SĂ DISPARĂ IMPOZITUL PE SUBVENȚII! Fermierii mari din România îi cer primului ministru să rezolve o problemă care are consecințe grave pentru agricultura noastră! Mulți dintre acești fermieri s-au întâlnit, săptămâna trecută, joi, la Afumați cu primul ministru Dacian Cioloș și cu ministrul agriculturii Achim Irimescu. Ce-i cer agricultorii premierului să rezolve?
Cea mai mare problemă pe care o avem azi este modul în care legile, ordonanțele pleacă în teritoriu fără ca noi, fermierii să știm despre ele. Nu știu dacă e bine să spun că noi trebuie să ne dăm acceptul. Dar să fim consultați pentru că mai bine ca noi, cei care suntem la brazdă, în fermă, nu știe nimeni ce se întâmplă. Din această cauză, de multe ori, nu neapărat din rea intenție, din neștiință ne întâlnim cu norme care se bat cap în cap, care nu pot fi aplicate sau care se aplică cu consecințe destul de grave pentru fermieri, a declarat fermierul Nicușor Șerban, președintele Asociației Holstein.Ro și a Cooperativei RomLacta, pentru Viața Satului, TVR1.
Una dintre problemele cu care primul ministru a fost de acord cu noi este că nu trebuie oprit impozitul pe plata arendei de către noi. Adică, să fim transformați în agenți fiscali. Lucru care nouă ne creează probleme, avem destule probleme și ni s-a mai dat una pe cap, să facem muncă voluntară și nu este în regulă, a declarat fermierul Marian Popa, pentru Viața Satului, TVR 1.
Nicușor Șerban (stânga) și Cornel Stroescu
Vorbim de impozitele şi taxele, de TVA-ul la arendă. Cred că şi Ministerul Finanţelor a înţeles că trebuie să facă schimbări în Codul Fiscal în ceea ce priveşte impozitarea subvenţiei şi TVA-ul la arendă. Din punctul meu de vedere, TVA-ul la arendă, atunci când plăteşti arenda, este un TVA inventat. Eu am pierdut din arendă din cauza acestui fapt, că atunci când am încercat să explic oamenilor că trebuie să plătim la stat, prin stopaj la sursă, 16%, şi să facturăm arenda.
S-a discutat şi problema irigaţiilor. Dar irigaţiile nu cred că vor avea izbândă. Aşteptăm de 26 de ani, sperăm totuşi ca de data asta să nu fim dezamăgiţi. Curentul pentru irigaţii ar trebui să fie gratuit, pentru că Hidroelectrica are surplus de energie pe care ar putea să-l dea agriulturii. Trebuie să ţinem cont că veniturile care vin atunci când există irigaţii aducem un plus valoare şi la bugetul de stat, a declarat fermierul Cornel Stroescu, președintele Camerei Naționale Agricole, pentru AGROINFO.
La întâlnirea fermierilor cu premierul Dacian Cioloș, la Conacul Stolnicului Cantacuzino din Afumați, a participat și ministrul secretar de stat Gabriel Biriș din Ministerul Finanțelor. Acum se explică prezența acestuia la aceastî întâlnire. Fermierii români nu mai vor să plătească impozit pe subvențiile primite, un impozit care este perceput nelegal, conform noului Cod fiscal, nu mai vor să plătească TVA pe arendă și nu pricep de ce trebuie ei să se transforme în agenți fiscali.
CITEȘTE AICI CUM FERMIERII ROMÂNI SUNT FORȚAȚI SĂ PLĂTEASCĂ IMPOZIT PE SUBVENȚII!