NU E NORMAL CA UNII SĂ PLĂTEASCĂ O ARENDĂ DE TREI ORI MAI MICĂ! În anii 2000, mari suprafeţe de terenuri agricole de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) au fost concesionate unor oameni de afaceri la preţuri foarte mici. Printre ei ar fi și nașul fiului liderului PSD, Liviu Dragnea. Cele mai multe contracte au fost atribuite fără licitaţie și au fost semnate pe o perioadă de 49 de ani, potrivit Digi 24.
Nicolae Sitaru, unul dintre marii fermieri români, care exploatează peste 5.000 ha în Ialomița, a luat în în arendă 2500 de hectare de teren de la persoane fizice.
Nu-i normal ca unii să plătească arende de trei ori mai mici, având în vedere că au preluat şi terenuri comasate, terenuri pentru care ar trebui să plătească măcar la nivelul pieţei. Nu mi se pare nici mie, nici colegilor mei agricultori nu ni se pare normal ca să se plătească arende sau chirii de 300-400 kilograme de grâu la hectar, în condiţiile în care piaţa a juns între 1000 şi 1500 chiar de kilograme de grâu la hectar, spune Nicolae Sitaru.
Un alt fermier, Alexandru Gheorghe, lucrează 3400 de hectare, terenuri luate în arendă, tot așa, de la particulari.
Am plătit net, minimum 800 de lei la hectar. Şi maximum probabil 1100, 1200, pentru deţinătorii de suprafeţe mai mari. Pentru că avem şi parteneri care deţin, prin intermediul familiilor, şi 200 de hectare. Cu aşa suprafeţe, au altă putere de negociere, au altă importanţă pentru noi şi pretind arende mai mari, spune el.
Digi 24 a făcut și un clasament al firmelor care beneficiază de terenuri agricole valoroase, concesionate de stat pe prețuri de nimic: Intercereal SA, firma controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, cu 9200 de hectare teren arabil în Ialomiţa şi Călăraşi, concesionate în 2004, cu o redevenţă de 425 kilograme de grâu la hectar, echivalentul a 255 de lei pe hectar; Agro Chirnogi din Călăraşi, deţinută de omul de afaceri libanez Jihad El Khalil, cu 8.300 de hectare și o redevenţă de 330 de lei/ha.
„Înainte de 2010, redevenţa era stabilită la un nivel foarte mic, din păcate nu putem umbla la acele redevenţe, ele apar în contractul între părţi, între ADS şi concesionar şi nu avem niciun instrument prin care putem să modificăm această redevenţă”, a declarat Cătălin Gheorghe Bologa, șeful ADS.
ADS-ul ar trebui să se ocupe de chestiunea asta şi ADS-ul ar trebui să găsească soluţii ca arenda pe care o primeşte de la cei care au închiriat terenurile să fie la nivelul pieţei măcar. Eu bănuiesc de ce nu se face. Contractele care au fost făcute iniţial, au fost făcute în niște condiţii foarte proaste pentru stat. Probabil e destul de greu să modifici astfel de contracte, dar totuşi, cred că nu e imposibil. Totul e posibil, mai spune fermierul Nicolae Sitaru.
„Toată lumea e de acord că trebuie crescută redevenţa. Trebuie să stabilim şi cu cât. Pentru că nu vrem să ajungem în partea negativă a lucrurilor şi să nu mai prezentăm un interes. Dacă o ridicăm prea mult, lumea s-ar putea să se depărteze de noi şi atunci să meargă doar în sectorul privat să arendeze de la privaţi”, declară Cătălin-Gheorghe Bologa, șeful ADS.
Alt „băiat deştept” din agricultură, potrivit Digi 24, este Sorin Paul Stănescu. Naşul familiei Dragnea junior, Stănescu a concesionat de la ADS, în 2004, 6900 de hectare teren agricol. Pentru fiecare hectar, a plătit anul trecut 311 de lei, în condiţiile care preţul pe piaţa liberă a ajuns la 1200 de lei pe hectar.
Un caz aparte este Insula Mare a Brăilei, cea mai mare fermă agricolă a Europei, în suprafaţă de 56.840 de hectare. În 2001, ferma a fost concesionată unei firme care aparţinea omului de afaceri Culiţă Tărăţă. În 2014, după moartea lui Tărâţă, Insula Mare a Brăilei a ajuns în administrarea lui Constantin Duluţe, iar acum ferma a fost vândută grupului de firme Al Dahra din Emiratele Arabe.
„Agricost-ul a intrat în contract cu noi în anul 2012 sau 2013, în urma unei hotărâri judecătoreşti. Adică ei au cumpărat activul de la fost asocietate SC 3 Brazi şi a depus diligenţele pentru a i se atribui direct contractul. Probabil au fost neînţelegeri, s-au adresat instanţei, iar hotărârea instanţei le-a fost favorabilă şi obliga ADS-ul să încheie un contract prin atribuire directă cu ei, aşa cum vă spuneam mai devreme, cu o redevenţă destul de modestă, repet, din cauza lipsei concurenţiale”, a declarat Cătălin-Gheorghe Bologa, șeful ADS.