Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CIOBANII ROMÂNI ERAU STĂPÂNII MUNTELUI și NU TRĂIAU DIN SUBVENȚII! PE UN POD CU LÂNĂ CUMPĂRAI O CASĂ!

Publicat: 14 iulie 2020 - 12:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OAIA E FALIMENTARĂ ASTĂZI! Foarte mulți oieri din România, care în toată istoria au muls oaia pentru brânză, astăzi nu mai mulg. Cresc oi pentru subvenții și vând mieii la un preț foarte scăzut, spune prof.univ. Avram Fițiu, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii. Oierii nu mai sunt stăpănii munților, cum erau altădată, nu mai pot trăi din brânză, carne, lână pentru că totul are un preț mic și truda e multă. Părinții mei au cumpărat o casă pe un pod de lână, spune un oier din Brașov.  

S-a reorientat complet sistemul din România pe subvenții, în loc să fie construit pe o abordare strict economică. Adică, oierul să vândă carne, să vândă brânză, să vândă lână, să vândă alte subproduse legate de oierit, de la lanolină până la fertilizanți pe care îi creează, din păcate, astăzi, aceste elemente nu le mai avem în economia țăranului, oierului. El și-a concentrat mare parte din efortul lui pe ceea ce se numește subvenție. De unde și efecte perverse, pentru că în momentul în care crești oi doar pentru a avea subvenție și nu pentru a produce resurse financiare din alte activități de natură economică înseamnă că de aici vin o serie de consecințe negative asupra vieții lui.

În acest moment, oierul în loc să mulgă oile, foarte mulți oieri din România, oieri de Sibiu, oieri de Brașov care în toată istoria au muls oaia pentru brânză, astăzi nu mai mulg. Vând mielul pe picior, de regulă, pe filiere arabe-turcești, la un preț, de regulă, foarte scăzut. Dar nu are relevanță pentru că venitul lui este construit din subvenție, nu este construit din vânzarea de carne sau de brânză. Asta ar fi, să zicem, prima consecință nefastă, zic eu, a acestei subvenții care, din oameni harnici cândva, în istorie, unii dintre ei au devenit extrem de comozi, spune prof. univ. Avram Fițiu, profesor la USAMV Cluj și subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii, într-un reportaj realizat de Trinitas TV.

Ciobanii români erau altădată stăpânii munților. Plecau în transhumanță din luna mai și coborau cu oile din munte în luna octombrie. Acum și anotimpurile s-au dat peste cap, iar în România dacă mai sunt 10 familii de oieri, cu tradiții vechi în creșterea ovinelor, care mai fac transhumanță, iar muntele e stăpânit în multe locuri de băieții deștepți care au simțit imediat profitul pe care-l aduc subvențiile de câteva sute de euro pe hectarul de pajiște montană.

În munte, o funcție importantă a oierului a fost straja, de aia și foarte multe sate în România și în Balcani, în Carpații păduroși până-n Polonia, pe unde eu merg destul de frecvent, sunt sate care vin de la această funcție pe care el a avut-o în istorie. El, având vreme, păzindu-și oile, având vreme multă în timpul zilei, putea să fie un bun observator a ce se întâmplă în munte. Asta înseamnă că în munte nu se tăia lemnul cum se întâmplă astăzi încât muntele să fie tăiat, în mod anarhic, de către unii și de către alții, pentru că oierul avea parte din muntele respectiv.

Asta înseamnă că era proprietar al muntelui, era membru al unui composesorat, era stăpânul muntelui, și nu era un stăpân individual, era într-o formă asociativă numită composesorat. Asta înseamnă că 10, 100, 1000 de țărani dintr-un sat erau stăpâni pe un munte de, să zicem, 1.000 de hectare. Oierul nu a făcut doar brânză. În toată istoria lui a avut o multitudine de funcții, aș merge până la oierul filantrop, ca să-i dau și altă dimensiune, explică prof.univ. Fițiu.

S-a terminat cu ciobănitul și cu oile. Nu mai sunt. Deci, tineretul în ziua de astăzi nu mai vine. Nu mai rentează. La asta ne bucurăm și noi, la mielușeii ăia pe care-i vindem, dar dăm de samsari de ăștia și ne dă mai nimic, spune un crescător de ovine din județul Mureș, intervievat de Trinitas TV.

Oaia, la ora aceasta, este falimentară. Nu poți să crești o oaie cu o subvenție de 24 de lei. Tratamentele sunt foarte grele, lâna nu are nicio valoare. Am tuns 2000 și ceva de oi, lâna am aruncat-o. Pieile, de asemenea, se aruncă. Când pe vremea comuniștilor, totul se valorifica absolut la un preț extraordinar. Vă dau un exemplu, părinții mei au avut un pod de lână și au cumpărat o casă cu un pod de lână. Acum, lâna o îngropăm, este dezamăgit un crescător de ovine din Bran, județul Brașov, care are stâna la 1.800 metri altitudine în Munții Bucegi.  

Profesorul Avram Fițiu, subsecretar de stat MADR, spune că în timp ce oierii din alte țări vând kilogramul de brânză cu 10 euro, un preț corect, ciobanii din România îl vând la jumătate de preț, 5 euro. Strategia de marketing este absentă în oieritul din România. Oierii polonezi, de exemplu, imprimă pe calupul de  brânză motive împrumutate de pe costumele populare vechi. Oierii noștri nu au strategie de marketing și au renunțat și la instrumentele muzicale care-i făceau altădată cunoscuți, fluierul și cimpoiul.
Și totuși, străinii care dau de gustul brânzei românești, o apreciază la justa ei valoare.

La noi este cred că cea mai bună brânză din Europa. Vin străini din Germania, din Olanda, din Belgia, din Franța, care cumpără cu bani grei brânză de la noi. La noi încă se încheagă laptele cu cheag făcut din rânză de vițel sau de miei. Este un produs foarte curat, foarte natural și foarte sănătos, spune protoiereul Gheorghe Colțea din Bran Zărnești.

VIDEO REPORTAJUL REALIZAT DE TRINITAS TV.

Vizualizat: 1381 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

VACI FLĂMÂNZITE ȚINUTE ÎN MOCIRLĂ ȘI BĂLEGAR DE UN METRU!

VACI FLĂMÂNZITE ȚINUTE ÎN MOCIRLĂ ȘI BĂLEGAR DE UN METRU!

26 noiembrie 2020 - 10:34

ANIMALE CHINUITE. Autoritățile din Sibiu au intervenit pe 24 noiembrie 2020 pentru ridicarea a două cadavre de bovine din curtea unui sibian care locuiește în cartierul Valea Aurie. În grajdul improvizat au rămas alte trei bovine - spun martorii, care trăiesc în condiții sub orice critică. Flămânzite, ținute în mocirlă și bălegar de un metru. Proprietarul este același care în urmă cu doi ani și-a omorât calul în bătaie.

COMISIA EUROPEANĂ, ÎN CONTROL LA ANSVSA!

COMISIA EUROPEANĂ, ÎN CONTROL LA ANSVSA!

26 noiembrie 2020 - 09:48

COMUNICAT ANSVSA. În cadrul programului de audit planificat al Direcției Generale Sănătate și Siguranță Alimentară (DG Sănătate și Siguranță Alimentară) se va desfășura, în perioada 7-16 decembrie 2020, în sistem videoconferință, Misiunea de audit a Comisiei Europene (DG-SANTE)/2020-6934. Obiectivul principal al auditului este evaluarea controalelor oficiale privind siguranța laptelui și a produselor din lapte efectuate de către autoritățile competente din România.

MINISTRUL OROS: PLĂȚILE SE FAC DIN 25 NOIEMBRIE!

MINISTRUL OROS: PLĂȚILE SE FAC DIN 25 NOIEMBRIE!

26 noiembrie 2020 - 08:16

BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță că ajutoarele Covid-19 au început să fie transferate către conturile fermierilor încă de ieri, miercuri, 25 noiembrie 2020. Deocamdată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu a comunicat sumele autorizate la plata acestor ajutoare.

URGENT APIA! TERMENE ACTE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR DE MAXIM 500 DE EURO/HA!

URGENT APIA! TERMENE ACTE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR DE MAXIM 500 DE EURO/HA!

26 noiembrie 2020 - 07:16

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenele obligatorii în decembrie 2020 pentru depunerea unor documente pentru plata subvențiilor pe hectar aferente acestui an. Cuantumul acestor subvenții ajunge și la peste 500 de euro pe hectar. Fermierii trebuie să țină seama de aceste termene limită pentru a se califica la plata subvențiilor APIA. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile furnizate nouă de către APIA.

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

DNA: CONSILIER AFIR, REȚINUT PENTRU MITA PRETINSĂ UNUI TÂNĂR FERMIER!

25 noiembrie 2020 - 17:49

ANCHETA DIRECȚIEI NAȚIONALE ANTICORUPȚIE! Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Timișoara au emis astăzi un mandat de reținere pentru 24 de ore pe numele lui Niagu Martin Ianăș, consilier în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Procurorii DNA îl acuză de luare de mită, anunță un comunicat DNA transmis media.

SUME MAI MARI ANUL ACESTA PENTRU PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA BOVINE!

SUME MAI MARI ANUL ACESTA PENTRU PLATA SPRIJINULUI CUPLAT LA BOVINE!

25 noiembrie 2020 - 16:27

SUBVENȚII APIA 2020! Plafonul total alocat anul acesta pentru plata sprijinului cuplat zootehnic a crescut cu 4.920.310 euro prin comparație cu suma totală alocată anul trecut, în 2019, pentru aceeași subvenție APIA. Astfel, anul acesta, Ministerul Agriculturii anunță, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că suma alocată pentru plata sprijinului cuplat este de 114.156.810 euro. Anul trecut, plafonul alocat a fost de 109.236.500 euro.

CUANTUM SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC PENTRU ANUL 2020!

CUANTUM SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC PENTRU ANUL 2020!

25 noiembrie 2020 - 15:43

ANUNȚ ASTĂZI MINISTERUL AGRICULTURII! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 25 noiembrie 2020, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că au fost stabilite sumele pentru plata sprijinului cuplat zootehnic, aferent anului de cerere 2020.

ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE OVINE DEALU NEGRU: REALIZĂM CU ADEVĂRAT SELECȚIA LA RASA ȚURCANĂ ALBĂ 100% DE LAPTE!

ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE OVINE DEALU NEGRU: REALIZĂM CU ADEVĂRAT SELECȚIA LA RASA ȚURCANĂ ALBĂ 100% DE LAPTE!

25 noiembrie 2020 - 13:03

VOCEA CRESCĂTORULUI. Asociația Județeană a Crescătorilor Montani de Ovine Dealu Negru, Bistrița Năsăud, spune că realizează cu adevărat selecția la Țurcana Albă 100% de lapte și nu poate fi suspectată că membrii ei ar fi încasat în mod fraudulos sprijinul cuplat la ovine. AJCMO Dealu Negru a transmis către AGROINFO câteva precizări.

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ A ÎNCEPUT PLATA AJUTORULUI DE STAT ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR!

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ A ÎNCEPUT PLATA AJUTORULUI DE STAT ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR!

25 noiembrie 2020 - 10:47

SUBVENȚII APIA! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru cererile depuse în luna octombrie, aferente serviciilor prestate în luna septembrie și trimestrul al III-lea 2020.

FERMIER: CRESC 52 DE VACI ȘI NU PRIMESC UN EURO SUBVENȚIE DE LA APIA DIN CAUZA DATEI DE REFERINȚĂ!

FERMIER: CRESC 52 DE VACI ȘI NU PRIMESC UN EURO SUBVENȚIE DE LA APIA DIN CAUZA DATEI DE REFERINȚĂ!

25 noiembrie 2020 - 09:59

MESAJE DE LA FERMIERI! AGROINFO a primit mesajul unui crescător de bovine supărat că nici acum, prin schimbarea datei istorice, de referință, la bovine, el nu va beneficia de ajutorul național tranzitoriu, subvenție achitată de la bugetul de stat și care depinde de această dată de referință.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II

Trei lucrări dintr-o singură trecere! Cum folosește Vasile Târziu discul greu tractat Discordon DXRV II de la Grégoire Besson într-o fermă de aproape 3.000 ha!

Fermier: Vasile Târziu, fermier, SC Agrobilan SRL, jud. Timiş
Utilaj: Grégoire Besson - Discordon DXRV II - disc greu tractat
Distribuitor: ConsDDA - www.cons-dda.ro; +0745.203.690 - Dan Goldiș
Redactor: Gheorghe Ghișe

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

La servici

La servici
Un angajat întârzie la serviciu, şeful său nervos ţipă la el: Detalii