Ca urmare a unei revizuiri a orientărilor sale dietetice, guvernul chinez a emis o directivă prin care încurajează consumatorii să mănânce mai puţină carne.
În conformitate cu noile linii directoare, autorităţile de la Beijing recomandă o limită superioară în ceea ce priveşte consumul de carne (vită, porc şi pasăre), respectiv 75 grame pe zi, astfel încât întreaga cantitate de hrană zilnică să nu depăşească 200 de grame.
La începutul anilor 1980, consumul anual de carne de vită în China era de numai 0,32 kg pe cap de locuitor. Ulterior, pe fondul dezvoltării economice şi a diversificării dietei, s-a ajuns la 5 kg, iar până în 2025 se aştepteaptă să depăşească 6 kg pe cap de locuitor.
Potrivit predicţiilor Rabobank, cererea de carne de vită pentru piaţa chineză va înregistra o creştere de 2,2 milioane tone în următorii zece ani. În primul trimestru din 2016 importurile de carne de vită ale celui mai populat stat al lumii s-au dublat faţă de perioada similară a anului trecut, până la valoarea de 140.000 tone. Principalii furnizori se găsesc în emisfera sudică, regiune responsabilă pentru 90 la sută din totalul importurilor de carne de vită ale Chinei.
Cantitatea cea mai mare provine din Brazilia, ţară care a scăpat de interdicţia de export impusă pe fondul cazurilor de encefalopatie spongiformă bovină depistate în trecut. Acum, însă, cu noile directive de la centru, cea mai afectată pare a fi Irlanda, care şi-a dorit o prezenţă mai activă pe piaţa chineză a cărnii de vită.