Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Ce terenuri agricole sunt impozitate de 5 ori mai mult? Vezi cu cât sunt impozitate pe hectar terenurile agricole!

Publicat: 05 ianuarie 2016 - 14:56
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români trebuie să știe că noul Cod fiscal le rezervă câteva surprize. Sunt majorate impozitele pe clădiri, dar și pe terenurile agricole. Sunt situații în care impozitul crește cu 500% pentru terenuri și clădiri. Care sunt terenurile pentru care contribuabilul scoate din buzunar o sumă de 5 ori mai mare?

Pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv, Consiliul Local poate majora impozitul pe teren cu până la  500% începând din al treilea an, în condițiile stabilite prin hotărâre a consiliului local. Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan.  (capitolul X, art.489, alin 4 și 5, noul Cod fiscal)

Cum se calculează impozitul pe teren?

În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, pentru suprafața care depășește  400 metri pătrați, impozitul/taxa pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în  hectare, cu sumele stabilite în funcție de rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului. Încadrarea terenului este făcută de Consiliul Local. Iată care sunt sumele pe hectar, pe cele patru categorii pe care le poate stabili Consiliul Local!
                             

                               A                   B                 C                   D

Teren arabil        28 lei/ha        21 lei/ha      19 lei/ha            15 lei/ha

Pășune                21 lei/ha        19 lei/ha      15 lei/ha            13 lei/ha

Fâneață               21 lei/ha         19 lei/ha      15 lei/ha          13 lei/ha

Vie                        46 lei/ha        35 lei/ha       28 lei/ha          19 lei/ha

Livadă                  53 lei/ha        46 lei/ha        35 lei/ha         28 lei/ha

Pădure                  28 lei/ha      21 lei/ha       19 lei/ha            15 lei/ha

Teren cu ape         15 lei/ha      13 lei/ha         8 lei/ha                0

După înmulțirea sumelor cu numărul de hectare, rezultatul se înmulțește cu coeficientul de corecție corespunzător. Coeficientul de corecție se referă la rangul localității, rang 0 coeficientul este 8, rangul I are coeficientul 5, rang II – 4, rang III – 3, rang IV – 1,10 și rang V – 1.

În cazul unui teren amplasat în extravilan, impozitul/taxa pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu sumele stabilite în funcție de destinația terenului. Iată care sunt sumele stabilite pe hectar!

Teren cu construcții  22 lei  - 31 lei      Teren arabil  42 lei – 55 lei      Pășune și fânețe 20 lei – 28 lei

Vie pe rod  48 lei – 55 lei                    Livadă pe rod  48 lei – 56 lei      Pădure sau alt teren cu vegetație forestieră 8 lei – 16 lei

Teren cu apă, altul decât cel cu amenajări piscicole 1 leu – 6 lei             Teren cu amenajări piscicole 26 lei – 34 lei

Terenul neproductiv, livada sau via care nu sunt încă pe rod nu sunt impozitate. După ce suma pe hectar este înmulțită la numărul de hectare care compun suprafața de impozitat, rezultatul se înmulțește cu coeficientul de corecție stabilit în funcție de rangul localității și zona în care se află terenul. Încadrarea o face Consiliul Local, iar coeficientul de corecție este între 0,90 și 2,60, ultimul se referă la rangul 0, zona A. (art.465, noul Cod fiscal)

Vizualizat: 6995 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
consultant
|
01. 07, 2016. Thursday 12:26

in niciun caz nu are legatura ce a aprobat primarul! Daca aveti carte funciara , verificati la ce categorie de folosinta apartine terenul . Daca este incadrat la ,, culturi permamente / livezi, pomi fructiferi trebuie sa platiti conform acestei categorii. Daca suprafata respectiva este teren arabil veti plati pentru categoria respectiva. Trebuie sa mai stiti ca daca pomii respectivi sunt incadrati ,, la pomi razletii,, veti plati tot la categoria de folosinta conform actelor de proprietate. Mergeti la biroul de registru agricol si clarificati -va problema.

2.
ioan viisoara
|
01. 06, 2016. Wednesday 14:37

Vezi hotararea consiliului local si ce au aprobat consilieri si iei de gat daca au votat cum a vrut primarul

1.
anonim
|
01. 05, 2016. Tuesday 17:03

Ne lasa-m de agricultura

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer, sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului

SoilXplorer este un sistem inovator care permite fermierilor să exploreze şi să descopere întregul potenţial al solurilor lor. Sistemul conţine un senzor care, paradoxal, nu ia contact cu solul, dar care, prin electromagnetism, măsoară conductivitatea solului la patru adâncimi diferite: 0-25cm, 15-60cm, 55-95cm, 85-115cm.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură T6 cu Dynamic Command

Bancul zilei

Agronomul

Agronomul
Într-un troleibuz. Ultima staţie. Detalii