Adama
Vinasa Rompak

CE VREA SĂ FACĂ MINISTRUL AGRICULTURII cu TERENURILE NECULTIVATE!

Publicat: 24 martie 2017 - 12:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROIECT ÎN DEZBATERE! Un proiect de ordin al ministrului agriculturii, Petre Daea, dispune reintroducerea în circuitul agricol a terenurilor din extravilan pe care nu s-a mai cultivat nimic, pentru că au fost scoase din acest circuit.

Potrivit proiectului de ordin sunt redate circuitului agricol următoarele terenuri:

a) scoase temporar din circuitul agricol;
b) scoase definitiv din circuitul agricol;
c) situate în perimetrul rezervațiilor ocupate cu amenajări piscicole;
d) ocupate cu amenajări piscicole care fac obiectul unui contract încheiat în temeiul dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, cu modificările și completările ulterioare;
e) ocupate cu amenajări piscicole deținute de către Agenția Naționala pentru Pescuit și Acvacultura;
f) cu destinaţie specială.

Redarea în circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan se aprobă după cum urmează:

a) prin decizia directorului direcţiei pentru agricultură județeană, pentru terenurile prevăzute la lit.a)-b);
b) prin decizia directorului direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii, pentru terenurile prevăzute la  lit.c)-f);
c) prin hotărâre a Guvernului, inițiată de MADR pentru terenurile prevăzute la lit.a)-b) cu suprafețele ce depăşesc 100 ha.

Redarea în circuitul agricol a terenurilor scoase temporar din circuitul agricol situate în extravilan se face în termen de 1 an de la expirarea perioadei de scoatere temporară din circuitul agricol.

Redarea în circuitul agricol a terenurilor scoase temporar din circuitul agricol situate în extravilan se poate face înainte de expirarea perioadei de scoatere temporară din circuitul agricol cu respectarea termenului de un an.

Beneficiarii au obligația să redea terenurile în circuitul agricol, la clasa de calitate şi categoria de folosinţă avută anterior aprobării scoaterii temporare.

În cazul în care beneficiarii aprobării scoaterii temporare din circuitul agricol nu execută lucrările de calitate în vederea redării în circuitul agricol în termen de un an în baza constatării la fața locului de către reprezentanții direcţiei pentru agricultură judeţeană vor fi sancționați cu amenzi contravenționale și se dispune executarea lucrărilor de redare.

Constatarea efectuării lucrărilor de redare a terenurilor la clasa de calitate și categoria de folosință avută anterior scoaterii temporare din circuitul agricol, de către beneficiari se efectuează de către reprezentanții DAJ prin verificarea situației din teren, în termen de 10 zile de la finalizarea lucrărilor, cu încadrarea în termenul de 1 an.

Redarea în circuitul agricol a terenurilor scoase definitiv din circuitul agricol a terenurilor rămase în urma excavării de materii prime - cărbune, caolin, argilă, pietriş de la sondele abandonate se face în termen de 2 ani de la încheierea procesului de producţie.

Beneficiarii care deţin terenuri scoase definitiv din circuitul agricol, pe care nu le mai folosesc în procesul de producţie, sunt obligaţi să ia măsurile necesare de amenajare şi de nivelare, dându-le o folosinţă agricolă, iar dacă aceasta nu este posibil, o folosinţă piscicolă sau silvică.

Documentaţia şi modul de acordare a deciziei de aprobare a redării sau introducerii în circuitul agricol a terenurilor situate în extravilan

Redarea în circuitul agricol a terenurilor pentru care s-au eliberat aprobări de scoatere definitivă/temporară din circuitul agricol sau introducerea în circuitul agricol se poate solicita în baza unei documentaţii care va cuprinde:

a) cererea beneficiarului cu specificarea suprafeţei solicitate pentru redarea în circuitul agricol a terenurilor, însoțită de CI/BI/certificat de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în copie, după caz;
b) aprobarea pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului agricol, în copie, după caz; c) planul de situaţie al întregului imobil, actualizat, pe care se va evidenţia atât suprafaţa scoasă din circuitul agricol, cât şi suprafaţa solicitată pentru redarea în circuitul agricol şi care va fi vizat spre neschimbare de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară, după caz; d) extras de carte funciară pentru informare valabil la data depunerii documentaţiei, după caz;
e) studiul pedologic și agrochimic, întocmit de oficiul de studii pedologice și agrochimice sau de persoanele fizice/juridice cu obiect de activitate specific, atestate de către Ministerul Agriculturii;
f) proces verbal de constatare a categoriei de folosință a terenului la data expirării termenului redare, întocmit de reprezentanții DAJ în prezența beneficiarului.

În cazul terenurilor prevăzute la lit. c) documentația se completează cu următoarele documente:

a)hotărârea consiliului județean în raza căruia se află amenajarea piscicolă din care să reiasă că acesta avizează redarea sau introducerea în circuitul agricol a acestor terenuri;
b)acordului administratorului rezervației emis în condițiile legii.

În cazul terenurilor prevăzute la lit. d) și  e) documentația  se completeză cu avizul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultura.

În cazul terenurilor cu destinaţie specială prevăzute la lit. f) documentația se completează cu avizul Ministerului Apărării Naţionale.

În cazul terenurilor prevăzute la lit. c)-f), pentru care se solicită introducerea în circuitul agricol, clasa de calitate şi categoria de folosinţă se stabilesc prin studiul pedologic și agrochimic, întocmit de oficiul de studii pedologice și agrochimice sau de persoanele fizice/juridice cu obiect de activitate specific, atestate de către MADR. Clasa de calitate şi categoria de folosinţă stabilită prin studiul pedologic și agrochimic se înscrie în decizia de aprobare a introducerii în circuitul agricol

Solicitarea redării sau introducerii în circuitul agricol poate avea ca obiect fie a întregului teren, fie a unei părţi din acesta. În cazul în care se solicită redarea în circuitul agricol a unei părți din suprafața scoasă temporar din circuitul agricol, la expirarea termenului din lege, beneficiarul are obligația să procedeze la redarea întregului teren.

CITIȚI PROIECTUL INTEGRAL PE PAGINA MINISTERULUI AGRICULTURII!

Vizualizat: 6541 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii