OPINIE! Constant, prețul fertilizanților crește, iar profitul fermierilor scade. În fiecare an din ultimul cincinal agricol se observă o tendință strict crescătoare la prețul îngrășămintelor pentru agricultură cu procente de peste 5% / an. În condițiile în care au fost ani cu inflație destul de mică. Uneori chiar ridicolă.
De exemplu, anul trecut inflația a fost de – 0,5 %. Adică, deflație. Iar prețul petrolului și al gazelor naturale au scăzut sau au crescut insignifiant, ținând cont că acum trei ani litrul de motorină ajunsese la 6 lei. Cât privește prețurile produselor agricole, din nefericire, au tot scăzut sau variat foarte puțin, aproape liniar. E adevărat că producțiile medii au crescut simțitor punând presiune pe preț. O altă constantă este creșterea cantităților de fertilizanți folosite în agricultură.
Am în față două oferte ale aceluiași distribuitor pentru produsele aceleiași firme producătoare de fertilizanți. Una din aprilie, iar cealaltă din noiembrie. Nici nu mai contează dacă este de la noi sau aiurea pentru că oferta este, așa cum am mai spus-o, strict crescătoare în toate cazurile. Cam cu 5% în fiecare campanie.
Probabil că unii fermieri, mai ales cei care dețin multe hectare și sunt și distribuitori zonali, sau cei care s-au unit în cooperative și/sau grupuri de producători, pot negocia cu firmele un discount important. De multe ori un pic cam prea mare, semn că prețul ofertelor standard sunt umflate cu pompa. Dar nu sunt firmele de vină! Nu! Întotdeauna ofertele au și posibilitatea discountului, iar politicile firmelor care le produc și/sau comercializează nu sunt discutabile. Dar felul în care fermierii nu se asociază, măcar pentru achiziționarea inputurilor, e cu certitudine imputabil. Chiar dacă iar voi fi apostrofat de mai știu eu cine că mă răstesc la fermieri.