COMUNICAT! Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat în perioada 18-20 ianuarie la Berlin la deschiderea celei de-a 84-a ediții a expoziției ”Săptămâna Verde” și la Forumul Mondial pentru Alimentație și Agricultură, anunță un comunicat transmis de Ministerul Agriculturii pentru AGROINFO.
În marja acestor manifestări, ministrul Agriculturii Petre Daea a avut o serie de întâlniri cu miniștrii Agriculturii din țările membre UE și diverse oficialități cu care s-a întreținut în cadrul Forumului și la standul României.
Printre aceștia s-au numărat: Julia Klockner, ministrul federal al agriculturii din Germania, Vytenis Andriukaitis, Comisar european pentru Sănătate animală și siguranță alimentară, Michael Müller, primarul Berlinului, Dr. Christian Göke, CEO Messe Berlin GmBH, Joachim Rukwied, Președinte al Asociației Fermierilor din Germania, Dr. Wolfgand Ingold, Președinte al Federației Industriilor Alimentare și Băuturilor. De asemenea, Carola Schouten, ministrul Agriculturii, naturii și calității alimentelor din Olanda, a vizitat standurile din pavilionul României exprimându-și interesul față de produsele expuse de producătorii români.
În data de 18 ianuarie 2019, ministrul Daea a participat la un prânz de lucru cu miniștrii Trio-ului din Finlanda și Croația. În cadrul acestuia au fost discutate subiecte care vizează prioritățile României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, Regulamentul PAC – Planurile strategice, Regulamentul privind finanțarea, Managementul și Monitorizarea PAC; Regulamentul privind organizarea comună de piață a produselor agricole – OCP, promovarea culturilor proteice, finalizarea propunerii de Regulament privind băuturile spirtoase.
Tot în 18 ianuarie 2019 ministrul român s-a întâlnit la standul României cu Thomas Schmidt, ministru de Stat pentru Mediu și Agricultură din landul Saxonia precum și cu ministrul adjunct al agriculturii din Bulgaria, Virginia Krasteva. Temele abordate au vizat principalele provocări cu care se confruntă România pe perioada mandatului: necesitatea creării de către Comisie și instituțiile europene a unei noi PAC 2021-2027 adaptată nevoilor reale ale fermierilor, alegerile europarlamentare din acest an, Cadrul Financiar Multianual (CFM) în contextul Brexitului, importanța păstrării structurii Politicii Agricole Comune pe cei doi Piloni.
În cursul după-amiezii, standul României a fost vizitat de domnul Gibfried Schenk, partener al proiectului ”Pâinea păcii”, care a mulțumit României pentru sprijinul acordat în cadrul proiectului. Acest proiect a fost inițiat în anul 2012 și are drept scop promovarea şi păstrarea ideii că agricultura durabilă, bunăstarea şi fericirea oamenilor nu se pot realiza decât în timp de pace.
Ministrul a avut, de asemenea, o întrevedere cu Matthias Krön, Președinte al Asociației Danube Soja, prilej cu care a discutat despre importanța plantelor proteice și necesitatea acordării unui rol important în noua PAC.
În aceeași zi, ministrul a participat la întâlnirea cu Cancelarul Federal, Dr. Angela Merkel. Mesajul transmis de cancelarul german a vizat exprimarea interesului pentru întreaga planetă, pentru agricultura lumii precum și preocuparea constantă față de schimbările climatice, care îi obligă pe fermieri să caute noi soluții în tehnologie.
Ziua de 18 ianuarie s-a încheiat cu participarea la o recepție oferită de ministrul agriculturii din Republica Lituania, Giedrius Surplys și o întâlnire cu ministrul agriculturii din Republica Turcia, Dr. Bekir Pakdemirli. Cu cel din urmă, ministrul a discutat despre posibilitatea dezvoltării schimburilor comerciale.