Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CIOBANII ROMÂNI ERAU STĂPÂNII MUNTELUI și NU TRĂIAU DIN SUBVENȚII! PE UN POD CU LÂNĂ CUMPĂRAI O CASĂ!

Publicat: 14 iulie 2020 - 12:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OAIA E FALIMENTARĂ ASTĂZI! Foarte mulți oieri din România, care în toată istoria au muls oaia pentru brânză, astăzi nu mai mulg. Cresc oi pentru subvenții și vând mieii la un preț foarte scăzut, spune prof.univ. Avram Fițiu, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii. Oierii nu mai sunt stăpănii munților, cum erau altădată, nu mai pot trăi din brânză, carne, lână pentru că totul are un preț mic și truda e multă. Părinții mei au cumpărat o casă pe un pod de lână, spune un oier din Brașov.  

S-a reorientat complet sistemul din România pe subvenții, în loc să fie construit pe o abordare strict economică. Adică, oierul să vândă carne, să vândă brânză, să vândă lână, să vândă alte subproduse legate de oierit, de la lanolină până la fertilizanți pe care îi creează, din păcate, astăzi, aceste elemente nu le mai avem în economia țăranului, oierului. El și-a concentrat mare parte din efortul lui pe ceea ce se numește subvenție. De unde și efecte perverse, pentru că în momentul în care crești oi doar pentru a avea subvenție și nu pentru a produce resurse financiare din alte activități de natură economică înseamnă că de aici vin o serie de consecințe negative asupra vieții lui.

În acest moment, oierul în loc să mulgă oile, foarte mulți oieri din România, oieri de Sibiu, oieri de Brașov care în toată istoria au muls oaia pentru brânză, astăzi nu mai mulg. Vând mielul pe picior, de regulă, pe filiere arabe-turcești, la un preț, de regulă, foarte scăzut. Dar nu are relevanță pentru că venitul lui este construit din subvenție, nu este construit din vânzarea de carne sau de brânză. Asta ar fi, să zicem, prima consecință nefastă, zic eu, a acestei subvenții care, din oameni harnici cândva, în istorie, unii dintre ei au devenit extrem de comozi, spune prof. univ. Avram Fițiu, profesor la USAMV Cluj și subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii, într-un reportaj realizat de Trinitas TV.

Ciobanii români erau altădată stăpânii munților. Plecau în transhumanță din luna mai și coborau cu oile din munte în luna octombrie. Acum și anotimpurile s-au dat peste cap, iar în România dacă mai sunt 10 familii de oieri, cu tradiții vechi în creșterea ovinelor, care mai fac transhumanță, iar muntele e stăpânit în multe locuri de băieții deștepți care au simțit imediat profitul pe care-l aduc subvențiile de câteva sute de euro pe hectarul de pajiște montană.

În munte, o funcție importantă a oierului a fost straja, de aia și foarte multe sate în România și în Balcani, în Carpații păduroși până-n Polonia, pe unde eu merg destul de frecvent, sunt sate care vin de la această funcție pe care el a avut-o în istorie. El, având vreme, păzindu-și oile, având vreme multă în timpul zilei, putea să fie un bun observator a ce se întâmplă în munte. Asta înseamnă că în munte nu se tăia lemnul cum se întâmplă astăzi încât muntele să fie tăiat, în mod anarhic, de către unii și de către alții, pentru că oierul avea parte din muntele respectiv.

Asta înseamnă că era proprietar al muntelui, era membru al unui composesorat, era stăpânul muntelui, și nu era un stăpân individual, era într-o formă asociativă numită composesorat. Asta înseamnă că 10, 100, 1000 de țărani dintr-un sat erau stăpâni pe un munte de, să zicem, 1.000 de hectare. Oierul nu a făcut doar brânză. În toată istoria lui a avut o multitudine de funcții, aș merge până la oierul filantrop, ca să-i dau și altă dimensiune, explică prof.univ. Fițiu.

S-a terminat cu ciobănitul și cu oile. Nu mai sunt. Deci, tineretul în ziua de astăzi nu mai vine. Nu mai rentează. La asta ne bucurăm și noi, la mielușeii ăia pe care-i vindem, dar dăm de samsari de ăștia și ne dă mai nimic, spune un crescător de ovine din județul Mureș, intervievat de Trinitas TV.

Oaia, la ora aceasta, este falimentară. Nu poți să crești o oaie cu o subvenție de 24 de lei. Tratamentele sunt foarte grele, lâna nu are nicio valoare. Am tuns 2000 și ceva de oi, lâna am aruncat-o. Pieile, de asemenea, se aruncă. Când pe vremea comuniștilor, totul se valorifica absolut la un preț extraordinar. Vă dau un exemplu, părinții mei au avut un pod de lână și au cumpărat o casă cu un pod de lână. Acum, lâna o îngropăm, este dezamăgit un crescător de ovine din Bran, județul Brașov, care are stâna la 1.800 metri altitudine în Munții Bucegi.  

Profesorul Avram Fițiu, subsecretar de stat MADR, spune că în timp ce oierii din alte țări vând kilogramul de brânză cu 10 euro, un preț corect, ciobanii din România îl vând la jumătate de preț, 5 euro. Strategia de marketing este absentă în oieritul din România. Oierii polonezi, de exemplu, imprimă pe calupul de  brânză motive împrumutate de pe costumele populare vechi. Oierii noștri nu au strategie de marketing și au renunțat și la instrumentele muzicale care-i făceau altădată cunoscuți, fluierul și cimpoiul.
Și totuși, străinii care dau de gustul brânzei românești, o apreciază la justa ei valoare.

La noi este cred că cea mai bună brânză din Europa. Vin străini din Germania, din Olanda, din Belgia, din Franța, care cumpără cu bani grei brânză de la noi. La noi încă se încheagă laptele cu cheag făcut din rânză de vițel sau de miei. Este un produs foarte curat, foarte natural și foarte sănătos, spune protoiereul Gheorghe Colțea din Bran Zărnești.

VIDEO REPORTAJUL REALIZAT DE TRINITAS TV.

Vizualizat: 1115 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA PENTRU TOMATE! VESTEA AȘTEPTATĂ DE LEGUMICULTORI!

06 august 2020 - 16:29

SUBVENȚIA DE 3.000 DE EURO! Programul Tomata a fost accesat anul acesta de circa 18.000 de cultivatori de roșii în spații protejate. Problema este că numărul mare de fermieri eligibili la plată scade cuantumul subvenției. Fermierii ar urma să primească aproximativ 2.250 de euro/1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate în loc de 3.000 de euro, sumă la care se așteaptă ei.

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

06 august 2020 - 14:40

EXCLUSIV AGROINFO. Vă rog să-mi spuneți dacă aș putea găsi pășune în Ungaria pentru 85 de vaci. Îl roagă oierul, în scrisoare, pe premierul Ungariei. Crescătorul de animale a scris la toate instituțiile din România, de la primărie la Ministerul Agricuturii, la Guvernul României, la Președinție și, mai nou, la Parlamentul României, la Camera Deputaților. Sătul de promisiuni, Romi Mariș a trimis astăzi o scrisoare către Guvernul Ungariei. Oierul roagă să fie ajutat să se mute cu fermă cu tot în țara vecină.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

06 august 2020 - 10:01

Caracteristici meteorologice. Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la scara întregii țări.

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

06 august 2020 - 09:07

ORDINUL MINISTERULUI MUNCII! Fermierii care lucrează cu zilieri trebuie să știe că este în vigoare Ordinul MMPS 1140/2020, publicat pe 13 iulie 2020 în Monitorul Oficial. Pe 23 iulie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial și Metodologia de întocmire și transmitere a Registrului electronic de evidență a zilierilor. Fermierii sunt obligați să dețină și să completeze acest registru.

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

06 august 2020 - 08:11

INFORMAȚII APIA. Cum beneficiați de subvențiile agricole aferente acestui an dacă ați preluat o fermă după încheierea sesiunii de depunere a cererii unice de plată la APIA pentru campania 2020? AGROINFO vă pune la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie ca să nu pierdeți banii. Informațiile sunt furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

06 august 2020 - 07:31

VERIFICĂRI APIA SUBVENȚII! Actele pe care trebuie să le dețină fiecare fermier verificat de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Vă punem la dispoziție documentele obligatoriu de prezentat inspectorilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care vă verifică exploatațiile agricole pentru care ați solicitat subvenții în campania 2020.

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

05 august 2020 - 18:46

FOCARE DE RABIE LA VACI, CONFIRMATE! Focar de rabie la vaci confirmat în nordul Republicii Moldova, în municipiul Bălți și în raionul Florești, anunță Radio Chișinău. Pericolul este ca boala să fie adusă în România de animalele sălbatice. Boala este o amenințare mai ales pentru fermele de animale situate la granița cu Republica Moldova.

MINISTRUL OROS: PLĂȚI DE 6 MILIARDE DE EURO pentru SATUL ROMÂNESC!

MINISTRUL OROS: PLĂȚI DE 6 MILIARDE DE EURO pentru SATUL ROMÂNESC!

05 august 2020 - 13:30

BANI PENTRU DEZVOLTAREA SATULUI. Prin Programul Național de Dezvoltare Rurale, din 2015 și până în prezent, au fost efectuate plăți în valoare totală de aproximativ 6 miliarde de euro, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe pagina sa Facebook. Șeful MADR a participat, la începutul acestei săptămâni, la o videoconferință cu 8 centre regionale și 41 de oficii județene ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

MADR A APROBAT NOI REGLEMENTĂRI FITOSANITARE PENTRU PRODUSE VEGETALE!

MADR A APROBAT NOI REGLEMENTĂRI FITOSANITARE PENTRU PRODUSE VEGETALE!

05 august 2020 - 12:37

COMUNICAT. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a aprobat „Ordinul privind aprobarea listei utilizărilor minore în România”, acesta fiind publicat în Monitorul Oficial al României nr. 672 din 29 iulie 2020.

NOU! SUBVENȚII DIRECTE DE MAXIM 750 EURO/LUNĂ/ANGAJAT!

NOU! SUBVENȚII DIRECTE DE MAXIM 750 EURO/LUNĂ/ANGAJAT!

04 august 2020 - 17:13

DOUĂ SCHEME NOI DE AJUTOR! Ministerul Agriculturii pregătește împreună cu Ministerul Fondurilor Europene două scheme noi de sprijin. Banii vor fi acordați sub forma unor subvenții directe, iar sumele încep de la 350 de euro și ajung la 750 de euro și vor fi acordate angajatorilor din agricultură și industrie alimentară care recrutează tineri. A anunțat astăzi, 4 august 2020, ministrul agriculturii Adrian Oros.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii