Este peste tot, o călcăm în picioare și nu o valorificăm, cum fac alte țări din Europa. Este vorba despre banala iarbă. Directorul Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Pajiști Brașov spune că anual se pierd nu mai puțin de 5 miliarde de euro pentru că nu exploatăm iarba.
Peste tot în Europa se valorifică iarba. Numai la noi există o cantitate imensă de iarbă. Am făcut un calcul. Sunt peste 5 miliarde de euro care se pierd anual pentru că nu se folosește întreaga producție de iarbă pe care o avem de pe pajiștile permanente, spune Teodor Marușca, șeful Institutului de Pajiști.
De ce nu se folosește iarba și unde se pierd banii?
Animalele s-au împuținat nepermis de mult. Taurinele sunt mai puțin de jumătate decât au fost în urmă cu 25 de ani, iar oile sunt la 70% din ce au fost odinioară. Nu sunt animale. Și a venit și o sursă de furajare suplimentară: pârloagele. 2 sau 3 milioane de hectare dintr-odată de terenuri foste arabile care s-au înțelenit, în zone mult mai favorabile pentru producția de iarbă. Evident că s-au creat dezechilibre grave. Oamenii nu mai urcă la munte cu animalele. Munții sunt părăsiți la ora aceasta. Dau un exemplu. În Călimani, înainte de 1990 erau 30 de stâni, iar în momentul de față dacă au mai rămas două, explică Teodor Marușca.
De ce a scăzut atât de mult numărul animalelor?
Au dispărut marile exploatații care au efective mari de animale. Agricultura s-a destrămat. Au apărut acum acești crescători de ovine, mari oieri, însă nu au suficiente terenuri pentru furajarea animalelor, pajiști. Trebuie să-și găsească un areal. Să existe un echilibru între suprafața de pajiște permanentă și efectivul de animale, adaugă șeful Institutului din Brașov.