Desființarea subvențiilor din agricultură ar pune semnul egal între fermierul român și ceilalți fermieri europeni. Competiția în piață ar fi corectă și nu s-ar mai pune problema unei concurențe neloiale. Ar porni cu toții de la aceeași linie de start.
În prezent, cuantumul subvențiilor acordate fermierilor europeni diferă de la țară la țară. Agricultorul român nu se poate măsura cu fermierul francez. Potrivit unui clasament făcut de DG Agri, Comisia Europeană, fermierii noștri ajung la circa 190 euro/ha la subvenția pe suprafață, în timp ce francezul poate încasa 300 euro/ha.
Aici ai clasamentul subvențiilor pe suprafață făcut de DG Agri!
Ce spune ministrul agriculturii despre dispariția subvențiilor și ce sistem ar fi bun de aplicat și în România?
Am fost în Danemarca și am întrebat ce părere au ei? Au spus foarte simplu: să se desființeze subvențiile. De ce? Pentru că au un nivel de dezvoltare care le permite să iasă pe piață cu alte prețuri. Românii exportă în pierdere, la 6 lei/kg de carne de oaie în viu când prețul de producție, mi-au explicat experții din zona Sibiului, este 10 lei/kg de carne de oaie. Dar de ce își permit ei? Pentru că avem subvenție. Aceasta este abordarea la nivelul unor state membre UE care au o anumită dezvoltare. Să nu uităm că în statele din vest avem drum asfaltat până la fiecare fermă în parte. În 1992, am fost în Germania și când am văzut că pe câmpul de sfeclă se recolta cu un utilaj și la capătul tarlalei erau camioane Mercedes în care se încărca sfeclă. Unde era tehnica din România?!
Europarlamentarul Laurențiu Rebega a stârnit o adevărată furtună când a afirmat că subvențiile din agricultură ar trebui desființate. În felul acesta, producătorii români și-ar vinde mărfurile la prețurile corecte și nu ar mai exista concurența neloială.
Citește aici ce spune europarlamentarul Laurențiu Rebenga!
Achim Irimescu este convins că sunt multe lămurit la capitolul subvenții din agricultură. Fermierii europeni din țările dezvoltate beneficiază de câteva decenii de subvenții mari. Agricultorul român primește subvențiile europene abia din 2007. Chiar dacă sunt sume mici, prin comparație cu cele ale francezului, de exemplu, sunt un ajutor necesar.
85% din beneficiarii plăților directe, dintr-un milion de fermieri, lucrează până la 5 hectare. Ei mă trag în jos ca performanță. Degeaba face Albu (ministrul agriculturii face referire la fermierul Gheorghe Albu din Constanța, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii n.r.) sau alt fermier mare 7 tone/ha, media este cea dată de producția la nivel de țară. Ca urmare, eu nu pot fi de acord cu desființarea subvenției europene și sper să nu se ajungă acolo când se va discuta noua politică agricolă, spune șeful de la Agricultură.
Achim Irimescu spune că sistemul american ar fi cel mai eficient. Fermierul Irimescu produce anul ăsta, prețurile sunt pe plus, nicio problemă. Produce, piața este căzută, are pierderi, dispare din sistem. Are grijă statul, intervine și-l finanțează.
Din anul 2020, subvențiile se vor acorda pe fermă. Pentru ca fermierii români să beneficieze în continuare de aceste ajutoare acordate de Comisia Europeană, România trebuie să aibă finalizată cadastrarea terenurilor agricole. Programul Național de Cadastrare are termen de finalizare anul 2023.