Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CINE ne va PRODUCE MÂNCAREA? România are aproape JUMĂTATE dintre FERMIERII VÂRSTNICI din UE!

Publicat: 13 noiembrie 2017 - 15:26
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

AVEM PREA MULŢI FERMIERI BĂTRÂNI ŞI PREA PUŢINI TINERI. Se discută despre cine ne va plăti pensiile peste 20 - 30 de ani. Dar mâncarea cine ne-o va produce?

În 2013, aproape o treime (31,4%) dintre fermierii din Uniunea Europeană (UE) aveau peste 65 de ani, în timp ce doar 5,6% dintre proprietarii de ferme erau mai tineri de 35 de ani. Cifrele sunt alarmante pentru Comisia Europeană. Pe noi ar trebui să ne îngrijoreze şi mai mult: România avea, în 2013, aproape jumătate (45%) dintre fermierii vârstnici din UE.

Cifrele sunt cuprinse într-un raport realizat de DG-AGRI şi publicat de Comisia Europeană la jumătatea lunii octombrie 2017, având la bază, în principal, date Eurostat. Documentul ia în considerare fermierii care sunt deopotrivă proprietari şi administratori ai exploataţiilor, excluzând entităţi legale sau proprietari care nu exploatează terenul.

În 2013, în toată UE erau în jur de 3,2 mil. de fermieri cu vârsta peste 65 de ani. În ţara noastră erau aproape jumătate (45%) dintre fermierii vârstnici din UE. O situaţie problematică era şi în Portugalia, unde jumătate dintre fermieri aveau mai mult de 65 de ani. La polul opus, în Germania, Austria şi Polonia, mai puţin de 10% dintre fermieri depăşesc această vârstă.

Pentru fiecare tânăr fermier din UE, există cam 5-6 fermieri care au peste 65 de ani. În România, pentru fiecare tânăr fermier, există 9 fermieri vârstnici.
Danemarca, Marea Britanie, Spania, Portugalia şi Cipru au chiar mai mulţi fermieri vârstnici, raportat la numărul celor tineri.

Vârsta medie a fermierilor din UE care deţin exploataţii comerciale (excluzând fermele mici) a crescut de la 49 de ani, în 2004, la 51 de ani şi jumătate, în 2013. În SUA, vârsta medie a fermierilor a crescut mai mult, de la cca. 50 de ani, la peste 58 de ani.

tarani-necajiti_b

SCHIMBĂRI STRUCTURALE ÎN AGRICULTURA UE

În 2013, aproape 11 milioane de ferme exploatau cca. 174 mil. ha de teren agricol în UE28. România avea 33% din totalul acestor exploataţii agricole. Între 2010 şi 2013, numărul de ferme a scăzut cu 11,5%, iar numărul celor care lucrau în sectorul agricol s-a redus cu 12,8%, până la 22 milioane de persoane.

Suprafaţa agricolă utilizată a rămas însă relativ constantă. Franţa acoperă 16% din suprafaţa agricolă din UE 28, cu 28 mil. ha, urmată de Spania (23 mil. ha, 13%) , Marea Britanie şi Germania (câte 17 mil. ha, 10%).

Dimensiunea economică a fermelor din UE28 a crescut, în medie, cu 7,5% între 2010 şi 2013. Pentru fermele medii, creşterea a fost de 21%. Rămân totuşi diferenţe mari între statele din UE15, unde dimensiunea economică a unei ferme medii este de 62.000 SO (Producţie Standard Totală - Standard Output), în timp ce o fermă medie din statele mai nou aderate (UE-N13) are doar 8.800 SO.

În România, dimensiunea economică a fermei, măsurată în SO, a crescut cu 15,1%, între 2010 şi 2013.

Vizualizat: 1139 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

SE PREGĂTEȘTE O NOUĂ LEGE! TEREN DAT TINERILOR FERMIERI și INTERDICȚIA GARANTĂRII ÎMPRUMUTURILOR cu TEREN AGRICOL!

SE PREGĂTEȘTE O NOUĂ LEGE! TEREN DAT TINERILOR FERMIERI și INTERDICȚIA GARANTĂRII ÎMPRUMUTURILOR cu TEREN AGRICOL!

RESTRICȚII LA VÂNZAREA PĂMÂNTULUI! Vom cumpăra terenuri prin Agenția Domeniilor Statului (ADS) și le vom da tinerilor fermieri. Terenul nu va mai pute fi pus gaj pentru contractele de împrumut, termenul pentru revânzarea unui teren agricol va fi de 15 ani, a anunțat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei de agrcultură din Camera Deputaților, pentru Viața Satului, TVR1. Proiectul de modificare a legii vânzării terenurilor agricole prevede și alte restricții.

TINERI FERMIERI, ANUNȚAȚI URGENT APIA DACĂ VI SE ÎNTÂMPLĂ ASTA!

TINERI FERMIERI, ANUNȚAȚI URGENT APIA DACĂ VI SE ÎNTÂMPLĂ ASTA!

PLATA PENTRU TINERI FERMIERI! Tinerii fermieri români au dreptul la o plată în plus pe suprafață față de ceilalți agricultori. Cuantumul acestei plăți se adaugă la valoarea celorlalte scheme de plată, astfel tinerii fermieri, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, vor încasa o subvenție mai mare pe hectar. Ca să nu fie excluși de la plata acestei subvenții, tinerii fermieri trebuie să știe în ce situații sunt obligați să notifice Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

SUBVENȚIA din AGRICULTURĂ CARE-I ADUCE ACASĂ pe TINERII ROMÂNI din STRĂINĂTATE!

SUBVENȚIA din AGRICULTURĂ CARE-I ADUCE ACASĂ pe TINERII ROMÂNI din STRĂINĂTATE!

TENTAȚI DE SUBVENȚIE VOR UN VIITOR ÎN ROMÂNIA! 3.000 de euro sunt bani serioși și bineveniți pentru un fermier, un salariu minim pe economie pentru un an! Calculele îi aparțin ministrului agriculturii, Petre Daea, care consideră că prin acordarea acestei subvenții pentru culturile de roșii, tinerii români sunt deja tentați să renunțe la slujbele lor din străinătate și să se întoarcă acasă. Șeful de la Agricultură spune că a și întâlnit astfel de tineri!

JUNCKER CREDE CĂ NU ESTE RĂU CĂ TINERII PLEACĂ din ROMÂNIA!

JUNCKER CREDE CĂ NU ESTE RĂU CĂ TINERII PLEACĂ din ROMÂNIA!

DECLARAȚIA CARE POATE STÂRNI MULTE DEZBATERI! Lipsit de inhibiții și de prejudecăți, recunoscut pentru un comportament excentric, Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a găsit o latură pozitivă în fenomenul migrației tinerilor din România.

Alte articole in aceasta categorie

EUROPARLAMENTAR: FERMIERII NOȘTRI PRIMESC DOAR O TREIME DIN SUBVENȚIILE FERMIERILOR DIN FRANȚA SAU GERMANIA!

EUROPARLAMENTAR: FERMIERII NOȘTRI PRIMESC DOAR O TREIME DIN SUBVENȚIILE FERMIERILOR DIN FRANȚA SAU GERMANIA!

20 octombrie 2020 - 21:27

SUBVENȚII EGALE PENTRU FERMIERII DIN EST ȘI VEST! Subvenția pe suprafață încasată de un fermier din Franța sau Germania are un cuantum mai mare decât subvenția pe suprafață încasată de un fermier din România, Estonia sau Bulgaria. Și asta în condițiile în care toți acești agricultori concurează pe aceeași piață. Un europarlamentar din Estonia a pus astăzi punctul pe i în cadrul ședinței plenare din Parlamentul European, la dezbaterea noilor regulamente pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC).

NOI SUBVENȚII PENTRU CARE MINISTRUL OROS VREA MAI PUȚINI BANI! COMISIA EUROPEANĂ, MAI MULȚI!

NOI SUBVENȚII PENTRU CARE MINISTRUL OROS VREA MAI PUȚINI BANI! COMISIA EUROPEANĂ, MAI MULȚI!

20 octombrie 2020 - 20:25

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Eco-schemele sunt noile subvenții care-i dau mari emoții ministrului agriculturii, Adrian Oros. Dealtfel, a și declarat că România este în pericol să piardă acești bani în exercițiul 2021-2027. Astăzi, în Parlamentul European, s-a vehiculat un procent de 30% din bugetul plăților directe pentru aceste subvenții. Ministrul Oros a declarat luni la Consiliul Agrifish că se opune stabilirii unui procent obligatoriu pentru eco-scheme.

DATA DE REFERINȚĂ SUBVENȚIE BOVINE ANUL 2018!

DATA DE REFERINȚĂ SUBVENȚIE BOVINE ANUL 2018!

20 octombrie 2020 - 15:35

SCHIMBAREA DATEI DE REFERINȚĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a solicitat ieri la Luxembourg, în cadrul Consiliului Agrifish, menținerea ajutorului național tranzitoriu și schimbarea datei de referință pentru ajutorul acordat crescătorilor de bovine. Este de notorietate că această dată de referință, 31 ianuarie 2013, a dus la o aberație. Cei care nu mai au picior de animal, dar au avut la data de referință, continuă și azi să ia subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ MICI FERMIERI, 10% DIN BUGETUL SUBVENȚIILOR, SPRIJIN CUPLAT, 15% DIN BUGET!

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ MICI FERMIERI, 10% DIN BUGETUL SUBVENȚIILOR, SPRIJIN CUPLAT, 15% DIN BUGET!

20 octombrie 2020 - 15:15

SUBVENȚIILE FERMIERILOR, NEGOCIERI CRUCIALE. La Luxembourg a avut loc luni, 19 octombrie 2020, Consiliul AgriFish(Consiliul Agricultură și Pescuit), la care s-au întâlnit miniștrii agriculturii din țările membre UE. Prin vocea ministrului agriculturii Adrian Oros, România s-a opus cu vehemență plafonării subvențiilor pentru fermele mari.

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: FERMELE MICI SUNT INIMA AGRICULTURII!

COMISAR EUROPEAN AGRICULTURĂ: FERMELE MICI SUNT INIMA AGRICULTURII!

20 octombrie 2020 - 14:26

DIRECT BRUXELLES! Țările care nu au agricultură nu au viitor, iar inima agriculturii sunt fermele mici, a spus astăzi comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare în cadrul dezbaterilor desfășurate în Parlamentul European, Bruxelles, pentru votarea reformei Politicii Agricole Comune 2021-2027.

ACUM! MESAJ URGENT APIA PENTRU FERMIERI!

ACUM! MESAJ URGENT APIA PENTRU FERMIERI!

20 octombrie 2020 - 13:11

MESAJ APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), reamintește fermierilor că termenul limită de depunere a cererilor de sprijin în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din PNDR 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi, este 23 octombrie 2020, inclusiv.

ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!

ÎN DIRECT DE LA BRUXELLES! ASTĂZI, DECIZII URIAȘE PENTRU SOARTA FERMIERILOR!

20 octombrie 2020 - 12:29

ZI MARE PENTRU SOARTA FERMIERILOR ROMÂNI! În acest moment, la Bruxelles, în Parlamentul European, este în plină desfășurare ședința plenară în cadrul căreia este dezbătută și supusă votării reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027. Subvenție de 2.000 de euro pentru fermele mici, subvenții mai mari pentru tinerii fermieri, banii PAC să fie direcționați spre fermierii autentici, reducerea pesticidelor, plafonare subvenții, sunt câteva dintre subiectele dezbătute până la ora publicării acestui articol.

SUBVENȚIA DE LA APIA MI-O IA PRIMĂRIA PE PĂȘUNE!

SUBVENȚIA DE LA APIA MI-O IA PRIMĂRIA PE PĂȘUNE!

20 octombrie 2020 - 10:18

PĂȘUNEA, NECAZUL CEL MARE AL CRESCĂTORULUI. Cele mai multe mesaje pe care le primește AGROINFO vin de la crescătorii de animale care se plâng de modul de atribuire al pășunilor. Mulți crescători nu au pășune, iar cei care au reușit să încheie un contract de închiriere cu primăriile pentru un petec de pășune sunt nemulțumiți de valoarea chiriei, a redevenței stabilită pe hectarul de pășune de către consiliile locale. Sunt și localități unde consiliile locale au decis o taxă de pășunat pe cap de animal, nu pe hectar.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 OCTOMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 20 - 26 OCTOMBRIE 2020!

20 octombrie 2020 - 08:01

Caracteristici meteorologice. Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 2...14°C în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile climatologice şi 5...19°C în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 11...24°C, în aproape toate regiunile agricole.

ȘACALII DAU ATACUL LA STÂNE!

ȘACALII DAU ATACUL LA STÂNE!

20 octombrie 2020 - 07:21

AVERTISMENT. Vânătorii avertizează că șacalii aurii s-au înmulțit alarmant în ultima vreme și migrează din Delta Dunării în amonte pe râul Prut. Vânătorii susțin că șacalii sunt animale foarte periculoase, care atacă în haite, pe timpul nopții, mai ales stânele. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ko
|
11. 14, 2017. Tuesday 09:02
Fermierii romani nu mai au loc de baronii locali(deveniti mari mosieri, sprijiniti puternic prin dreptul de preemptiune din Legea nr. 17/2014, de unde tanarul fermier a fost scos-si, chiar daca ar fi aparut, n-ar fi fost ajutati de primarie, unde functionarii sunt "cumparati" la kg de respectivii baroni-)/straini cu bani multi. Astfel s-a inchis un cerc al hotiei si jecmanirii fermierului imbatranit, ai caror urmasi neinformati sunt "indrumati" calduros de functionarii din primarie sa vanda obligatoriu("ca asa scrie la lege"), la preturi de nimic, celor care i-au sprijinit in campania electorala(baronilor locali, persoane fara scrupule). E un sentiment foarte frustrant. Dl. Daea, daca era tanar, l-ar fi putut experimenta. Dar nu mai are cum. In Daea Land all is good(so let's keep counting those sheeps).
Cine castiga? Hotia crasa, monopolistii, etc.
Cine pierde? Omul de rand si urmasii acestuia.

PS: ADS e o gluma(nu buna).
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Pentru demararea unui proiect în domeniul horticol pentru construirea de sere sau solarii este necesară urmărirea unor "paşi" relativ simpli dar de foarte multe ori mai puţin cunoscuţi. Ciprian Suciu, consultant oferă câteva sfaturi pentru cei care vor să înceapă un proiect horticol prin accesarea de fonduri europene. Specialiştii Brinkman oferă proiecte tehnice complete în domeniul horticol.

Interviu cu Ciprian Suciu, consultant.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Drumul spre casă

Drumul spre casă
Un beţiv, în drum spre casă, se împiedică şi cade. Se ridică cu greu, porneşte şi iar cade. Detalii