Comisia Europeană (CE) ar putea acţiona România în infringement pentru că nu are cotă de zahăr. Penalizarea este de 500 de euro pe tona de zahăr din cota stabilită în 2007 la 104.600 tone.
„Comisia Europeană poate să acţioneze România în infringement pentru că nu are cotă de zahăr şi penalizarea este de 500 de euro pe tona de zahăr din cotă. Este un fapt fără precedent faptul că o ţară membră în Uniunea Europeană nu are alocată cota de zahăr în urma procesării sfeclei, în intervalul anului de piaţă 2014-2015. În acest an, cota de zahăr nu a fost alocată prin ordin de ministru pentru că s-a produs un scurt circuit”, a declarat, joi, Mihail Dimitriu, vicepreşedintele Patronatului Zahărului din România.
De ce nu avem cotă de zahăr?
Potrivit acestuia, în 2013, Ministerul Agriculturii a transferat fiecărui procesator de sfeclă din România cotele de zahăr, pe baza realizărilor din 2007, conform unui regulament european. „O fabrică de zahăr a fost nemulţumită, deşi nu şi-a realizat cota şi a dat ministerul în judecată. Din cauza acestui fapt, din primăvară, situaţia trenează în instanţă, iar MADR nu şi-a asumat responsabilitatea să aloce până în momentul de faţă cota de zahăr care trebuia alocată până la 1 octombrie, înainte de începerea noului an de piaţă. Sperăm ca în scurt timp să deblocăm această situaţie pentru că este foarte grav”, a spus Dimitriu, citat de Agerpres.
Acesta a precizat că are programată o întâlnire punctuală cu ministrul Agriculturii astfel încât, până de Crăciun, România să aibă aprobată cota de zahăr pentru anul de piaţă 2014/2015.
Producţie de zahăr de 7,2 tone/ha
Anul acesta România ar putea obţine o producţie de zahăr de 7,2 tone/ha! O cantitate record, cel puţin pentru ultimii 25 de ani, dar încă destul de departe de media UE, care se ridică la 10-11 tone/ha.
Conform datelor din operativa MADR din 25.05.2014, suprafaţa de sfeclă rămasă în cultură era de 29.363 ha, într-un număr total de 1.160 de exploataţii, revenind în medie pe fiecare fermă o suprafaţă de 25,31 ha.
Estimarea producţiei înainte de recoltare, în septembrie a.c., prevedea realizarea unui randament de 45 tone/ha, cu o digestie medie de 17%, un randament de extracţie de 13,9% şi, deci, o producţie de zahăr de 6,3 t/ha. Adică, în final, o cantitate totală de zahăr de 180.423 tone, cu 75.734,2 tone mai mult decât cota alocată de UE (104.688,8 tone). Se prevedea astfel o depăşire a cotei cu 73%.
Din ultimele cifre operative disponibile la data de 03 noiembrie a.c. rezultă că din cele 29.139 ha declarate după inventariere s-au recoltat 15.960 ha, adică 55% din suprafaţă, obţinându-se o producţie medie brută de 56 t/ha, iar după recepţia a peste 85% din producţia recoltată s-a constatat o medie de impurităţi de 9%, o digestie medie de 16,9% şi un randament de extracţie de 14,1%.