Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

COȘMAR pentru CRESCĂTORI: NE UCID ZECI DE ANIMALE ÎN FIECARE AN!

Publicat: 28 mai 2020 - 08:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ATACUL ANIMALELOR SĂLBATICE! Crescătorii de animale din zona montană sunt disperați! Animalele sălbatice, urșii și lupii, le ucid zeci de animale în fiecare an. Zeci de oi și de vaci cad pradă urșilor și lupilor. Crescătorii nu au primit nici acum despăgubiri pentru animalele ucise de sălbăticiuni. Dosarele pentru despăgubiri s-au împotmolit la Ministerul Mediului.

Sunt un crescător de vaci din zona de munte unde avem mari probleme cu animalele sălbatice, în special urs și lup. Anul trecut au fost ucise in zonă 20 de vaci plus zeci de oi. Avem dosare de despăgubiri la Ministerul Mediului, dar nici până astăzi nu am primit nici un leu. Am tot sunat la diferite numere de telefon, dar ne tot pasează de la Garda de Mediu la Ministerul Mediului. Precizez că suntem din nordul județului Harghita, ne-a scris Daniel Marcu, localitatea Subcetate.

Sunt mulți fermieri, crescători de animale, care nu știu ce pași trebuie să urmeze în cazul în care au pagube provocate de animale sălbatice, distrugerea terenurilor agricole sau uciderea animalelor din ferme. Iată pașii pe care trebuie să-i urmați și actele de care aveți nevoie:

Potrivit legii, răspunderea civilă pentru pagubele cauzate de vânatul din speciile strict protejate (ursul , lupul, râs) revine autorității publice care răspunde de protecția mediului.

În vederea despăgubiri pagubelor produse de fauna cinegetică, proprietarii terenurilor au următoarele atribuții:
- Sesizarea în scris a gestionarului fondului de vânătoare asupra prezenței animalelor sălbatice
- Primăria locală trebuie sesizată asupra pagubelor cauzate de animale sălbatice, în termen de 24 de ore , pe baza formularului de sesizare, aflat la primărie
- Propunem persoanelor interesate, sesizarea imediată în formă scrisă a gestionarului fondului de vânătoare, fiindcă pentru pagubele produse de exemplare din speciile de faună de interes cinegetic nu se acordă despăgubiri fără dovedirea parcurgerii măsurilor de prevenție în forma unei sezisări prealabile.

Obligațiile proprietarilor de culturi agricole și animale domestice, în scopul prevenirii pagubelor cauzate de animale sălbatice:

a) Să sesizeze în scris asociația de vânătoare asupra prezenței animalelor sălbatice, sesizarea să fie înregistrată la primărie
b) Să declare și să înregistreze animalele domestice și suprafețele pe careu sunt înființate culturile agricole, potrivit legii
c) Să amplaseze în culturile agricole expuse, mijloace de îndepărtare animale sălbatice (fixe sau mișcătoare, fizice ori chimice premise de lege, cu ajutorul cărora vor alunga sau vor împiedica pătrunderea animalelor în interiorul culturilor
d) Să asigure paza animalelor domestice aflate la pășunat sau la diferite munci și să le adăpostească, pe timp de noapte numai în locuri împrejmuite și păzite.

În cazul producerii pagubei:
-primăria locală trebuie sesizată în scris, asupra pagubelor produse de animale sălbatice în termen de 24 de ore.
-convocarea comisiei de constatare și evaluare a pagubelor produse de animale sălbatice se realizează prin grija primarului, în termen de 24 de ore de la data înregistrării cererii persoanei păgubite.
-daunele provocate de mistreți, cerbi, căprioare vor fi acoperite de către asociațiile de vânătoare pe a cărei teritoriu s-a înregistrat paguba.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor răspunde pentru pagubele cauzate de vânatul din speciile protejate (urs, lup,râs). Așadar, pe crescătorii de animale din localitatea Subcetate trebuie să-i despăgubească Ministerul Mediului.

ursul-la-vaci_b

Acte necesare la întocmirea dosarelor privind pagubele produse de animalele sălbatice culturilor agricole și animalelor domestice:

- Sesizarea în scris a gestionarului fondului de vânătoare asupra prezenței animalelor sălbatice, sesizarea să fie înregistrată la primărie
- Cererea de constatare depusă de către proprietar
- Copia actului de identitate
- Convocatorul comisiei de evaluare a pagubelor de animale sălbatice (documentele prin care au fost convocați membrii comisiei, persoana păgubită cât și reprezentantul gestionarului faunei de interes cinegetic
- Proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor produse de speciile de faună de interes cinegetic animalelor domestice (neapărat să fie trecut și crotaliile animalelor)
- Actul de necropsie
- Adeverință emisă de către primărie din care să rezulte pozițiile din registrul agricol la care se află înregistrate proprietățile/culturile, adeverință (dovada prețului animalului)din care să reiasă identitatea proprietarului animalului ucis
- Adeverință emisă de către primărie cu prețul de piață al animalelor, extras de pe site-ul www.ccceuro.ro, sau facturi, bonuri de mână și alte asemenea acte doveditoare
- Acte doveditoare privind sumele cerute drept despăgubiri, dovada se poate face prin facturi privind achiziția de semințe, ierbicide, s.a.m.d, declarații pe propria răspundere că s-au executat lucrările sau pot fi atașate orice alte documente care pot dovedi sumele solicitate drept despăgubiri
Formular de declarare eveniment (F3)
- Fotografii , înregistrări video, declarații ale martorilor și alte asemenea probe care dovedesc paguba produsă.

AGROINFO a transmis o adresă la Ministerul Mediului cu rugămintea să ne comunice ce s-a întâmplat cu dosarele pentru despăgubirea crescătorilor de animale din județul Harghita. Vom publica răspunsul Ministerului Mediului imediat ce-l vom primi.


Vizualizat: 1883 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

22 aprilie 2021 - 18:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, o altă variantă a proiectului de hotărâre de Guvern pentru suma alocată ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Este vorba de ajutorul acordat asociațiilor crescătorilor care mențin registrele genealogice și efectuează teste pentru determinarea calității genetice a șeptelului.

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

22 aprilie 2021 - 18:06

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a denumirii „Cașcaval de Săveni” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

22 aprilie 2021 - 17:50

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 550.655 cereri, pentru o suprafață de 3.793.501,08 ha.

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

22 aprilie 2021 - 12:17

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

22 aprilie 2021 - 09:20

Un primar din județul Gorj a fost condamnat miercuri, 21 aprilie 2021, la doi ani și trei luni de închisoare cu executare pentru că a încasat ajutoare europene pentru o fermă care există doar pe hârtie. Primarul a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Decizia instanței este definitivă, iar primarul a fost încarcerat.

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

22 aprilie 2021 - 08:16

Din 10 mai 2021, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

22 aprilie 2021 - 07:44

Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 21 aprilie 2021, condițiile pentru schema Covid 19 acordată în acest an crescătorilor de bovine. Valoarea totală, maximă, pe care o poate încasa o întreprindere, fermă, din domeniul creșterii bovinelor, indiferent de forma juridică, este de 225.000 de euro, echivalentul în lei.

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

21 aprilie 2021 - 20:21

Prin Planul Național Strategic se va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri, pe consolidarea mediului asociativ şi pe îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului agroalimentar, anunță  secretarul de stat MADR Marius Mihai Micu, care a participat astăzi la videoconferința miniștrilor agriculturii din grupul Visegrad și Bulgaria, Croația, România, Slovenia.

Data de referință ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

Data de referință ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

21 aprilie 2021 - 14:48

Anul trecut, mulți dintre crescătorii de vaci au pierdut ajutorul Covid 19 pentru că aveau animalele trecute pe codul numeric personal, iar cererea unică era depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe întreprindere individuală II, de familie IF sau persoană fizică autorizată PFA.

Ordonanță de Urgență! Ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

Ordonanță de Urgență! Ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

21 aprilie 2021 - 13:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, în dezbatere, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru instituirea unui ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii