Universitatea Ţărănească din Cluj-Napoca organizează, în perioada 12 noiembrie 2014 - 25 februarie 2015, o serie de 14 conferinţe legate de iniţierea afacerilor agroecologice.
Acest tip de eveniment se va desfăşura pe durata a patru ore, de la 10,00 la 14,00, în fiecare zi de miercuri, programul unei conferinţe fiind structurat pe problemele legate de piaţa produselor ecologice; de dimensionarea tehnică şi financiară a afacerii - surse de finanţare europeană, de tehnologia de producţie şi procesare, dar şi de funcţiile unei ferme ecologice.
Dimensiunea afacerilor în sistem ecologic
Tematica fost aleasă cu mare grijă şi cuprinde în structură dimensionarea unor afaceri în sistem ecologic cu arbuşti fructiferi (cu nuc, cu alun, cu afin,) cu profil zootehnic (vaci, oi/capre, porci, păsări, animale cu blană, albine sau peşte), dimensionarea unei afaceri cu legume, dar şi realizarea unei grădini urbane (pereţi verticali) cu legume şi arbuşti, înfiinţarea unei ferme agropedagogică /agroturistică sau distribuţia la domiciliul consumatorilor cu alimente ecologice.
Primele trei conferinţe sunt gratuite, iar pentru următoarele preţul este de 450 lei de participant. Locul de desfăşurare este locaţia din Cluj Napoca, str. Vasile Alecsandri nr.1 (demisol). Numărul participanţilor este limitat la 40 întrucât sala dispune doar de această capacitate.
Testarea publicului în acţiuni antreprenoriale
Conferinţele vor fi susţinute de conf.dr. Avram Fiţiu de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca, iniţiatorul acestui proiect care ne-a declarat: „De regulă, în cadrul Universităţii Ţărăneşti, lansăm în fiecare iarnă module de activităţi de informare şi formare profesională şi de altă natură şi vrem să testăm dacă publicul este interesat de acţiuni antreprenoriale, dacă oamenii doresc a face investiţii în agricultură. Prin această adevărată şcoală de afaceri noi urmărim dacă există priză la public pentru acest tip de abordare”.