Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Ce șanse mai au fermierii români să-și primească în viitor subvențiile?

Publicat: 21 ianuarie 2016 - 13:49
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Desființarea subvențiilor din agricultură ar pune semnul egal între fermierul român și ceilalți fermieri europeni. Competiția în piață ar fi corectă și nu s-ar mai pune problema unei concurențe neloiale. Ar porni cu toții de la aceeași linie de start.

În prezent, cuantumul subvențiilor acordate fermierilor europeni diferă de la țară la țară. Agricultorul român nu se poate măsura cu fermierul francez. Potrivit unui clasament făcut de DG Agri, Comisia Europeană, fermierii noștri ajung la circa 190 euro/ha la subvenția pe suprafață, în timp ce francezul poate încasa 300 euro/ha.

Aici ai clasamentul subvențiilor pe suprafață făcut de DG Agri!

Ce spune ministrul agriculturii despre dispariția subvențiilor și ce sistem ar fi bun de aplicat și în România?

Am fost în Danemarca și am întrebat ce părere au ei? Au spus foarte simplu: să se desființeze subvențiile. De ce? Pentru că au un nivel de dezvoltare care le permite să iasă pe piață cu alte prețuri. Românii exportă în pierdere, la 6 lei/kg de carne de oaie în viu când prețul de producție, mi-au explicat experții din zona Sibiului, este 10 lei/kg de carne de oaie. Dar de ce își permit ei? Pentru că avem subvenție. Aceasta este abordarea la nivelul unor state membre UE care au o anumită dezvoltare. Să nu uităm că în statele din vest avem drum asfaltat până la fiecare fermă în parte. În 1992, am fost în Germania și când am văzut că pe câmpul de sfeclă se recolta cu un utilaj și la capătul tarlalei erau camioane Mercedes în care se încărca sfeclă. Unde era tehnica din România?!

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a stârnit o adevărată furtună când a afirmat că subvențiile din agricultură ar trebui desființate. În felul acesta, producătorii români și-ar vinde mărfurile la prețurile corecte și nu ar mai exista concurența neloială. 

Citește aici ce spune europarlamentarul Laurențiu Rebenga!

Achim Irimescu este convins că sunt multe lămurit la capitolul subvenții din agricultură. Fermierii europeni din țările dezvoltate beneficiază de câteva decenii de subvenții mari. Agricultorul român primește subvențiile europene abia din 2007. Chiar dacă sunt sume mici, prin comparație cu cele ale francezului, de exemplu, sunt un ajutor necesar. 

85% din beneficiarii plăților directe, dintr-un milion de fermieri, lucrează până la 5 hectare. Ei mă trag în jos ca performanță. Degeaba face Albu (ministrul agriculturii face referire la fermierul  Gheorghe Albu din Constanța, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii n.r.) sau alt fermier mare 7 tone/ha, media este cea dată de producția la nivel de țară. Ca urmare, eu nu pot fi de acord cu desființarea subvenției europene și sper să nu se ajungă acolo când se va discuta noua politică agricolă, spune șeful de la Agricultură.

Achim Irimescu spune că sistemul american ar fi cel mai eficient. Fermierul Irimescu produce anul ăsta, prețurile sunt pe plus, nicio problemă. Produce, piața este căzută, are pierderi, dispare din sistem. Are grijă statul, intervine și-l finanțează.

Din anul 2020, subvențiile se vor acorda pe fermă. Pentru ca fermierii români să beneficieze în continuare de aceste ajutoare acordate de Comisia Europeană, România trebuie să aibă finalizată cadastrarea terenurilor agricole. Programul Național de Cadastrare are termen de finalizare anul 2023.

Vizualizat: 6198 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ion
|
01. 22, 2016. Friday 11:10

"Europarlamentarul Constantin Laurentiu Rebega este urmarit penal de DNA in dosarul de spalare de bani si luare de mita de la Ministerul Agriculturii" -uite cine isi da cu parerea !!!! ce poti sa ceri de la astfel de indivizi ....

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019 AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii