Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Ce profit au avut în 2014 principalii traderi de cereale?

Publicat: 01 septembrie 2015 - 17:09
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

De 19 ani încoace, prețul cerealelor pe piața din România oscilează în funcție de strategiile traderilor. Anul agricol 2014 a înregistrat o producție uriașă: 21 milioane tone de cereale, a treia cea mai mare recoltă din ultimii 27 de ani! Cu toate acestea, principalii traderi au declarat că au încheiat fără profit anul fiscal.

Traderii puternici din piața românească sunt, de fapt, filialele unor companii care fac jocurile pe piața mondială a cerealelor. Ce i-a atras la țara noastră? Nu avem producții record la hectar, dar avem cele mai mari suprafețe însămânțate. Odată conectată la comerțul internațional cu cereale, România a urcat pe locul trei în clasamentul european al țărilor exportatoare de cereale, după Franța și Germania. Cantitățile cele mai mari sunt la grâu, urmat de orz și porumb. Portul Constanța ne permite să exportăm către Orientul Mijlociu, nordul Africii și chiar Orientul Îndepărtat. Anul 2014 ar fi trebuit să fie profitabil pentru comercianții de cereale. Ministerul Agriculturii a comunicat următoarele producții: grâu -7,5 milioane tone (cultivat pe o suprafață de 2,1 milioane ha); porumb – 11,8 milioane tone (cultivat pe 2,5 milioane ha); orz și orzoaică – 1,7 milioane tone. Un total de 21 de milioane de tone de cereale. Din această cantitate, 2 milioane de tone ar fi fost exportată de traderi. Și totuși, cifrele financiare raportate arată că aceștia au fost pe minus la capitolul profit. Iată doi dintre jucătorii importanți de pe piața cerealelor!

Trader american cu minus profit

Cargill Agricultura SRL este parte a grupului american Cargill. Compania funcționează de 150 de ani și a ajuns la 153.000 de angajați în 67 de țări. Compania se ocupă de mai multe linii de afaceri, de la comercializarea cerealelor până la furnizarea de energie și gaze naturale, transporturi și industria metalelor. Cargill SUA a  înregistrat, în primul trimestru al anului trecut, venituri nete de  571 milioane de dolari. Pe anul acesta, compania susține că a raportat deja pe primul trimestru, până la 31 august, venituri nete de 425 milioane de dolari, în scădere cu 26% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Deși primul trimestru din acest an nu a fost la fel de puternic ca anul trecut, am avut domenii în care am făcut performanță. Sunt optimist cu privire la oportunități. Culturile mari din acest an, nu doar în America de Nord, la nivel mondial vor spori siguranța alimentară, după mai mulți ani în care au fost afectate de fenomenele meteo, spune David MacLennan, președintele Cargill.

Pe întreg anul fiscal 2014, Cargill a câștigat 1,87 miliarde de dolari, în scădere cu 19% față de 2013 când câștigul s-a cifrat la 2,31 miliarde de dolari. Veniturile totale pe 2014 au fost de 134,9 miliarde de dolari, în scădere cu un procent. Fluxul de numerar din operațiuni (cash flow) a totalizat 3,77 miliarde de dolari, în scădere cu 12% față de 4,27 miliarde dolari, cât a fost în 2013.  Cifrele sunt furnizate chiar de companie.

cargill-romania_b

Cargill activează în țara noastră din 1996. Are sediul central în capitală, 19 locații în țară și 600 de angajați.  În România, Cargill se ocupă de comercializarea de cereale, semințe oleaginoase, șrot de soia, distribuția de semințe, pesticide și îngrășăminte, servicii de depozitare în silozuri, producerea și vânzarea de nutrețuri pentru animale, distribuția de îndulcitori și amidon industrial. Deține 40 de silozuri în Brăila, Călărași, Mehedinți, Olt. În Portul Constanța, compania are un siloz cu o capacitate de 50.000 de tone, achiziționat în 2008.

Care sunt cifrele financiare din ultimii doi ani?

                          Anul 2014
Cifra de afaceri                       Profit                      
519.012.593 euro                 -19.906.072 euro

                           Anul 2013
Cifra de afaceri                       Profit                     
537.743.093 euro                 - 7.166.825 euro


Trader de cereale și fabricant de ulei

Bunge, o altă companie importantă din zona agribusiness, a fost fondată în 1818, în Amsterdam,  Olanda. Deși nu este de dimensiunea companiei Cargill, are filiale în 40 de țări35.000 de angajați și operează comerț cu milioane de tone de cereale pe an pe șase continente. În România, Bunge a intrat în 2002 când a cumpărat de la Agricover fabrica de ulei din Buzău. În țara noastră, compania a devenit lider prin creșterea constantă a celor două mărci de ulei din portofoliu, Floriol si Unisol. Bunge Prio, cum se numește divizia de ulei, deține două fabrici de ulei vegetal și una de bio-diesel. Bunge Prio are capacitatea de a prelucra un milion de tone de semințe oleaginoase. Bunge România are în proprietate silozuri în Brăila, Iași, Bihor, la 15 km depărtare de Ungaria, Călărași, cu capacități de stocare de la 20.000 de tone până la 60.000 de tone.

Ce profit a avut Bunge România în ultimii doi ani?

                               Anul 2014
Cifra de afaceri                        Profit
280.686.146 euro                   -14.094.592 euro

                            Anul 2013
Cifra de afaceri                          Profit
290.167.558 euro                      -29.486.747 euro


Anul acesta, traderii de cereale nu pot spera că vor avea parte de o producție de cereale atât de generoasă cum a fost în 2014. (Surse: Ministerul Agriculturii, Ministerul Finanțelor, RisCo, portal de monitorizare financiară, Cargill, Bunge)

 

Vizualizat: 3911 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Producătorii agricoli au încercat să negocieze prețurile cu traderii!

Producătorii agricoli au încercat să negocieze prețurile cu traderii!

Daniel Constantin le-a intermediat o întâlnire la MADR fermierilor din producția vegetală și traderilor. Scopul a fost negocierea prețurilor la cereale. În bazinul Mării Negre sunt cele mai mici prețuri din UE, spun fermierii.

 

Principalii traderi globali de cereale vor avea un nou competitor pe piaţa de agribusiness

Principalii traderi globali de cereale vor avea un nou competitor pe piaţa de agribusiness

Cel mai mare trader de cereale din China, COFCO, se pregăteşte să devină un competitor important pentru cei patru giganţi globali de pe piaţa de agribusiness: ADM, Bunge, Cargill şi Louis Dreyfus.

Cargill şi TTS dublează capacitatea de depozitare a terminalului de cereale Canopus de la Constanța

Cargill şi TTS dublează capacitatea de depozitare a terminalului de cereale Canopus de la Constanța

Cargill și Transport Trade Services (TTS) au finalizat proiectul de investiții de 15 milioane de euro în terminalul pentru cereale Canopus Star din Portul Constanța. Investiția, lansată în iulie 2013, crește capacitatea operațională a terminalului pentru cereale de la 50.000 de tone la 110.000 tone. 

Vasile Varvaroi, noul director General al Cargill România

Vasile Varvaroi, noul director General al Cargill România

Cargill îl numește pe Vasile Varvaroi în poziţia de Director General în România, mandatul acestuia urmând să înceapă de la 1 iunie 2014. 

Cargill sprijină reabilitarea Dispensarului Uman din Comuna Independenţa, Călăraşi

Cargill sprijină reabilitarea Dispensarului Uman din Comuna Independenţa, Călăraşi

La finalul anului 2013, Cargill a reabilitat Dispensarul Uman din Comuna Independenţa, judeţul Călărasi, cu sprijinul autorităţilor locale şi a partenerului local Agrozootehnica Independenţa.

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS, DISCUȚII CU CRESCĂTORII DESPRE DESCHIDEREA TÂRGURILOR DE ANIMALE!

MINISTRUL OROS, DISCUȚII CU CRESCĂTORII DESPRE DESCHIDEREA TÂRGURILOR DE ANIMALE!

20 septembrie 2020 - 10:31

ÎNTÂLNIRE CU CRESCĂTORII DE ANIMALE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a discutat, sâmbătă, 19 septembrie 2020, cu crescătorii de animale despre deschiderea târgurilor de animale, despre ameliorarea raselor la ovine și acordarea subvențiilor pe cap de animal, sprijin cuplat și ajutor național tranzitoriu. Șeful MADR a fost în mai multe comune din județul Cluj.

CINE ARE DREPTUL LA SUBVENȚIA APIA PE HECTAR?

CINE ARE DREPTUL LA SUBVENȚIA APIA PE HECTAR?

20 septembrie 2020 - 09:38

PROBLEMELE FERMIERILOR. Subvenția trebuie să o primească cel care lucrează pământul, nu proprietarul, iar situațiile care nu sunt conforme trebuie remediate, le-a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, fermierilor și crescătorilor de animale cu care a discutat sâmbătă în județul Cluj.

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ CĂ SCHIMBĂ O LEGE PENTRU CĂ PRIMEȘTE ZILNIC MESAJE DE LA FERMIERI!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ CĂ SCHIMBĂ O LEGE PENTRU CĂ PRIMEȘTE ZILNIC MESAJE DE LA FERMIERI!

20 septembrie 2020 - 09:02

MODIFICARE LEGE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, doreşte modificarea legislaţiei din domeniul vânătorii, astfel încât fermierii care au terenuri ce se suprapun cu fonduri de vânătoare să le gestioneze și să poată ţine sub control problema mistreţilor care distrug culturile.

PIAȚA ROMÂNILOR! PRIMA PIAȚĂ CU PRODUSE TRADIȚIONALE ȘI NATURALE EXCLUSIV ROMÂNEȘTI!

PIAȚA ROMÂNILOR! PRIMA PIAȚĂ CU PRODUSE TRADIȚIONALE ȘI NATURALE EXCLUSIV ROMÂNEȘTI!

20 septembrie 2020 - 08:32

PRIMA PIAȚĂ A ROMÂNILOR. Sâmbătă, 19 septembrie 2020, s-a deschis în București Piaţa Românilor, fosta piaţă Colentina, fiind unicul loc unde se vor putea găsi cele mai multe alimente bio româneşti certificate, alături de produse tradiţionale şi naturale româneşti atestate.

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

18 septembrie 2020 - 14:53

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a stabilit, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat astăzi pe site-ul oficial, sumele pentru plata ajutorului de stat, pentru anul 2020, pentru creșterea animalelor. Proiectul modifică Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

17 septembrie 2020 - 20:08

COMUNICAT ANSVSA. Dr. Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a inaugurat astăzi, 17 septembrie 2020. noua secție de biologie moleculară și analiză genetică din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș (DSVSA).

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

17 septembrie 2020 - 16:11

CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIRILOR? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că de mâine, 18 septembrie 2020, începe plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

17 septembrie 2020 - 11:22

TINERI FERMIERI DIN DIASPORA. AGROINFO a primit o scrisoare de la o familie de tineri care muncește în Cehia. Cei doi soți și-ar dori să se întoarcă în România și să-și facă o fermă la ei acasă. Ne-au rugat să le spunem ce condiții trebuie să îndeplinească pentru ajutorul de 50.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri, varianta pentru tinerii români din diaspora.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

17 septembrie 2020 - 09:36

AGENDA ȘEFULUI MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, se află, în acest moment, la discuții cu crescătorii de oi și de vaci din localitatea Hida, județul Sălaj. Șeful MADR își publică zilnic agenda pe pagina sa oficială Facebook.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Adrian Havrici
|
10. 13, 2015. Tuesday 08:56

Oare statul incaseaza la aceste firme 3%din cifra de afaceri daca au profit pe minus ?Sau platesc numai fraierii acesta cota.

1.
Valentin123
|
09. 02, 2015. Wednesday 18:28

Pai daca nu au profit.... sa le inchida. Ca sa nu mai dea bani din buzunar...saracii...

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

Recoltat de grau pe coline cu combina Massey Ferguson 7360 PLI si Colina Harvesting

#colinaharavesting #masseyferguson #MF7360PLI #combinaMF

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă. Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

De ziua ta iubito...

De ziua ta iubito...
Ce i-a luat Bulă soţiei de ziua ei? Detalii