Adama
Vinasa Rompak

COȘMAR pentru CRESCĂTORI: NE UCID ZECI DE ANIMALE ÎN FIECARE AN!

Publicat: 28 mai 2020 - 08:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ATACUL ANIMALELOR SĂLBATICE! Crescătorii de animale din zona montană sunt disperați! Animalele sălbatice, urșii și lupii, le ucid zeci de animale în fiecare an. Zeci de oi și de vaci cad pradă urșilor și lupilor. Crescătorii nu au primit nici acum despăgubiri pentru animalele ucise de sălbăticiuni. Dosarele pentru despăgubiri s-au împotmolit la Ministerul Mediului.

Sunt un crescător de vaci din zona de munte unde avem mari probleme cu animalele sălbatice, în special urs și lup. Anul trecut au fost ucise in zonă 20 de vaci plus zeci de oi. Avem dosare de despăgubiri la Ministerul Mediului, dar nici până astăzi nu am primit nici un leu. Am tot sunat la diferite numere de telefon, dar ne tot pasează de la Garda de Mediu la Ministerul Mediului. Precizez că suntem din nordul județului Harghita, ne-a scris Daniel Marcu, localitatea Subcetate.

Sunt mulți fermieri, crescători de animale, care nu știu ce pași trebuie să urmeze în cazul în care au pagube provocate de animale sălbatice, distrugerea terenurilor agricole sau uciderea animalelor din ferme. Iată pașii pe care trebuie să-i urmați și actele de care aveți nevoie:

Potrivit legii, răspunderea civilă pentru pagubele cauzate de vânatul din speciile strict protejate (ursul , lupul, râs) revine autorității publice care răspunde de protecția mediului.

În vederea despăgubiri pagubelor produse de fauna cinegetică, proprietarii terenurilor au următoarele atribuții:
- Sesizarea în scris a gestionarului fondului de vânătoare asupra prezenței animalelor sălbatice
- Primăria locală trebuie sesizată asupra pagubelor cauzate de animale sălbatice, în termen de 24 de ore , pe baza formularului de sesizare, aflat la primărie
- Propunem persoanelor interesate, sesizarea imediată în formă scrisă a gestionarului fondului de vânătoare, fiindcă pentru pagubele produse de exemplare din speciile de faună de interes cinegetic nu se acordă despăgubiri fără dovedirea parcurgerii măsurilor de prevenție în forma unei sezisări prealabile.

Obligațiile proprietarilor de culturi agricole și animale domestice, în scopul prevenirii pagubelor cauzate de animale sălbatice:

a) Să sesizeze în scris asociația de vânătoare asupra prezenței animalelor sălbatice, sesizarea să fie înregistrată la primărie
b) Să declare și să înregistreze animalele domestice și suprafețele pe careu sunt înființate culturile agricole, potrivit legii
c) Să amplaseze în culturile agricole expuse, mijloace de îndepărtare animale sălbatice (fixe sau mișcătoare, fizice ori chimice premise de lege, cu ajutorul cărora vor alunga sau vor împiedica pătrunderea animalelor în interiorul culturilor
d) Să asigure paza animalelor domestice aflate la pășunat sau la diferite munci și să le adăpostească, pe timp de noapte numai în locuri împrejmuite și păzite.

În cazul producerii pagubei:
-primăria locală trebuie sesizată în scris, asupra pagubelor produse de animale sălbatice în termen de 24 de ore.
-convocarea comisiei de constatare și evaluare a pagubelor produse de animale sălbatice se realizează prin grija primarului, în termen de 24 de ore de la data înregistrării cererii persoanei păgubite.
-daunele provocate de mistreți, cerbi, căprioare vor fi acoperite de către asociațiile de vânătoare pe a cărei teritoriu s-a înregistrat paguba.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor răspunde pentru pagubele cauzate de vânatul din speciile protejate (urs, lup,râs). Așadar, pe crescătorii de animale din localitatea Subcetate trebuie să-i despăgubească Ministerul Mediului.

ursul-la-vaci_b

Acte necesare la întocmirea dosarelor privind pagubele produse de animalele sălbatice culturilor agricole și animalelor domestice:

- Sesizarea în scris a gestionarului fondului de vânătoare asupra prezenței animalelor sălbatice, sesizarea să fie înregistrată la primărie
- Cererea de constatare depusă de către proprietar
- Copia actului de identitate
- Convocatorul comisiei de evaluare a pagubelor de animale sălbatice (documentele prin care au fost convocați membrii comisiei, persoana păgubită cât și reprezentantul gestionarului faunei de interes cinegetic
- Proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor produse de speciile de faună de interes cinegetic animalelor domestice (neapărat să fie trecut și crotaliile animalelor)
- Actul de necropsie
- Adeverință emisă de către primărie din care să rezulte pozițiile din registrul agricol la care se află înregistrate proprietățile/culturile, adeverință (dovada prețului animalului)din care să reiasă identitatea proprietarului animalului ucis
- Adeverință emisă de către primărie cu prețul de piață al animalelor, extras de pe site-ul www.ccceuro.ro, sau facturi, bonuri de mână și alte asemenea acte doveditoare
- Acte doveditoare privind sumele cerute drept despăgubiri, dovada se poate face prin facturi privind achiziția de semințe, ierbicide, s.a.m.d, declarații pe propria răspundere că s-au executat lucrările sau pot fi atașate orice alte documente care pot dovedi sumele solicitate drept despăgubiri
Formular de declarare eveniment (F3)
- Fotografii , înregistrări video, declarații ale martorilor și alte asemenea probe care dovedesc paguba produsă.

AGROINFO a transmis o adresă la Ministerul Mediului cu rugămintea să ne comunice ce s-a întâmplat cu dosarele pentru despăgubirea crescătorilor de animale din județul Harghita. Vom publica răspunsul Ministerului Mediului imediat ce-l vom primi.


Vizualizat: 2875 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii