursul , lupul, râs) revine autorității publice care răspunde de protecția mediului.

În vederea despăgubiri pagubelor produse de fauna cinegetică, proprietarii terenurilor au următoarele atribuții:
- Sesizarea în scris a gestionarului fondului de vânătoare asupra prezenței animalelor sălbatice
- Primăria locală trebuie sesizată asupra pagubelor cauzate de animale sălbatice, în termen de 24 de ore , pe baza formularului de sesizare, aflat la primărie
- Propunem persoanelor interesate, sesizarea imediată în formă scrisă a gestionarului fondului de vânătoare, fiindcă pentru pagubele produse de exemplare din speciile de faună de interes cinegetic nu se acordă despăgubiri fără dovedirea parcurgerii măsurilor de prevenție în forma unei sezisări prealabile.

Obligațiile proprietarilor de culturi agricole și animale domestice, în scopul prevenirii pagubelor cauzate de animale sălbatice:

a) Să sesizeze în scris asociația de vânătoare asupra prezenței animalelor sălbatice, sesizarea să fie înregistrată la primărie
b) Să declare și să înregistreze animalele domestice și suprafețele pe careu sunt înființate culturile agricole, potrivit legii
c) Să amplaseze în culturile agricole expuse, mijloace de îndepărtare animale sălbatice (fixe sau mișcătoare, fizice ori chimice premise de lege, cu ajutorul cărora vor alunga sau vor împiedica pătrunderea animalelor în interiorul culturilor
d) Să asigure paza animalelor domestice aflate la pășunat sau la diferite munci și să le adăpostească, pe timp de noapte numai în locuri împrejmuite și păzite.

În cazul producerii pagubei:
-primăria locală trebuie sesizată în scris, asupra pagubelor produse de animale sălbatice în termen de 24 de ore.
-convocarea comisiei de constatare și evaluare a pagubelor produse de animale sălbatice se realizează prin grija primarului, în termen de 24 de ore de la data înregistrării cererii persoanei păgubite.
-daunele provocate de mistreți, cerbi, căprioare vor fi acoperite de către asociațiile de vânătoare pe a cărei teritoriu s-a înregistrat paguba.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor răspunde pentru pagubele cauzate de vânatul din speciile protejate (urs, lup,râs). Așadar, pe crescătorii de animale din localitatea Subcetate trebuie să-i despăgubească Ministerul Mediului.

ursul-la-vaci_b

Acte necesare la întocmirea dosarelor privind pagubele produse de animalele sălbatice culturilor agricole și animalelor domestice:

- Sesizarea în scris a gestionarului fondului de vânătoare asupra prezenței animalelor sălbatice, sesizarea să fie înregistrată la primărie
- Cererea de constatare depusă de către proprietar
- Copia actului de identitate
- Convocatorul comisiei de evaluare a pagubelor de animale sălbatice (documentele prin care au fost convocați membrii comisiei, persoana păgubită cât și reprezentantul gestionarului faunei de interes cinegetic
- Proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor produse de speciile de faună de interes cinegetic animalelor domestice (neapărat să fie trecut și crotaliile animalelor)
- Actul de necropsie
- Adeverință emisă de către primărie din care să rezulte pozițiile din registrul agricol la care se află înregistrate proprietățile/culturile, adeverință (dovada prețului animalului)din care să reiasă identitatea proprietarului animalului ucis
- Adeverință emisă de către primărie cu prețul de piață al animalelor, extras de pe site-ul www.ccceuro.ro, sau facturi, bonuri de mână și alte asemenea acte doveditoare
- Acte doveditoare privind sumele cerute drept despăgubiri, dovada se poate face prin facturi privind achiziția de semințe, ierbicide, s.a.m.d, declarații pe propria răspundere că s-au executat lucrările sau pot fi atașate orice alte documente care pot dovedi sumele solicitate drept despăgubiri
Formular de declarare eveniment (F3)
- Fotografii , înregistrări video, declarații ale martorilor și alte asemenea probe care dovedesc paguba produsă.

AGROINFO a transmis o adresă la Ministerul Mediului cu rugămintea să ne comunice ce s-a întâmplat cu dosarele pentru despăgubirea crescătorilor de animale din județul Harghita. Vom publica răspunsul Ministerului Mediului imediat ce-l vom primi.


Vizualizat: 1630 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

VESTE BUNĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

VESTE BUNĂ PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

22 octombrie 2020 - 19:07

ANUNȚ OFICIAL! Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) pregătește demararea lucrărilor pentru încă 7 noi platforme pentru gunoiul de grajd și pentru o stație de compostare, anunță Ministerul Mediului într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

AGROLAND PREIA AVICOLA BUCUREȘTI, SUCURSALA MIHĂILEȘTI!

AGROLAND PREIA AVICOLA BUCUREȘTI, SUCURSALA MIHĂILEȘTI!

22 octombrie 2020 - 17:45

COMUNICAT. Agroland a preluat recent activitatea platformei Avicola Mihăilești, producător de ouă de consum și pui de o zi, care include șase ferme, aflate pe o suprafață de 30 ha, în județul Giurgiu, anunță un comunicat Agroland transmis pentru AGROINFO.

ȘEFUL ANSVSA, EXERCIȚIU DE MOBILIZARE ÎN SITUAȚII EXTREME!

ȘEFUL ANSVSA, EXERCIȚIU DE MOBILIZARE ÎN SITUAȚII EXTREME!

22 octombrie 2020 - 10:15

COMUNICAT. Președintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, participă, în perioada 19-23 octombrie 2020, în judeţul Ialomiţa, la un amplu Exerciţiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii economiei şi a teritoriului pentru apărare, exercițiu prezidat de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

URGENT LA APIA! ACTE NECESARE AJUTOR ANIMALE!

URGENT LA APIA! ACTE NECESARE AJUTOR ANIMALE!

22 octombrie 2020 - 08:48

PLĂȚI CRESCĂTORI DE ANIMALE! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenul limită, 30 octombrie 2020, pentru depunerea actelor justificative pentru ajutorul de care beneficiază crescătorii de animale acordat pe Măsura 14 - plăți în favoarea bunăstării animalelor. APIA anunță și data când se vor face aceste plăți.

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

EUROPARLAMENTAR CARMEN AVRAM: NOUA PAC, PRESIUNE ENORMĂ PE UMERII GREU ÎNCERCAȚILOR FERMIERI ROMÂNI!

22 octombrie 2020 - 07:59

VOTUL DECISIV. Europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, spune că noua Politică Agricolă Comună va pune o presiune enormă pe umerii greu încercaților fermieri români. Amendamentele depuse pe ultima sută de metri la regulamente impun restricții financiare, alungă tinerii din sate și pedepsesc fermierii pentru doi oligarhi miliardari care nu reprezintă agricultura.

DECIZIE! DATA DE REFERINȚĂ LA BOVINE, NESCHIMBATĂ! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU NU DISPARE!

DECIZIE! DATA DE REFERINȚĂ LA BOVINE, NESCHIMBATĂ! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU NU DISPARE!

21 octombrie 2020 - 19:54

DECIZII PENTRU SUBVENȚIILE FERMIERILOR! Data de referință pentru ajutorul național tranzitoriu pentru bovinele de carne rămâne neschimbată. În ciuda insistențelor ministrului agriculturii Adrian Oros la Consiliul AGRIFISH de la Luxembourg, această dată nu a fost schimbată. Rămâne tot 31 ianuarie 2013. În schimb, fermierii români vor beneficia în continuare de ajutor național tranzitoriu, anunță un comunicat MADR transmis pentru AGROINFO.

ULTIMA ORĂ DE LA APIA! SUMA PLĂTITĂ FERMIERILOR!

ULTIMA ORĂ DE LA APIA! SUMA PLĂTITĂ FERMIERILOR!

21 octombrie 2020 - 19:35

OFICIAL. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 21.10.2020, au fost autorizați la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans pentru anul 2020, un număr de 547.311 fermieri, reprezentând un procent de 65 % din totalul fermierilor declarați eligibili. Suma totală autorizată la plată este în valoare de 719.414.149 euro, anunță APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ASOCIAȚIA ABERDEEN ANGUS, MEMBRĂ ÎN FEDERAȚIA PRO AGRO!

ASOCIAȚIA ABERDEEN ANGUS, MEMBRĂ ÎN FEDERAȚIA PRO AGRO!

21 octombrie 2020 - 14:17

COMUNICAT. Federația Națională PRO AGRO, reprezentativă pentru agricultura, zootehnia și industria alimentară românească, anunță cu bucurie cooptarea unui nou membru, al cincisprezecelea, respectiv aderarea Asociației Aberdeen Angus România, informează PRO AGRO într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI!

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI!

21 octombrie 2020 - 12:52

ITP OBLIGATORIU! Inspecția tehnică periodică a devenit obligatorie pentru tractoarele care circulă pe drumurile publice. Pentru a ajunge la parcelele agricole, fermierii sunt nevoiți să circule pe drumurile publice cu tractoarele. Mai mulți fermieri au fost deja amendați de Poliție pentru că nu aveau ITP-ul făcut la tractoare.

UN NOU TRACTOR PENTRU FERME MICI!

UN NOU TRACTOR PENTRU FERME MICI!

21 octombrie 2020 - 12:33

LANSAT ÎN DECEMBRIE 2020. Ruris, compania producătoare de echipamente agricole din Craiova, a intrat în linie dreaptă cu producţia unui nou tractor pentru ferme mici.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii