PORCUL CU CEA MAI SĂNĂTOASĂ CARNE! Bolnavilor de inimă nu li se recomandă, în general, să mănânce carne de porc. Cu toate acestea, există o rasă de porc, crescută în România, care are carnea cea mai sănătoasă și care este chiar recomandată pacienților în clinicile de cardiologie din România, Ungaria și Slovacia, spune Alexandru Nagy, cercetător științific de peste 30 de ani la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Turda, unde se ocupă cu studierea suinelor.
Am participat la studii făcute de asociația europeană în care sunt membru care au demonstrat că Mangalița are o carne care conține acizi grași nesaturați în proporție mult mai mare decât acizi grași saturați. La rasa albă de suine, de exemplu, predomină acizii grași saturați. Acizii grași nesaturați (Omega 3, de exemplu, n.r.) sunt asimilați mai bine de organism, sunt grăsimile bune care trebuie incluse în alimentație. Astfel, la Mangaliță acest raport indică o carne sănătoasă la fel ca a somonului. De asta i se și spune porcul-somon.
În Ungaria, România și în Slovacia am fost la câteva clinici de cardiologie unde, timp de 6 luni, bolnavilor li s-a permis să mănânce pe zi 50 de grame de slănină din porcul Mangalița sau de untură. Rezultatul a fost că tuturor li s-a îmbunătățit starea de sănătate. Medicii din clinicile acestea le recomandă bolnavilor să consume carne din rasa de porc Mangalița. Pacienții nu au avut probleme cu colesterolul și nici cu depunerea grăsimii pe vasele de sânge. Sută la sută, porcul din rasa Mangalița are carnea cea mai sănătoasă, declară Alexandru Nagy, cercetător științific și președinte al Asociației Crescătorilor de Porci din Rasele Mangalița și Bazna din România, exclusiv pentru AGROINFO.
Dacă în România abia mai sunt în jur de 400-500 de capete de porci din rasa Mangalița, Ungaria mizează mult pe această rasă de porc, iar numărul exemplarelor crescute în ferme a ajuns la 150.000 de capete.
Mangalița este un brand care aparține Ungariei. Am fost la expoziții în Japonia, în America, în Texas și sunt pub-uri care au paharele de bere desenate cu Mangalița roșie. Ungurii și-au vândut bine brandul, ce-i drept. Îi felicit că au un efectiv frumos de animale și că au construit, lângă ferme, și abatoare sau mici fabrici. Sunt firme din Spania care vin la fermele de porci Mangalița din Ungaria și duc carne, șuncă, etc. Jamonul (jambon, șuncă n.r.) de Spania e făcut din Mangalița din Ungaria. Astea deja sunt treburi comerciale. Cum noi, românii, nu știm ce mâncăm, nici spaniolii nu știu. Dar ce e adevărat, este că porcul Mangalița are o carne sută la sută sănătoasă, spune Nagy.
Cercetătorul mai spune că rasa de porc Mangalița nu poate să crească în spații închise, cum cresc celelalte rase de suine, și poate fi un motiv pentru gustul savuros al cărnii.