DE LA TREI S-A AJUNS LA CINCI! Ministrul agriculturii, Nechita-Adrian Oros, are 5 secretari de stat în echipă. Cinci avea și fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, la cinci a ajuns și actualul ministru al agriculturii, Nechita-Adrian Oros, chiar dacă anunța la mijlocul lui decembrie 2019 că va avea doar trei secretari de stat.
Ministrul agriculturii a început anul 2020 cu cinci secretari de stat: Emil Florian Dumitru, fermier susținut de PNL, fost președinte al Federației PRO AGRO, cu care ministrul a venit din prima zi la minister, din fosta conducere MADR a fost păstrat Claudiu Sorin Roșu Mareș, apoi au fost numiți secretari de stat Aurel Simion, fermier din Vâlcea, fondatorul brandului de produse tradiționale românești "Ca altădată", George Scarlat, fermier, crescător de porci din Galați, deputat PNL și fost membru în Comisia de agricultură din Camera Deputaților, și Gheorghe Ștefan de la ALDE. Sunt cinci secretari de stat în Ministerul Agriculturii, exact câți avea și fostul ministru al agriculturii Petre Daea.
Cu foarte puțin timp înainte de aceste numiri, când ministrul Oros avea doar doi secretari de stat, pe Emil-Florian Dumitru și pe Claudiu Sorin Roșu Mareș, șeful de la Agricultură a declarat, pentru Agerpres, că ministerul va funcționa cu trei secretari de stat. Pe 16 decembrie 2019, ministrul Adrian Oros susţinea că instituţia va funcţiona cu trei secretari de stat, faţă de cinci anterior.
Eu aş vrea să am patru secretari de stat, nu ştiu câţi o să primesc, pentru că suntem un guvern destul de auster. Anterior, aici au fost cinci secretari de stat şi un subsecretar de stat şi am zis să mergem la jumătate, să avem măcar trei, declara ministrul Oros.
Cu toată austeritatea Guvernului Orban, în ciuda promisiunii că MADR va funcționa doar cu trei secretari de stat, ministrul Oros care spera, totuși, la patru secretari de stat, a primit cinci. Adică, peste așteptări! Exact câți au fost în vechea conducere.
În aceeași dată, 16 decembrie 2019, ministrul agriculturii anunța că până la începutul lunii ianuarie 2020 va finaliza evaluarea capacităţii administrative a MADR şi în instituţiile subordonate, pentru a vedea exact unde sunt minusuri de personal şi care sunt zonele în care oamenii "se cam calcă pe picioare".
Din ce îmi povestesc oamenii sunt zone unde se cam calcă pe picioare, sunt zone unde ar mai trebui personal şi zone chiar vitale, dar nu prea atractive, pentru că este multă muncă şi toată lumea se duce spre zona mai soft, ca să zic aşa. Suntem obligaţi dacă vrem să facem performanţă şi să facem tot ce ne-am propus să reevaluăm organigrama, să vedem cum stau oamenii, pentru că au fost foarte multe delegări dintr-o instituţie în alta, explica şeful MADR.
Întrebat câţi angajaţi sunt la ora actuală în structurile MADR, Oros a precizat că, în total, pe toate structura agricolă sunt 14.239 de angajaţi, din care 707 sunt în aparatul central. Ministerul Agriculturii din Franţa are sub 200 de angajaţi, pentru că acolo mediul privat a preluat aproape toată treaba. Noi avem la Agenţia Naţională de Zootehnie - 326, la Agenţia Zonei Montane - 65, APIA are 4.825 de angajaţi, ANPA (Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură) - 129, Antigrindină - 75, Agenţia Fitosanitară - 439, OSPA (Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice) - 352, ANIF - 3.200, AFIR - 1.800, iar aici mie mi se pare că sunt mulţi, dar mulţi şefi, aici după ştiinţa mea tot la 3-4 oameni apare câte un şef. Ei nefiind funcţionari publici şi-au putut crea propriile structuri, după care s-au acreditat. Direcţiile Agricole Judeţene - 1.492 de posturi. Asta e în mare. Aparent pare că sunt foarte mulţi. Dar nu pot spune exact poate mulţi într-o parte şi puţini în altă parte, a adăugat şeful de la Agricultură.