SUBVENȚII APIA. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, un proiect de act normativ care modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură. Sunt stabilite termene maxime de anunțare a controalelor efectuate de APIA.
Ministerul Agriculturii argumentează că modificările din Ordonanța subvențiilor au fost impuse de situația actuală apărută ca urmare a pandemiei cauzate de COVID-19 a cauzat dificultăți administrative excepționale în toate statele membre, inclusiv în România. Astfel, una dintre schimbările importante aduse la plata subvențiilor fermierilor vizează controalele efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru acordarea subvențiilor.
Controalele la faţa locului pot fi anunţate cu condiţia ca acest lucru să nu aducă atingere scopului sau eficacităţii acestora. Orice preaviz nu depăşeşte 14 zile. Cu toate acestea, în cazul controalelor la faţa locului ale cererilor de ajutor sau de plată pentru animale în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale, preavizul nu depăşeşte 48 de ore. De asemenea, în cazul în care legislaţia aplicabilă actelor şi standardelor relevante în materie de ecocondiţionalitate impune efectuarea controalelor la faţa locului în mod inopinat, preavizul de maxim 48 ore se aplică, în cazul controalelor la faţa locului referitoare la ecocondiţionalitate.
În vechea formulare a acestei prevederi, este precizat un termen minim de anunțare a fermierilor, 14 zile în cazul fermelor vegetale și minim 48 de ore în cazul fermelor de animale, astfel APIA putea depăși aceste termene.
VECHEA FORMULARE: Fermierii vor fi notificați cu minimum 14 zile înainte, iar în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale, cu minimum 48 de ore înainte în vederea pregătirii documentelor necesare controlului, de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
IMPORTANT! Acesta este un proiect de Ordonanță publicat în consultare publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, proiectul poate suferi modificări până la aprobarea sa și intrarea în vigoare.