Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CELE MAI VALOROASE TERENURI AGRICOLE, CONCESIONATE DE STAT LA BĂIEȚII DEȘTEPȚI CARE PLĂTESC PREȚURI DE NIMIC!

Publicat: 22 octombrie 2018 - 15:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NU E NORMAL CA UNII SĂ PLĂTEASCĂ O ARENDĂ DE TREI ORI MAI MICĂ! În anii 2000, mari suprafeţe de terenuri agricole de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) au fost concesionate unor oameni de afaceri la preţuri foarte mici. Printre ei ar fi și nașul fiului liderului PSD, Liviu Dragnea. Cele mai multe contracte au fost atribuite fără licitaţie și au fost semnate pe o perioadă de 49 de ani, potrivit Digi 24.

Nicolae Sitaru, unul dintre marii fermieri români, care exploatează peste 5.000 ha în Ialomița, a luat în în arendă 2500 de hectare de teren de la persoane fizice.

Nu-i normal ca unii să plătească arende de trei ori mai mici, având în vedere că au preluat şi terenuri comasate, terenuri pentru care ar trebui să plătească măcar la nivelul pieţei. Nu mi se pare nici mie, nici colegilor mei agricultori nu ni se pare normal ca să se plătească arende sau chirii de 300-400 kilograme de grâu la hectar, în condiţiile în care piaţa a juns între 1000 şi 1500 chiar de kilograme de grâu la hectar, spune Nicolae Sitaru.

Un alt fermier, Alexandru Gheorghe, lucrează 3400 de hectare, terenuri luate în arendă, tot așa, de la particulari.
 
Am plătit net, minimum 800 de lei la hectar. Şi maximum probabil 1100, 1200, pentru deţinătorii de suprafeţe mai mari. Pentru că avem şi parteneri care deţin, prin intermediul familiilor, şi 200 de hectare. Cu aşa suprafeţe, au altă putere de negociere, au altă importanţă pentru noi şi pretind arende mai mari, spune el.

Digi 24 a făcut și un clasament al firmelor care beneficiază de terenuri agricole valoroase, concesionate de stat pe prețuri de nimic: Intercereal SA, firma controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, cu 9200 de hectare teren arabil în Ialomiţa şi Călăraşi, concesionate în 2004, cu o redevenţă de 425 kilograme de grâu la hectar, echivalentul a 255 de lei pe hectar; Agro Chirnogi din Călăraşi, deţinută de omul de afaceri libanez Jihad El Khalil, cu 8.300 de hectare și o redevenţă de 330 de lei/ha.

„Înainte de 2010, redevenţa era stabilită la un nivel foarte mic, din păcate nu putem umbla la acele redevenţe, ele apar în contractul între părţi, între ADS şi concesionar şi nu avem niciun instrument prin care putem să modificăm această redevenţă”, a declarat Cătălin Gheorghe Bologa, șeful ADS.

ADS-ul ar trebui să se ocupe de chestiunea asta şi ADS-ul ar trebui să găsească soluţii ca arenda pe care o primeşte de la cei care au închiriat terenurile să fie la nivelul pieţei măcar. Eu bănuiesc de ce nu se face. Contractele care au fost făcute iniţial, au fost făcute în niște condiţii foarte proaste pentru stat. Probabil e destul de greu să modifici astfel de contracte, dar totuşi, cred că nu e imposibil. Totul e posibil, mai spune fermierul Nicolae Sitaru.

„Toată lumea e de acord că trebuie crescută redevenţa. Trebuie să stabilim şi cu cât. Pentru că nu vrem să ajungem în partea negativă a lucrurilor şi să nu mai prezentăm un interes. Dacă o ridicăm prea mult, lumea s-ar putea să se depărteze de noi şi atunci să meargă doar în sectorul privat să arendeze de la privaţi”, declară Cătălin-Gheorghe Bologa, șeful ADS.

Alt „băiat deştept” din agricultură, potrivit Digi 24, este Sorin Paul Stănescu. Naşul familiei Dragnea junior, Stănescu a concesionat de la ADS, în 2004, 6900 de hectare teren agricol. Pentru fiecare hectar, a plătit anul trecut 311 de lei, în condiţiile care preţul pe piaţa liberă a ajuns la 1200 de lei pe hectar.

Un caz aparte este Insula Mare a Brăilei, cea mai mare fermă agricolă a Europei, în suprafaţă de 56.840 de hectare. În 2001, ferma a fost concesionată unei firme care aparţinea omului de afaceri Culiţă Tărăţă. În 2014, după moartea lui Tărâţă, Insula Mare a Brăilei a ajuns în administrarea lui Constantin Duluţe, iar acum ferma a fost vândută grupului de firme Al Dahra din Emiratele Arabe.

„Agricost-ul a intrat în contract cu noi în anul 2012 sau 2013, în urma unei hotărâri judecătoreşti. Adică ei au cumpărat activul de la fost asocietate SC 3 Brazi şi a depus diligenţele pentru a i se atribui direct contractul. Probabil au fost neînţelegeri, s-au adresat instanţei, iar hotărârea instanţei le-a fost favorabilă şi obliga ADS-ul să încheie un contract prin atribuire directă cu ei, aşa cum vă spuneam mai devreme, cu o redevenţă destul de modestă, repet, din cauza lipsei concurenţiale”, a declarat Cătălin-Gheorghe Bologa, șeful ADS.

Integral pe Digi 24


Vizualizat: 6670 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vaderstad la Agromalim 2019

Vaderstad la Agromalim 2019

Väderstad, reprezentat în România de Titan Machinery, a adus la Agromalim utilajele consacrate şi reprezentative ale companiei suedeze: semănătoarea de cereale păioase Rapid şi semănătoarea Tempo F, model care deţine recordul mondial de semănat plante prăşitoare, la mare viteză şi precizie. Pentru prelucrarea solului Väderstad a expus cultivatorul de mare adâncime şi dezmiriştitor - TopDown şi discul Carrier.
Titan Machinery Romania este importator exclusiv al utilajelor Case IH și Case construction Equipment în România.
Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Vest Tract la Agromalim 2019 SAM la Agromalim 2019 A inceput INDAGRA!

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii