Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, consideră că România are acum o şansă istorică de a se restructura şi de a-şi transforma potenţialul în realitate. Iată ce a declarat acesta pentru revista Ferma!
Ferma: Cum vedeţi dezvoltarea pe viitor a agriculturii româneşti, ştiut fiind faptul că în prezent se acordă o mai mare importanţă fermei de familie?
Dacian Cioloş: Şi în ceea ce piveşte ferma de familie din România în momentul de faţă avem o bipolaritate. Pe de o parte există ferme foarte mari, în general societăţi agricole, iar pe de altă parte avem gospodării foarte mici, din care o bună parte nu produc pentru piaţă. Cred că obiectivul ar fi să construim această categorie de fermă de familie care să producă pentru piaţă şi care să fie viabilă pe termen lung din punct de vedere economic, rămânând la dimensiuni familiale.
Ferma: Şi atunci ce facem cu micii fermieri? Cum pot fi ei integraţi în acest proces?
Dacian Cioloş: Fermele mici trebuie să evolueze spre fermele de familie. Pentru că, în mod natural, o parte din aceste gospodării, în special cele deţinute de persoane în vârstă, vor dispărea în următorii ani. Important este ca aceste terenuri care vor fi eliberate să fie concentrate pe cât posibil în jurul fermelor de familie. (...)
Ferma: Absorbţia fondurilor europene este o problemă care ne preocupă în mod deosebit. Ce ar trebui făcut pentru a spori gradul de finanţare?
Dacian Cioloş: Comparativ cu celelalte state, România se află undeva în a doua jumătate a clasamentului în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. Deocamdată nu există riscuri de pierdere de fonduri din cauza incapacităţii absorbţiei. Fermierii sau beneficiarii care au semnat deja contracte ar trebui ajutaţi să-şi finalizeze proiectele şi să vină cu cererile de plată, pentru a utiliza fondurile. Din câte ştiu, pe măsurile importante, din punct de vedere al contractării, absorbţia e bună. În sensul că sunt sume mari care sunt contractate, doar că aceste proiecte trebuie acum finalizate.
Mai multe detalii pe această temă puteţi citi în revista Ferma!