Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Ce șanse mai au fermierii români să-și primească în viitor subvențiile?

Publicat: 21 ianuarie 2016 - 13:49
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Desființarea subvențiilor din agricultură ar pune semnul egal între fermierul român și ceilalți fermieri europeni. Competiția în piață ar fi corectă și nu s-ar mai pune problema unei concurențe neloiale. Ar porni cu toții de la aceeași linie de start.

În prezent, cuantumul subvențiilor acordate fermierilor europeni diferă de la țară la țară. Agricultorul român nu se poate măsura cu fermierul francez. Potrivit unui clasament făcut de DG Agri, Comisia Europeană, fermierii noștri ajung la circa 190 euro/ha la subvenția pe suprafață, în timp ce francezul poate încasa 300 euro/ha.

Aici ai clasamentul subvențiilor pe suprafață făcut de DG Agri!

Ce spune ministrul agriculturii despre dispariția subvențiilor și ce sistem ar fi bun de aplicat și în România?

Am fost în Danemarca și am întrebat ce părere au ei? Au spus foarte simplu: să se desființeze subvențiile. De ce? Pentru că au un nivel de dezvoltare care le permite să iasă pe piață cu alte prețuri. Românii exportă în pierdere, la 6 lei/kg de carne de oaie în viu când prețul de producție, mi-au explicat experții din zona Sibiului, este 10 lei/kg de carne de oaie. Dar de ce își permit ei? Pentru că avem subvenție. Aceasta este abordarea la nivelul unor state membre UE care au o anumită dezvoltare. Să nu uităm că în statele din vest avem drum asfaltat până la fiecare fermă în parte. În 1992, am fost în Germania și când am văzut că pe câmpul de sfeclă se recolta cu un utilaj și la capătul tarlalei erau camioane Mercedes în care se încărca sfeclă. Unde era tehnica din România?!

Europarlamentarul Laurențiu Rebega a stârnit o adevărată furtună când a afirmat că subvențiile din agricultură ar trebui desființate. În felul acesta, producătorii români și-ar vinde mărfurile la prețurile corecte și nu ar mai exista concurența neloială. 

Citește aici ce spune europarlamentarul Laurențiu Rebenga!

Achim Irimescu este convins că sunt multe lămurit la capitolul subvenții din agricultură. Fermierii europeni din țările dezvoltate beneficiază de câteva decenii de subvenții mari. Agricultorul român primește subvențiile europene abia din 2007. Chiar dacă sunt sume mici, prin comparație cu cele ale francezului, de exemplu, sunt un ajutor necesar. 

85% din beneficiarii plăților directe, dintr-un milion de fermieri, lucrează până la 5 hectare. Ei mă trag în jos ca performanță. Degeaba face Albu (ministrul agriculturii face referire la fermierul  Gheorghe Albu din Constanța, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii n.r.) sau alt fermier mare 7 tone/ha, media este cea dată de producția la nivel de țară. Ca urmare, eu nu pot fi de acord cu desființarea subvenției europene și sper să nu se ajungă acolo când se va discuta noua politică agricolă, spune șeful de la Agricultură.

Achim Irimescu spune că sistemul american ar fi cel mai eficient. Fermierul Irimescu produce anul ăsta, prețurile sunt pe plus, nicio problemă. Produce, piața este căzută, are pierderi, dispare din sistem. Are grijă statul, intervine și-l finanțează.

Din anul 2020, subvențiile se vor acorda pe fermă. Pentru ca fermierii români să beneficieze în continuare de aceste ajutoare acordate de Comisia Europeană, România trebuie să aibă finalizată cadastrarea terenurilor agricole. Programul Național de Cadastrare are termen de finalizare anul 2023.

Vizualizat: 6280 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Europarlamentarul Laurențiu Rebega propune să dispară subvențiile fermierilor!

Europarlamentarul Laurențiu Rebega propune să dispară subvențiile fermierilor!

Fermierii români nu vor ajunge niciodată să aibă subvenții la fel de mari ca alți fermieri europeni. Să dispară subvențiile și să fie egalitate între fermierii din Europa! Propunerea îi aparține europarlamentarului Laurențiu Rebega. Politicianul susține că în felul acesta ar fi eliminată concurența neloială.

Mită la Agricultură: Europarlamentarul Rebega, cercetat de DNA. Ce acuzaţii îi aduc procurorii?

Mită la Agricultură: Europarlamentarul Rebega, cercetat de DNA. Ce acuzaţii îi aduc procurorii?

Europarlamentarul Laurenţiu Rebega este urmărit penal de către procurorii DNA pentru mai multe fapte în dosarul de mită la Ministerul Agriculturii.

Alte articole in aceasta categorie

AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO PE FERMĂ în UNGARIA!

AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO PE FERMĂ în UNGARIA!

03 august 2020 - 20:26

DOCUMENT COMISIA EUROPEANĂ. Ungaria a notificat la Comisia Europeană și a obținut aprobare pentru o listă lungă de ajutoare pentru întreprinderi mici, mijlocii, mari, inclusiv exploatații agricole. Ajutorul acordat unei ferme din țara vecină este de maxim 100.000 de euro, confirmă un document al Comisiei Europene pus la dispoziția AGROINFO. În timp ce vecinii noștri au notificat la CE o serie de subvenții directe, România are o listă scurtă de ajutoare și sume mult mai mici decât Ungaria.

UN MILION DE HECTARE CULTIVAT ÎN PRIMĂVARĂ, DISTRUS DE SECETĂ!

UN MILION DE HECTARE CULTIVAT ÎN PRIMĂVARĂ, DISTRUS DE SECETĂ!

03 august 2020 - 18:08

FERMIERII CER AMÂNAREA RATELOR LA CREDITE. Agricultorii români au fost astăzi la Ministerul Agriculturii, la o ședință cu reprezentanții băncilor.  Fermierii solicită amânarea ratelor la credite. La suprafața de peste un milion de hectare cu culturi de toamnă, distrusă de secetă, se adaugă încă un  milion de hectare cu culturi de primăvară grav afectate de lipsa apei din sol. Solicitarea fermierilor ajunge pe masa prim-ministrului României și a guvernatorului BNR.

PÂNĂ ACUM, UN SINGUR TÂNĂR ROMÂN VREA SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎN ȚARĂ ȘI SĂ DEVINĂ FERMIER!

PÂNĂ ACUM, UN SINGUR TÂNĂR ROMÂN VREA SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎN ȚARĂ ȘI SĂ DEVINĂ FERMIER!

03 august 2020 - 10:21

BANI PENTRU TINERII FERMIERI! Bugetul pentru ajutorul acordat tinerilor fermieri români a fost împărțit în două, o premieră pentru submăsura 6.1 Sprijin instalare fermieri din PNDR 2020. Astfel, 23 de milioane de euro sunt disponibile pentru tinerii fermieri din România, iar 20 de milioane de euro pentru tinerii plecați la muncă în străinătate, dar care ar putea fi tentați de acest ajutor să se întoarcă în țară și să devină fermieri.

DECIZIE UE pentru BUNĂSTAREA ANIMALELOR din FERME!

DECIZIE UE pentru BUNĂSTAREA ANIMALELOR din FERME!

03 august 2020 - 08:07

COMISIE DE ANCHETĂ. Parlamentul European  a votat la 19 iunie 2020 înființarea unei comisii de anchetă care să examineze aplicarea normelor UE privind bunăstarea animalelor în timpul transportului în interiorul și în afara Uniunii Europene. Odată cu noua strategie „de la fermă la consumator”, Comisia Europeană evaluează în prezent întreaga legislație a UE privind condițiile de viață ale animalelor de fermă.

APIA ÎN CONTROL! VERIFICAREA CONDIȚIILOR ARTIFICIALE PENTRU SUBVENȚIA APIA PE HECTAR!

APIA ÎN CONTROL! VERIFICAREA CONDIȚIILOR ARTIFICIALE PENTRU SUBVENȚIA APIA PE HECTAR!

03 august 2020 - 07:17

PLATĂ SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află, în această perioadă, în plin control al fermelor care au solicitat subvențiile agricole aferente acestui an. Atenție! APIA verifică dacă fermierii au creat condiții artificiale pentru a obține suma pe hectar cu care sunt subvenționați în fiecare an.

ACTE CARE AU TERMEN 1 SEPTEMBRIE 2020 PENTRU SUBVENȚIA APIA PE HECTAR!

ACTE CARE AU TERMEN 1 SEPTEMBRIE 2020 PENTRU SUBVENȚIA APIA PE HECTAR!

03 august 2020 - 06:32

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termenul pe care trebuie să-l respecte fermierii care vor să beneficieze anul acesta de plata pe hectar, ajutor național tranzitoriu, pentru culturile de cânepă și in.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 7 AUGUST 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 7 AUGUST 2020!

02 august 2020 - 20:06

Caracteristici meteorologice. Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a țării.Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 17...28°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C, la scara întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va situa între 24...34°C, la nivelul întregului teritoriu.

MINISTRUL OROS, ȘEDINȚĂ FOTO ÎN GRAJDUL BRUNELOR!

MINISTRUL OROS, ȘEDINȚĂ FOTO ÎN GRAJDUL BRUNELOR!

02 august 2020 - 09:32

CU FURCA-N MÂNĂ. Îmbrăcat cu chimeșă, strânsă într-un chimir lat din piele, cu furca-n mână de parcă s-ar pregăti să dea de mâncare brunelor din grajd, așa a pozat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în vizita pe care a făcut-o în Maramureș la acest sfârșit de săptămână.

PROTEST! FERMIERII ROMÂNI VOR SĂ BLOCHEZE DRUMURILE!

PROTEST! FERMIERII ROMÂNI VOR SĂ BLOCHEZE DRUMURILE!

01 august 2020 - 15:13

IEȘIM ÎN STRADĂ! Agricultura României este compromisă, în mare măsură, iar Guvernul nu a acordat niciun fel de sprijin real. Cel mai afectat este județul Constanța, unde peste trei sferturi din suprafața cultivată a fost distrusă. Agricultorii vor organiza acțiuni de protest, în perioada următoare, pentru că situația generată de secetă este fără precedent, iar Guvernul amână, în continuare, sprijinirea și protejarea producătorilor agricoli în fața creditorilor.

DECIZIE GUVERN pentru AJUTOARELE DIN APICULTURĂ!

DECIZIE GUVERN pentru AJUTOARELE DIN APICULTURĂ!

01 august 2020 - 07:42

ADOPTATĂ DE GUVERN! Guvernul a adoptat în ședința de vineri, 31 iulie 2020, o hotărâre prin care modifică termenul de depunere a unor documente necesare apicultorilor pentru obținerea ajutoarelor derulate prin Programul Național Apicol 2020-2022.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ion
|
01. 22, 2016. Friday 11:10

"Europarlamentarul Constantin Laurentiu Rebega este urmarit penal de DNA in dosarul de spalare de bani si luare de mita de la Ministerul Agriculturii" -uite cine isi da cu parerea !!!! ce poti sa ceri de la astfel de indivizi ....

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Vest Tract la Agromalim 2019

Vest Tract la Agromalim 2019

Vest Tract a expus la Agromalim toată gama de tractoare McCormick, de la 35CP până la 310CP. Alături de acestea, au mai fost expuse maşini Krone pentru pregătirea şi condiţionarea furajelor vezi, brand pentru care Vest Tract este importator exclusiv în zona sa de activitate şi utilajele pentru pregătirea solului Maschio Gaspardo şi semănători Tume.
Interviu cu Sergiu Cristea, director vânzări Vest Tract.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii