Adama
Vinasa Rompak

COOPERATIVA „interesul național al FERMIERILOR”

Publicat: 27 august 2016 - 15:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SPUN COOPERATIVĂ PENTRU CĂ TOT ESTE CEL MAI VESTIT BAU-BAU AGRICOL. Dealtfel, orice inițiativă de a aduna sub aceași umbrelă energiile agricultorilor e bine venită. Ce nu e bine venit însă, este dorința nebună a fiecăruia de a fi el liderul maxim. 

Așa se face că și cea mai mică asociație a fermierilor din Românica are pretenții de federația tuturor federațiilor. De aici și megagiganticele orgolii ale tuturor „uriașilor” naționali. Poate că exagerez un pic dar sintagma de național nu ar trebui să apară la asociațiile care nu au membrii în măcar jumătate din județele acestei țărișoare. Am obosit să mai visez la organizații serioase în care membrii vin să cotizeze pentru bunul mers al măgăoaiei (a se citi după bunul plac al fiecăruia).

Dar nici subvențiile acordate de minister nu sunt benefice procesului de organizare a așa numitei lupte de clasă. Chiar dacă, cel puțin la capitolul intenție, subvențiile vor să înlesnească prezența acestor organizații în forumurile europene de lobby instituțional. Dar, scuzați-mi atitudinea băgăcioasă, cum vor fi priviți reprezentanții celor care vin la Copa-Cogeca, sau aiurea, cu cotizațiile plătite de stat?! Apoi, dacă numărăm un pic, sunt peste 10.000 de fermieri români care fac afaceri de milioane. Dacă o federație ar reuși să-i adune cumva prin seriozitate și perspectivă, o cotizație de 100 euro / exploatație /an (mai puțin decât o șampanie la un club de fițe din Mamaia) ar aduce un buget îndestulător pentru o funcționare la standarde europene (că tot folosim peste tot standardele UE). Apoi o asemenea federație ar reuși să atragă sponsorizări generoase de la multinaționale. Fonduri care ar putea fi folosite pentru programe de educare și creștere a fermierilor mici și mijlocii pe care i-ar atrage ușor spre asociere. Așa s-ar mai aduna circa 10.000 de structuri asociative în câțiva ani. Fiecare capabilă să plătească o amărâtă cotizație de 100 de euro. Oricum, la câte milioane de euro se pierd din cauză că fermierii nu au o forță de negociere nici națională (aici e pe cine se iubește mai bine cu structurile) dar nici europeană, ce mai contează câțiva euroi acolo.

Așteptând ca politicul să achite facturile de reprezentare la nivel european nu faceți altceva decât de a vă considera incapabili de a lupta. Mai pe românește, un pic lipsiți de vlagă. Orice structură care nu reușește să se suțină din cotizațiile membrilor nu e viabilă. E nevoie de un sediu, de un director, de un jurist, de o secretară, de un fax, de o bomboană cu fistic și de un comunicator profesionist. Toate acestea costă o spinare de bănuți, dar ar asigura structura cu inițiative corecte și la subiect. Fapt ce ar atrage, cu o forță de nebănuit, adepți și membri dispuși să plătească pentru a face parte din aceste structuri.
Pe când noi credem că e de ajuns să zbierăm la televizor într-o emisiune urmărită de maxim o mie de privitori, majoritatea paraleli cu fenomenul. Sau să postați pe vreun site o comunicare schioapă și să așteptați 10 like-uri și un comentariu de susținere. Eventual de la unul care este parte din paranghelie.

Văd crescând APPR – ul care vine cu programe interesante pentru membrii lor. Cu poziții calculate și studii de impact. Cum văd LAPAR – ul pierzând teren. Pro Agro are un lider tânăr și pregătit. Poate prea pregătit pentru ceea ce așteaptă fermierii. FCBR se confundă cu liderul iar la oieri sunt mai multe asociații și federații decât fermieri (era să spun mai mult decât oi). Apicultorii sunt împărțiți cumva inegal, dar măcar sunt doar 2 asociații importante. Iar apicultori sunt mulți și cu dare de mână. Nu mai vorbesc că sunt și destul de fanatici, precum pasiunea lor pentru albine. De ce nu-i atrage nimeni alături?!
Scriind aceste rânduri îmi dau seama de ce se pun atâtea piedici pentru înființarea camerelor agricole.

Vizualizat: 2610 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii