INVESTIȚIE ÎN ABATOR! Cooperativa Ţara Mea, va investi şase 6 milioane de euro într-un abator destinat cărnii de oaie şi un spaţiu de tranşare cu o capacitate de 50 de tone pe zi, anunță Cooperativa, într-un comunicat transmis media. De asemenea, Cooperativa Țara Mea va ajunge să livreze 1.000 de porci pe zi, susțin reprezentanții.
Cooperativa Tara Mea a semnat un parteneriat cu cele trei federații si 10 asociații de oieri din Romania, care adună circa 95% din producția românească de carne de oaie. De altfel, Cooperativa a devenit coordonatorul de proiect pentru programul „Alege Oaia!”, în cadrul căruia s-a ocupat de întregul process de la sacrificare, la tranșare, ambalare și livrare catre hipermarketuri.
"Sacrificarea animalelor nu este o problemă, dar tranşarea este complicată. De exemplu, într-un abator, ai comenzi de 200 de animale pe serii, şi nu de 2.000. Asta înseamnă că sala de tranşare trebuie igienizată înainte, se tranşează cele 200 de oi, după care se dezinfectează din nou, pentru a se putea relua tranşarea la porc. Sunt doar două abatoare pentru ovine în România, dar lucrează doar pentru export", a explicat Florin Burculescu, preşedintele Coopertivei Ţara Mea.
Cooperativa a început să populeze şi fermele care fac parte din Programul naţional pentru carne de porc 100% românească cu până la 1.000 de capete pe zi.
Potrivit oficialilor Cooperativei, abatoarele controlează piaţa, în timp ce fermierii nu pot face profit din cauza fluctuaţiilor artificiale de preţ. Sub umbrela Cooperativei activează aproximativ 800 de fermieri cu activităţi de la cultivarea legumelor, la procesarea lactatelor şi a cărnii de porc, oaie şi pasăre.