Cererea totală de alimente, furaje şi fibre va creşte cu 60% la nivel mondial, până în 2050, în timp ce suprafaţa de teren arabil raportată la fiecare persoană ar urma să scadă cu 1,5% anual, potrivit raportului „Mediul european - starea şi perspectiva 2015” (SOER 2015). În plus, cererea mondială de energie va fi mai mare cu 30%, iar cea de apă cu 40%, în următorii 20 de ani.
Estimările din raportul SOER 2015, întocmit de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), pe baza datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi citat de Agerpres, arată, de asemenea, că producţia primară netă valorificată de om a s-a majorat constant odată cu creşterea populaţiei. Proiecţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) indică faptul că, până în 2050, populaţia mondială va depăşi 9 miliarde de persoane. În prezent, populaţia globului însumează 7 miliarde de oameni, iar în 1950 era de mai puţin de 3 miliarde de locuitori.
În acest context, raportul SOER arată că, în următorii 35 de ani, cererea totală de alimente, furaje şi fibre va creşte cu 60% la nivel mondial, iar suprafaţa de teren arabil raportată la fiecare persoană ar urma să scadă cu 1,5%. În plus, cererea mondială de energie va fi mai mare cu 30%, iar cea de apă cu 40%, în următorii 20 de ani.
În ceea ce priveşte valorificarea resurselor naturale, raportul SOER 2015 arată că în Africa, Orientul Mijlociu, Europa de Est, Asia Centrală şi Rusia o parte importantă o reprezintă schimbarea utilizării terenurilor determinată de oameni, cum ar fi transformarea pădurilor în teren cultivat sau infrastructură (inclusiv minerit), în timp ce în ţările occidentale industrializate şi în Asia resursele naturale sunt valorificate majoritar prin culturi agricole sau cherestea.
Între 2005 şi 2009, achiziţiile transnaţionale de terenuri au fost de 470.000 kmp, aproape cât suprafaţa Spaniei
Raportul citat mai arată că preocupările tot mai mari legate de securitatea alimentară, hidrică şi energetică au crescut achiziţiile transnaţionale de terenuri în ultimii 5-10 ani, în principal în ţările în curs de dezvoltare.
Astfel, numai între 2005 şi 2009, suprafaţa totală a terenurilor achiziţionate în alte ţări la nivel mondial a constituit circa 470.000 kmp, comparabilă cu suprafaţa Spaniei. În unele ţări (îndeosebi în Africa), suprafeţe extinse de zone agricole au fost vândute investitorilor străini, proveniţi, în principal, din Europa, America de Nord, China şi Orientul Mijlociu.
Agenţia Europeană de Mediu /AEM/ este o instituţie a Uniunii Europene, ce are scopul de a sprijini dezvoltarea durabilă şi de a contribui la îmbunătăţirea semnificativă şi cuantificabilă a stării mediului în Europa prin furnizarea de informaţii atât factorilor de decizie politică, cât şi publicului. AEM este sprijinită în activitatea sa de către Reţeaua europeană de informare şi observare a mediului (Eionet), formată din 39 de ţări europene, mai notează Agerpres.