COMUNICAT. ASOCIAȚIA PRODUCĂTORILOR DE PORUMB DIN ROMÂNIA (APPR) a organizat pe 17 ianuarie 2019, la Slobozia, ședința de consiliu director lărgit.Întâlnirea a fost consacrată pregătirii adunării generale a membrilor APPR, ce va avea loc în 5 februarie, în preziua Congresului Anual “Fermieri pentru fermieri”. La Congres sunt așteptați peste 400 de participanți, fermieri români și din străinătate, autorități, media, decidenți politici, cercetători, anunță un comunicat transmis de APPR pentru AGROINFO.
Au fost trecute în revistă activitățile din ultima perioadă ale echipei executive ale asociației, mai ales publicarea rezultatelor din 2019 obținute în Rețeaua Independentă de Testare (RITAC) la cele 6 culturi de câmp majore pentru România (porumb, păioase, floarea-soarelui, rapiță, soia si sorg), participarea la consultările organizate de autorități cu privire la autorizarea temporară de urgență a tratamentului semințelor cu neonicotinoide în campania de primăvară 2020 (inclusiv furnizarea rezultatelor studiului finanțat de APPR despre combaterea Tanymecus), precum și la consultările privind alte proiecte legislative aflate pe masa guvernului sau a Parlamentului României (legea vânzării terenurilor, legea Camerelor Agricole, reglementări privind producerea de sămânță sau noile tehnici de ameliorare).
La adunarea generală a APPR vor avea loc alegeri extraordinare pentru noul consiliu de conducere al APPR, ce va fi format din 7 membri și va avea un mandat de doi ani. Membrii APPR au fost invitați să-și depună candidaturile atât pentru funcția de președinte, cât și pentru cea de membru în consiliul director.
În legătură cu congresul anual al APPR, a fost discutată agenda evenimentului, ce va reuni teme de interes major pentru țara noastră în această perioadă în care politica agricolă comună (PAC) suferă transformări majore; în acest context, și-au au confirmat participarea, pentru a-și împărtăși opiniile si viziunea, fermieri din România și de pe alte meridiane, decidenți politici, reprezentanți ai Comisiei Europene, Băncii Mondiale, Confederației Europene a Porumbului, cercetători, jurnaliști.
La congres sunt așteptați circa 400 de participanți. Cu același prilej va avea loc și tragerea la sorți a meciurilor din cadrul Campionatului Național de Fotbal al Fermierilor, organizat de APPR. Congresul va avea drept punct culminant decernarea trofeelor “Porumbul de Aur 2019”, care premieză excelența fermierilor membri din anul agricol care s-a încheiat. Evenimentele programate vor avea loc la Hotel Crowne Plaza din București în ziua de 6 februarie.
Pentru a fi mai aproape de forurile unde se iau deciziile majore pentru agricultura statelor membre, s-a hotărât ca, începând cu 1 februarie a.c., APPR să aibă o prezență permanentă la Bruxelles, atât printr-un reprezentant din echipa sa executivă, cât și prin apropierea de platforma europeană „Agricultură și Progres”.
“Am dori ca anul 2020 să însemne un nou început pentru mediul asociativ din România. Sunt premise bune să colaborăm în proiecte comune cu organizații partenere, cel mai important dintre acestea fiind Planul Național Strategic. În ceea ce mă privește, doresc să mă implic în continuare în dialogul cu autoritățile. Am mai spus-o și altădată, soluțiile robuste nu pot fi decât rezultatul unui proces iterativ care implică toate părțile interesate”, a declarat Arnaud Perrein, președintele APPR.
APPR (Asociația Producătorilor de Porumb din România) este o asociație profesională formată din producători agricoli care dețin suprafețe de lucru cuprinse între 25 și 50.000 ha, dar si reprezentanți ai lanțului profesional de porumb din România. APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa. Obiectivul principal: furnizarea de expertiză tehnică, economică și legislativă pentru membri și organizațiile profesionale ale fermierilor din România.