Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Ce ar putea exporta fermierii români în SUA?

Publicat: 18 octombrie 2015 - 12:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Negocierea secolului, cum o numesc unii cu emfază, Tratatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) a mai parcurs un episod, organizat de europarlamentarul Sorin Moisă la București. Politicianul român i-a înmânat comisarului european pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, rezultatele consultărilor publice. O voce a României care se exprimă despre TTIP.

cecilia-sorin_b

Cecilia Malmstrom, comisar european pentru Comerț și Sorin Moisă, membru al Comisiei de Comerț Internațional din Parlamentul European

România este un pion destul de neînsemnat în negocierea TTIP și e puțin neobișnuit că aceste dezbateri s-au organizat la București. Sunt alte țări mult mai puternice  care au un cuvânt greu de spus în deschiderea fără obligații și fără taxe a granițelor comerciale între Europa și SUA. Greu de apreciat cât de utilă a fost întâlnirea dintre Sorin Moisă și Cecilia Malmstrom sau panelul despre agricultură cu discursuri care abundau în chestiuni generale. La panelul pentru agricultură a participat și Pekka Pesonen, secretarul general COPA COGECA, organism care reprezintă 73 de organizații naționale ale fermierilor din Europa.

pekka pesonen, secretar general copa cogeca_b

Pekka Pesonen, secretar general Copa Cogeca

Finlandezul de la COPA COGECA este convins că un parteneriat comercial între SUA și Europa ar aduce beneficii celor 26 de milioane de fermieri pe care-i reprezintă organizația, prețurile de producție ar fi mai mici și SUA ar fi încă o piață de desfacere. Deși la panelul de agricultură a fost invitat și Jean Valvis, proprietarul holdingului Valvis, care înglobează de la apă minerală, Dorna, Poiana Negri, Carpatica până la brandurile de brânzeturi Dorna Lactate, acesta a trimis o înregistrare video. Secvența a fost cel puțin stranie când o sală întreagă de conferință și prezidiul în care se aflau Pekka Pesonen, Ignacio Garcia Bercero, negociator-șef UE, Sorin Moisă, Andrew McCall, vicepreședinte Ford Europa, au stat și au urmărit un film în care Jean Valvis făcea lobby parteneriatului comercial european-american, dar și apei minerale Carpatica, aflată la dreapta lui.

TTIP_b

De la stânga la dreapta: Andrew McCall, vicepreședinte Ford Europa, Pekka Pesonen, secretar general COPA COGECA, Sorin Moisă, europarlamentar român, Ignacio Garcia Bercero, negociator-șef  al UE pentru TTIP, Corneliu Bodea, vicepreședinte Adrem Invest

Din păcate, nimeni nu a spus concret în acest panel cu ce ar fi ajutat agricultorul român de acest tratat. Ce beneficii le-ar aduce fermierilor noștri? Din stabilirea unei relații comerciale între Europa și Statele Unite ale Americii, producătorii agricoli români nu prea ar avea mare lucru de câștigat. Ce ar putea fermierii români să exporte către SUA? La exportul din carne sau preparate din carne tratatul ne-ar ajuta la o recunoaștere a echivalenței între sistemul de inspecție român/european și cel american. Ce carne sau produse din carne ar putea exporta fermierul român?  Carne de vită? Prețul ar trebui să fie sub cel practicat de  fermierul american și e greu de concurat cu așa ceva. Carne de pui? Americanii au ferme întinse și intensive de creștere a puilor. Cereale? Este clar că vor câștiga traderii care, dacă ne gândim bine, au rădăcini tot în SUA.

Pentru exportul de vin, TTIP ar aduce eliminarea taxelor vamale, care oricum sunt mici, și o procedură mai simplă de aprobare a unei etichete pentru piața SUA (durata actuală este de aproximativ 6 luni). Eventual, producătorii români de pălincă ar avea ceva de câștigat dacă s-ar elimina licența de import. În prezent, micii exportatori trebuie să apeleze la un broker, un intermediar care înregistrează eticheta, plătește licența de import și capătă la schimb monopolul distribuției în SUA. Licența de import joacă rolul unei adevărate bariere la intrarea pe piață.

Cât privește importurile din SUA, România nu acceptă importurile din carne de pui tratată cu apă clorinată din SUA. Aceasta este o dorință socială largă, existând o memorie colectivă negativă a pulpelor americane presupus tratate cu hormoni de creștere din anul 1990, se spune în rezultatele consultării publice. Să sperăm că se va ține seama de dorința noastră și nu ne vom trezi cu piața invadată de puii americani.

Sorin Moisă este membru al Comisiei de Comerț Internațional al Parlamentului European și a lansat o consultare publică în România în cadrul căreia au fost chestionate 1.500 de companii din țara noastră. Între acestea sunt și exportatori SUA, dar care par să aibă rădăcinile tot pe tărâm american, cum e Sam Mills, unul dintre cei mai importanți jucători pe piața morăritului porumbului din țara noastră.

Negocierile TTIP au demarat în iulie 2013 și până acum s-au ținut 10 runde. Ce câștigă România? Două studii ale economiștilor arată un câștig în PIB de 0,26%. Unul dintre aceste studii, întocmit de Lucian Cernat, director general pentru politici comerciale, Comisia Europeană, Bruxelles, și Csilla Lakatos, economist Banca Mondială, Washington, susține că valoarea totală a comerțului bilateral de bunuri și servicii dintre România și SUA s-a ridicat la 3,2 miliarde de dolari.  Din această sumă, agricultura reprezintă doar 0,2%.

Vizualizat: 1321 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Real Deal la Agro Oltenia

Real Deal la Agro Oltenia

Una dintre premierele consemnate anul acesta la Agro Oltenia a fost prezenta companiei Real Deal, care a venit cu o serie de utilaje specializate pe domeniul viticulturii si cel al pomiculturii, reprezentând marci consacrate precum CIMA, Agrofer si Mipe Viviani.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

AGRIN la Agro Oltenia Rose Story, 100% ecologic Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Bancul zilei

Cugetări

Cugetări
Întrebare: Ce este iubirea? Detalii