Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Cât de mare este piaţa de pesticide ilegale?

Publicat: 09 iunie 2020 - 16:36
Comenteaza   | Video 1 2 3 4   | Print | Trimite unui prieten

La nivelul Uniunii Europene, comerțul cu produsele pentru protecţia plantelor este estimat la 11 miliarde euro/an, din care 10% este considerat a fi ilegal. Avantajele unui astfel de comerţ ilicit nu sunt doar cele financiare. Pesticidele ilegale sunt mai ușor de transportat și mai dificil de detectat decât drogurile iar șansele "traficanţilor" de a fi prinși sunt mai mici.

În același timp, cererea este mare, deși aceste produse pot fi periculoase pentru mediu, unii fermieri le folosesc şi pentru că acestea costă mai puțin. „În China puteți cumpăra produsul între 15 și 20 euro pe litru, iar în Europa se poate vinde între 80 și 100 euro/litru. Dacă includeți costurile de transport și de ambalare, faceți un profit de 50 de euro pe litru”, a declarat Rien van Diesen, expert în serviciul de poliție Europol, pentru revista Knack.

În ultimii cinci ani, Agenției federală de securitate alimentară din Belgia a interceptat 20 de expediţii de pesticide ilegale între Anvers și Aeroportul din Bruxelles.

Portul Anvers_b

Portul Anvers este un hub european pentru pesticidele ilegale

Portul Anvers (Belgia), al doilea cel mai mare port ca mărime din Europa după Rotterdam, are de mult reputația de a fi un hub important pentru traficul de droguri ilegale. Acum, potrivit unei investigații a unui consorțiu internațional de jurnaliști, portul devine, de asemenea, una dintre legăturile vitale în traficul ilegal de pesticide.

Potrivit unui articol apărut în "The Brussels Times", în prezent parchetul orașului se ocupă de trei cazuri privind comerțul ilegal cu pesticide.

Potrivit autoritățiilor vamale, 80% din pesticidele care intră prin Anvers sunt destinate altor state membre UE, ceea ce face din Anvers un hub internațional pentru pesticidele legale și ilegale deopotrivă.

Potrivit Europol, comerțul este împărțit între grupuri de criminalitate organizată și amatori oportunişti.

Ancheta a fost realizată de un grup internațional de jurnaliști condus de Investigative Reporting Danemarca și care include revista Knack din Polonia, dar şi alte publicaţii din Slovenia, Italia, Olanda, Germania și SUA, precum și de către membrii Organizației de Raportare a Criminalității Organizate și a Corupției, proiect care operează în Europa de Est, Asia Centrală și America Centrală.

În România, piaţa produselor de protecţia plantelor este estimată la cca. 500 milioane euro, iar la nivel global aceasta se ridică la peste 60 miliarde euro.

Vizualizat: 1805 | Video Video 1 2 3 4 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

CUM FACE UN ȚĂRAN ROMÂN 3.000 - 4.000 DE EURO/LUNĂ DIN 50 DE PORCI!

CUM FACE UN ȚĂRAN ROMÂN 3.000 - 4.000 DE EURO/LUNĂ DIN 50 DE PORCI!

POVESTEA PORCULUI ROMÂNESC. Celebrul jambon din Spania sau cel produs de țăranii francezi din Munții Pirinei poate fi învins cu ușurință de jambonul românesc fabricat de țăranii noștri care cresc porci dintr-o rasă autentic românească, Bazna, Mangalița sau Strei, spune prof. Avram Fițiu, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii.

FERMIERII ARGENTINIENI, CUPRINŞI DE PANICĂ!

FERMIERII ARGENTINIENI, CUPRINŞI DE PANICĂ!

Vânzarea produselor agrochimice a fost suspendată pe perioadă nedeterminată în Argentina, după ce Banca Centrală (BCRA) a modificat reglementările referitoare la accesul pe piaţa de schimb pentru plata importurilor, ceea ce va afecta comerţul cu produse de protecţia plantelor şi îngrăşăminte.

CINE VA PLĂTI PENTRU EȘECUL PROGRAMULUI TOMATA!

CINE VA PLĂTI PENTRU EȘECUL PROGRAMULUI TOMATA!

COMUNICAT. Deputatul PNL, Dumitru Oprea, i-a solicitat ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, informaţii privind măsurile avute în vedere pentru a schimba sau a îmbunătăţi programele de sprijin care nu funcţionează în agricultură. Unul dintre aceste programe este Tomata, susține deputatul într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

CIOBANII ROMÂNI S-AU DEȘTEPTAT! GATA CU POMENILE DE 150 DE LEI OAIA!

CIOBANII ROMÂNI S-AU DEȘTEPTAT! GATA CU POMENILE DE 150 DE LEI OAIA!

VOCEA CRESCĂTORULUI!  Oierii din România nu mai vând cu prețul de 100 de lei - 150 de lei o oaie reformă. Crescătorul de ovine Ioan Suciu, din Făgăraș, Brașov, membru fondator al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), susține că oierii trebuie să ceară prețuri corecte pentru munca lor, astfel prețul unui kilogram în viu de oaie reformă nu poate să coboare sub 6 lei.

MADR: TESTE GRATUITE PENTRU SCRAPIE LA OVINE ȘI CAPRINE!

MADR: TESTE GRATUITE PENTRU SCRAPIE LA OVINE ȘI CAPRINE!

HOTĂRÂRE. Testele de genotipizare a scrapiei se efectuează gratuit de către Agenți Națională pentru Zootehnie (ANZ) până la data de 31 decembrie 2020, în limita sumelor disponibile, anunță Ministerul Agriculturii, într-un proiect de hotărâre de Guvern, afișat pe site-ul oficial.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii