Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CIOBANII ROMÂNI ERAU STĂPÂNII MUNTELUI și NU TRĂIAU DIN SUBVENȚII! PE UN POD CU LÂNĂ CUMPĂRAI O CASĂ!

Publicat: 14 iulie 2020 - 12:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OAIA E FALIMENTARĂ ASTĂZI! Foarte mulți oieri din România, care în toată istoria au muls oaia pentru brânză, astăzi nu mai mulg. Cresc oi pentru subvenții și vând mieii la un preț foarte scăzut, spune prof.univ. Avram Fițiu, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii. Oierii nu mai sunt stăpănii munților, cum erau altădată, nu mai pot trăi din brânză, carne, lână pentru că totul are un preț mic și truda e multă. Părinții mei au cumpărat o casă pe un pod de lână, spune un oier din Brașov.  

S-a reorientat complet sistemul din România pe subvenții, în loc să fie construit pe o abordare strict economică. Adică, oierul să vândă carne, să vândă brânză, să vândă lână, să vândă alte subproduse legate de oierit, de la lanolină până la fertilizanți pe care îi creează, din păcate, astăzi, aceste elemente nu le mai avem în economia țăranului, oierului. El și-a concentrat mare parte din efortul lui pe ceea ce se numește subvenție. De unde și efecte perverse, pentru că în momentul în care crești oi doar pentru a avea subvenție și nu pentru a produce resurse financiare din alte activități de natură economică înseamnă că de aici vin o serie de consecințe negative asupra vieții lui.

În acest moment, oierul în loc să mulgă oile, foarte mulți oieri din România, oieri de Sibiu, oieri de Brașov care în toată istoria au muls oaia pentru brânză, astăzi nu mai mulg. Vând mielul pe picior, de regulă, pe filiere arabe-turcești, la un preț, de regulă, foarte scăzut. Dar nu are relevanță pentru că venitul lui este construit din subvenție, nu este construit din vânzarea de carne sau de brânză. Asta ar fi, să zicem, prima consecință nefastă, zic eu, a acestei subvenții care, din oameni harnici cândva, în istorie, unii dintre ei au devenit extrem de comozi, spune prof. univ. Avram Fițiu, profesor la USAMV Cluj și subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii, într-un reportaj realizat de Trinitas TV.

Ciobanii români erau altădată stăpânii munților. Plecau în transhumanță din luna mai și coborau cu oile din munte în luna octombrie. Acum și anotimpurile s-au dat peste cap, iar în România dacă mai sunt 10 familii de oieri, cu tradiții vechi în creșterea ovinelor, care mai fac transhumanță, iar muntele e stăpânit în multe locuri de băieții deștepți care au simțit imediat profitul pe care-l aduc subvențiile de câteva sute de euro pe hectarul de pajiște montană.

În munte, o funcție importantă a oierului a fost straja, de aia și foarte multe sate în România și în Balcani, în Carpații păduroși până-n Polonia, pe unde eu merg destul de frecvent, sunt sate care vin de la această funcție pe care el a avut-o în istorie. El, având vreme, păzindu-și oile, având vreme multă în timpul zilei, putea să fie un bun observator a ce se întâmplă în munte. Asta înseamnă că în munte nu se tăia lemnul cum se întâmplă astăzi încât muntele să fie tăiat, în mod anarhic, de către unii și de către alții, pentru că oierul avea parte din muntele respectiv.

Asta înseamnă că era proprietar al muntelui, era membru al unui composesorat, era stăpânul muntelui, și nu era un stăpân individual, era într-o formă asociativă numită composesorat. Asta înseamnă că 10, 100, 1000 de țărani dintr-un sat erau stăpâni pe un munte de, să zicem, 1.000 de hectare. Oierul nu a făcut doar brânză. În toată istoria lui a avut o multitudine de funcții, aș merge până la oierul filantrop, ca să-i dau și altă dimensiune, explică prof.univ. Fițiu.

S-a terminat cu ciobănitul și cu oile. Nu mai sunt. Deci, tineretul în ziua de astăzi nu mai vine. Nu mai rentează. La asta ne bucurăm și noi, la mielușeii ăia pe care-i vindem, dar dăm de samsari de ăștia și ne dă mai nimic, spune un crescător de ovine din județul Mureș, intervievat de Trinitas TV.

Oaia, la ora aceasta, este falimentară. Nu poți să crești o oaie cu o subvenție de 24 de lei. Tratamentele sunt foarte grele, lâna nu are nicio valoare. Am tuns 2000 și ceva de oi, lâna am aruncat-o. Pieile, de asemenea, se aruncă. Când pe vremea comuniștilor, totul se valorifica absolut la un preț extraordinar. Vă dau un exemplu, părinții mei au avut un pod de lână și au cumpărat o casă cu un pod de lână. Acum, lâna o îngropăm, este dezamăgit un crescător de ovine din Bran, județul Brașov, care are stâna la 1.800 metri altitudine în Munții Bucegi.  

Profesorul Avram Fițiu, subsecretar de stat MADR, spune că în timp ce oierii din alte țări vând kilogramul de brânză cu 10 euro, un preț corect, ciobanii din România îl vând la jumătate de preț, 5 euro. Strategia de marketing este absentă în oieritul din România. Oierii polonezi, de exemplu, imprimă pe calupul de  brânză motive împrumutate de pe costumele populare vechi. Oierii noștri nu au strategie de marketing și au renunțat și la instrumentele muzicale care-i făceau altădată cunoscuți, fluierul și cimpoiul.
Și totuși, străinii care dau de gustul brânzei românești, o apreciază la justa ei valoare.

La noi este cred că cea mai bună brânză din Europa. Vin străini din Germania, din Olanda, din Belgia, din Franța, care cumpără cu bani grei brânză de la noi. La noi încă se încheagă laptele cu cheag făcut din rânză de vițel sau de miei. Este un produs foarte curat, foarte natural și foarte sănătos, spune protoiereul Gheorghe Colțea din Bran Zărnești.

VIDEO REPORTAJUL REALIZAT DE TRINITAS TV.

Vizualizat: 1490 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

13 aprilie 2021 - 08:28

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a țării.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

13 aprilie 2021 - 07:29

SUBVENȚII APIA 2021. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de ordonanță de urgență care stabilește actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, LPIS, în conformitate cu regulamentele europene. Dacă nu este actualizat LPIS, România riscă să fie penalizată cu 10% din banii pentru subvențiile APIA ale fermierilor, concret cu suma de 2.000.000.000 de euro.

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

12 aprilie 2021 - 07:35

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția mare, cum îi spun crescătorii, este achitat anul acesta și pentru un număr minim de 5 vaci eligibile la plată. Condiția obligatorie este ca ferma de vaci să se afle în zona montană. Pentru celelalte zone, numărul minim pentru care se acordă această subvenție pe cap de animal este de minim 10 vaci eligibile la plată.

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

12 aprilie 2021 - 06:53

PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020! Crescătorii de animale așteaptă cu nerăbdare să încaseze ajutoarele naționale tranzitorii din zootehnie, ANTZ, subvenție aferentă anului de cerere 2020, plătită acum, în 2021, de la bugetul de stat. Când încep plățile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Legumicultorul Ionel Ivasiuc are disciplina militarului, căci aceasta i-a fost prima ocupaţie, dar şi imaginaţia cuiva care a vrut să pornească spre o profesie ce îi dădea libertatea de mişcare şi de gândire. Acesta poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi! Vezi cum!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii