CIUPERCILE ROMÂNEŞTI SUNT PE CALE DE DISPARIŢIE! Directorul general OIPA Prodcom Legume Fructe, Aurel Tănase, s-a arătat destul de preocupat de soarta ciuperarilor, un sector de-a dreptul uitat şi sacrificat de autorităţi, lăsat în cădere liberă.
“România consumă anual circa 25 de mii de tone de ciuperci, din care produceam noi peste 15 mii de tone cu 92 de producători. Au dispărut din ei, avem acum 54-56, iar producţia a coborât la jumătate. Deci, există o îngrijorare că va creşte foarte mult importul. Şi de asta vrem, să propunem o discuţie la Ministerul Agriculturii pentru că ciupercile, din 2009, nu au avut niciun sprijin. Să încercăm să abordăm un sprijin în susţinerea compostului şi al miceliului pentru că întreaga cantitate de substrat se importă din Ungaria”, ne-a declarat pentru Agroinfo, oficialul organizaţiei interprofesionale. Liderul OIPA a susţinut în continuare că furnizorii din Ungaria, ca să se semneze contractele comerciale, le-au promis şi le-au garantat producătorilor de ciuperci români că vor face 33 kg de ciuperci pe mp. şi ei sunt pe undeva pe la 26 kg.
“Pierd şi închid pe capete şi de asta am tras un semnal de alarmă şi am convocat trei mari producători de ciuperci din România, urmând să realizăm şi aici o discuţie. Ministrul Agriculturii e foarte atent la probleme, sper să găsim atât înţelegerea, cât şi rezolvarea problemelor din acest domeniu de activitate”, a conchis Aurel Tănase.
Un sector, într-un... picior! Frânt!
Cultivarea ciupercilor este un sector care nu a beneficiat de susținere pe pilonul I. S-a sprijinit singur pe piciorul său care de multe ori s-a înmuiat şi s-a frânt sub greutatea uriaşă a pălăriei cheltuielilor.
În urmă cu doi ani, Asociaţia Naţională a Producătorilor de Ciuperci din Romănia (ANPCR) a acuzat Ministerul Agriculturii de pierderea sprijinului cuplat acordat de UE ciupercarilor în valoare totală de peste 13 milioane de euro. În opinia conducerii ANPCR ,“mărul discordei” ar fi fost atât cuantumul pentru sprijin, de 1.000 de euro pentru 100 mp, care li s-a părut unor oficialităţi a fi cam mare, cât şi procedurile de verificare a sumelor acordate producătorilor de ciuperci pe care Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură le-a considerat a fi mult prea dificile şi greu de realizat.