LECȚIE PENTRU CIOBANI! Crescătorul de ovine Ioan Suciu din Făgăraș, cioban cu tradiție, le spune celor tineri care vor să aibă grijă de oi sau să-și facă o fermă de ovine care sunt cele cinci reguli de bază pe care trebuie să le respecte un cioban.
Ca să fii cioban trebuie să îndeplinești cinci condiții esențiale. Că oi poate să-și cumpere oricine, și un domn profesor, și un domn inginer, și un domn doctor. Cine are bani se duce și își cumpără 100 de oi, 1000 de oi, nu-i o problemă, doar că nu te poți numi cioban. Ciobanii sunt una și crescătorii de animale sunt cu totul altceva. Deci, sunt două categorii esențial diferite. Și eu vreau să vă spun despre ciobani. Ce înseamnă să fii cioban? Nu o să găsiți pe google asta niciodată. Google mai are încă de învățat și de așteptat să afle lucrurile pe care vi le spun eu.
În primul și primul rând trebuie să știi să tratezi o oaie. Ăsta-i principalul lucru! Să știi să tratezi o oaie. Să fii un domn veterinar foarte, foarte bun.
Pe locul doi: să știi să mulgi.
Locul trei: să știi să tunzi.
Locul patru: să știi să le păzești.
Locul cinci: să știi să le cureți (pe oi n.r.) la picioare. Să vezi despre ce e vorba, care stă rău.
Astea sunt primele 5 lucruri esențiale. Dacă pe astea 5 nu le stăpânești, nu ești cioban. Nu poți să spui că ești cioban. Sunt cioban, dar eu nu mulg, nu tund, nu știu să o păzesc (oaia n.r.). Nu ești cioban! În România, mai sunt ciobani 30% și 70% sunt crescători de animale.
De ce le-am pus în ordinea asta? Pentru că este esențial, dacă ești cioban, să știi să tratezi oaia. Eu, ca proprietar de oi, plec dimineața la ora 7, am terminat de muls, îmi iau bagajul, merg acasă. Până la ora 5 după-amiaza nu mai vin. Sau sunt plecat din localitate, vin numai la ora 5, când intră oile la muls iarăși. Un cioban bun vede dacă la o oaia îi este rău. Dintr-o turmă de oi, vezi dacă una stă cu capul sus când celelalte oi mănâncă sau stă jos. Vezi imediat simptomele ei, că se întâmplă ceva cu oaia respectivă. Și ce faci? Suni proprietarul de oi: măi, Neluțu, am o oaie bolnavă. Nu sunt momentan acasă, nu pot să vin la oi, să văd despre ce e vorba. Sunt plecat și vin peste 5 ore.
La cine mai poate suna ciobanul? La domnul doctor veterinar. Poate, domnul doctor veterinar, în acel timp, e la alt coleg de-al nostru, tratează niște oi, niște vaci, face injecții, etc. Ce zice? Nu pot să vin acum, vin numai după-amiază pe la ora 3. Și atunci, o oaie nu are timp de așteptare. De asta e esențial să știe ciobanul să-i acorde oii primul ajutor. Să-i dea prima mână de ajutor. Oaia aia, în 7 ore, până vin eu, poate muri de 20 de ori.
După aceea, tunsul. Dacă nu știe să tundă azi, îl învăț mâine. Dacă nu știe să mulgă azi, îl învăț de mâine. Dacă nu știe să le păzească, mă duc cu el o lună și-i arăt și poate învăța. Și la curățat, la fel. Tunsul, păzitul, mulsul, curățatul se mai pot amâna. Dar tratamentele nu suportă amânare, a explicat oierul într-un clip video postat pe Facebook.