Adama
Vinasa Rompak

CER LA BRUXELLES O SUBVENȚIE PE HECTAR MAI MARE pentru FERMIERII ROMÂNI!

Publicat: 01 iulie 2019 - 15:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERII, NEGOCIERI SUBVENȚII LA BRUXELLES! Fermierii români, reprezentați de Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) au cerut, săptămâna trecută, la Bruxelles să fie alocat cel puțin 60% din anvelopa primului pilon, Pilonul 1 plăți directe, pentru plata de bază, schema de plată unică pe suprafață (SAPS) în cazul României. Concret, o subvenție pe hectar mai mare de care fermierii să beneficieze în noua Politică Agricolă Comună.

APPR, membră în Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb, a transmis astăzi, 1 iulie 2019, un comunicat pentru AGROINFO cu tot ce s-a întâmplat la Bruxelles.

Membrii Confederației Europene a Producătorilor de Porumb (CEPM), reuniți la Bruxelles miercuri 26 iunie, în  Adunarea Generală și apoi în cadrul Congresului European, s-au pronunțat tranșant împotriva circumstanțelor care au dus la deteriorarea  competitivității sectorului european de porumb, deși cererea pe piața unică este în creștere, UE devenind primul importator mondial de porumb. În pragul reînnorii tuturor instituțiilor europene, CEPM își declară disponibilitatea de a conlucra cu diferitele organisme pentru a pune în valoare beneficiile culturii și a oferi cetățenilor europeni porumbul produs în statele membre.
Uniunea Europeana are nevoie de porumb

La finalul anului de piață curent, se estimează că importurile de porumb ale UE vor depăși 23 milioane de tone, mai mult cu 35% față de ultima campanie, care deja înregistrase o ascensiune rapidă a volumelor. Se vor încheia, astfel, trei campanii în care UE a devenit cel mai mare importator de porumb de pe planeta. In paralel, din cauza lipsei de competitivitate, producția de porumb europeană se erodează: între 2012 si 2018, suprafața cutivată s-a diminuat cu 1,5 milioane de hectare, ajungându-se ca astăzi imorturile să asigure 27% din consumul UE. Membrii CEPM atrag atenția că sunt, astfel, afectate situația macroeconomică a UE prin dezechilibrarea balanței comerciale și interesele consumatorilor europeni, care aspiră la hrană din producție locală, calitativă si durabilă, pe când porumbul importat în mare parte din Ucraina, Brazilia și Canada nu se supune acelorași standarde de producție impuse de UE propriilor agricultori (de exemplu, restricțiile privind   neonicotinoidelor, atrazinei sau OMG-urilor).

Este nevoie de voință politică pentru a susține porumbul european!

Producatorii europeni de porumb își pot recâștiga forța de productie, dar primul pas ar fi excluderea porumbului de la negocierile comerciale în curs cu Mercosur.

appr-1-iulie-doi_b

Alte măsuri de sprijin pot fi luate în cadru reformei Politicii Agricole Comune (PAC), care, în viziunea CEPM, ar trebui:

-să prevadă alocarea a cel puțin 60% din anvelopa primului pilon (plăți directe, subvenții n.r.)  pentru plata de bază;
-să limiteze condiționalitatea la cerințele actuale si să considere ca eligibilă orice practică alternativă la rotația culturilor care contribuie în mod eficient la calitatea solurilor;
-să limiteze transferurile  de la primul la cel de-al doilea pilon la 15%, pentru consistență în sprijinul acordat de statele membre;
-să prevadă alocarea unui procent de 30% din pilonul 2 (dezvoltare rurală n.r.) pentru gestionarea riscurilor în vederea asigurării competitivității si reziliența exploatațiilor.
Agricultura europeană pune în centru progresul și inovația.
Producătorii europeni au luat cunoștință de așteptările societății și se angajează pe deplin în a asigura progresul preconizat de cetățenii europeni. Provocarea este cu atat mai importantă pentru cultivatorii de porumb, deoarece problematica specifică este la intersectia unor mari teme europene: hrană, energie, sanatate, pace.

In acest context, CEPM a pus bazele platformei Agricultură si Progres, alaturi de CIBE (cultivatorii europeni de sfeclă de zahăr) si CEFS ( prducatorii europeni de zahăr) pentru a sensibiliza autoritățile europene și publicul larg cu privire la importanța strategică a accesului la tehnicile cele mai moderne prezente pe piață, cum ar fi tratamentele pentru semințe, inovația varietală și genetică, etc. Această initiativă este este deschisă și se adresează și altor parteneri, fiind deja prezentă pe rețelele sociale: twitter: @AgriProgress și Linkedln.

Pe langa principiul de precauției, principiul inovației trebuie de asemenea sa fie luat în considerare, căci viitorul agriculturii europene depinde de acesta. Inovațiile de ieri si de astazi sunt necesare pentru a pune la punct inovațiile de maine” a precizat Daniel Peyraube, presedintele de la CEPM.

appr-1-iulie_b

Este o nouă platformă a fermierilor europeni din care face parte și APPR și care sperăm să devină un lider important la nivel european. Platforma înseamnă de fapt agricultură progresistă, o colaborare între fermierii de la cultura mare, fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr și alți fermieri care au culturi în care este nevoie de inovație, de progres și în care legislația europeană nu ne permite să facem tot ce am putea să facem, așa cum fac colegii noștri din alte zone ale lumii”, a explicat directorul executiv al APPR, Alina Crețu (în foto).

Vizualizat: 1817 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii