KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

CE ASCUND ETICHETELE EUROPENE CARE PROTEJEAZĂ PRODUSELE TRADIȚIONALE!

Publicat: 30 octombrie 2017 - 17:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

POVESTEA DIN SPATELE ETICHETEI! În Europa, sunt 3.355 de produse cu indicații geografice protejate (IGP) și denumiri de origine protejate (DOP). Protejarea tradițiilor și a rețetelor este un aspect-cheie al indicațiilor geografice, dar există mai mult decât nostalgia și tradiția: eticheta este, de asemenea, foarte avantajoasă pentru agricultori.

Etichetele indicației geografice (IG), un tip de drept de proprietate intelectuală, fac parte din sistemul de calitate al UE, asigurând anumite standarde legate de originea geografică a alimentelor sau băuturilor și de rețetele folosite. Acestea acoperă patru sectoare: produse agricole și alimente, vin, băuturi spirtoase și vinuri aromatizate. În supermarketuri, restaurante, baruri din Europa - și mult mai departe - aceste produse protejate sunt consumate zilnic, fără să se știe povestea din spatele etichetelor.

IGP sunt produse a căror calitate sau reputație este legată de zona în care sunt produse, prelucrate sau pregătite. Cu toate acestea, ingredientele nu trebuie să provină din aceeași zonă. Exemple de IGP sunt  Raviole du Dauphiné din Franța, berea cehă České pivo sau vinul sloven Primorska.

Fiecare produs are o poveste de spus, legată de regiune și de ingredientele specifice folosite. De exemplu, Raviole du Dauphiné este fabricat din făină de grâu moale, brânzeturi specifice (Comté și / sau Emmental), brânză proaspătă și pătrunjel. Care este povestea acestui preparat protejat?

Grâul moale creștea în această regiune și numeroase turme de oi, turme de capre și bovine produceau lapte pentru brânzeturi și oferă carne. Cu toate acestea, carnea era cu mulți ani în urmă un produs de lux. Pentru că nu conținea carne, a ajuns să fie consumat în principal în timpul postului. Apoi a evoluat și era servit  la petreceri într-un vas. A devenit mai răspândit la începutul secolului al XX-lea, când "ravioleuses" - femeile care le-au făcut - călătoreau de la fermă la fermă pentru a le pregăti cu o noapte înainte de petrecere.poveste-eticheta_b

A doua etichetă - DOP - se referă la un produs dintr-o anumită regiune, procesat și preparat în acea regiune, folosind o rețetă recunoscută și ingrediente din zonă. Exemple de produse înregistrate în cadrul acestei etichete sunt spaniola Cava, brânza austriacă Tiroler Bergkäse și Pefkothymaromelo Kritis (Pseudo-memeromello Κρήτης) - miere din Creta.

Povestea din spatele mierii din Creta ne duce în mitologia greacă pe vremea când Zeus s-a născut și a crescut într-o peșteră din Creta. El a fost hrănit cu miere de nimfa Melissa, fiica regelui Melisseus, demi-zeul mierei și arta apiculturii. Fauna, flora și clima din Creta fac din aceasta un loc ideal pentru a produce miere. În special, Pefkothymaromelo Kritis este rezultatul cimbrului și mierei de înflorire târzie, produsă de o insectă care trăiește pe pinii din Creta.

Protejarea tradițiilor și a rețetei este un aspect-cheie al indicațiilor geografice, dar există mai mult decât nostalgia și tradiția: eticheta este, de asemenea, foarte avantajoasă pentru agricultori care au produse protejate.

Pentru ca un produs să fie înregistrat cu IG (indicație geografică), trebuie respectate reguli stricte în timpul producției și în selectarea ingredientelor. Datorită acestor reglementări, standardul calității este ridicat și poate fi de încredere. Valoarea adăugată a dobândirii unor astfel de drepturi de proprietate intelectuală pentru agricultori merge mai departe, de exemplu printr-o creștere a vizibilității și printr-un acces mai bun la fondurile de promovare și la ajutorul pentru investiții la acest studiu.

În plus, datorită promisiunii în calitate și tradiție, IG reprezintă un avantaj pentru comerțul exterior. Produsele cu IG reprezintă 15% din exporturile agroalimentare ale UE. Aceste etichete joacă, de asemenea, un rol în timpul negocierilor asupra acordurilor comerciale, căutând protecția produselor geografice europene în alte țări - și viceversa. De exemplu, în cadrul CETA, acordul comercial dintre Canada și UE, 143 de IG-uri europene vor fi protejate în Canada, iar în parteneriatul strategic dintre Japonia și UE, s-a convenit că 205 de IG-uri europene ar fi protejate în Japonia.

UE acordă un sprijin semnificativ IG-urilor și recunoaște valoarea lor adăugată clară atât pentru producători, cât și pentru consumatori. Aceasta înseamnă nu numai încurajarea mai multor producători să își înregistreze produsele tradiționale ca IG, ci și să se asigure că procedurile pentru produsele înregistrate sunt respectate cu strictețe. Acest aspect este tratat la nivelul statelor membre. Produsele înregistrate ar trebui într-adevăr protejate împotriva concurenței neloiale atât în interiorul UE, cât și în alte țări din întreaga lume. În cazul unor țări terțe, prin acorduri bilaterale sau regionale, autoritățile naționale să asigure un control aprofundat împotriva fraudei.

Etichetele de indicație geografică europeană reprezintă un atu important pentru producători, consumatori, dar și pentru promovarea culturii și istoriei europene. Numărul de produse înregistrate este în continuă creștere, oferind vizibilitatea produselor tradiționale și șansa de a ajunge pe noi piețe. Cu noi contracte comerciale dintre UE și țările terțe, produsele înregistrate în Europa IG sunt și vor fi din ce în ce mai protejate.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizat: 1435 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

02 august 2021 - 20:04

Există fermieri veritabili și cei care fac agricultură doar ca să primească subvenții, a declarat secretarul de stat MADR, George Cățean, la sfârșitul săptămânii trecute, la Borsec. Cei care fac agricultura pentru a încasa subvențiile vor dispărea dintre fermierii veritabili.

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

02 august 2021 - 18:53

Animals International cere Poliției și ANSVSA să facă razie națională și să aplice sancțiuni! Animals International atrage atenția că în ciuda anunțului ANSVSA de sistare a exportului cu animale vii, mulți operatori economici ignoră măsurile dispuse de autoritatea centrală competentă, acuză Animals International într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

02 august 2021 - 18:28

Shopron, primul farmers market din Brașov, se va deschide în zona Bartolomeu, în luna septembrie, în vecinătatea complextului Brintex din Șoșeaua Cristianului nr.7. Acesta este un nou proiect comercial de amploare care se dorește a fi primul „farmers market” din Brașov. Magazinul are o suprafață de 13.000 mp, iar fermierii locali, crescătorii de animale pot să vândă aici de la legume la carne și brânzeturi.

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 17:27

Premierul Florin Cîțu a cerut Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Poliției și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să asigure suspendarea transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, și să aplice cele mai aspre sancțiuni, unde este cazul.

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 08:44

Autoritatea Națională Sanitară Vaterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) susține cu vehemență, într-un comunicat, că nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, țăranul poate să țină câți porci vrea și să-i vândă. Cu condiția să respecte regulile stabilite printr-un ordin comun ANSVSA și Ministerul Agriculturii. Iar de reguli, ANSVSA nu suflă o vorbă în comunicat. De fapt, aceste reguli îl determină pe țăran să renunțe singur la creșterea porcilor.

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

02 august 2021 - 06:51

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis către Agroinfo un comunicat prin care face precizări legate de creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, susține ANSVSA. Inserăm integral precizările ANSVSA.

Prezentați actele la controlul APIA!

Prezentați actele la controlul APIA!

02 august 2021 - 06:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care sunt incluși în eșantionul de control că au obligația de a prezenta toate documentele solicitate de inspectorii APIA.

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Este necesară asigurarea culturilor agricole? Fermierul Dorel Istrate (jud. Mureș) ne spune de ce și cu cine își asigură culturile!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii