Pescarii din Delta Dunării au capturat, în 2015, circa 3.200 de tone de peşte, cea mai mare cantitate înregistrată oficial în ultimii şapte ani, susţine guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Lucian Simion. Acesta speră că anul acesta captura de peşte să fie şi mai mare.
Cantitatea raportată de pescari şi asociaţiile de pescari ca fiind capturată anul trecut este de circa 3.200 de tone de peşte, cea mai bună captură din ultimii şapte ani. Ne aşteptăm ca anul acesta să ajungem la un nivel mult mai ridicat al capturilor declarate oficial, a declarat Lucian Simion, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, în 2015 pescarii din Deltă au avut dreptul la o captură totală de 4.270 de tone de peşte. În 2014, dintr-o captură totală permisă de 4.641,65 de tone, pescarii au raportat o captură de 2.111,15 tone de peşte. Estimăm ca anul acesta pescarii să poată captura 4.370 de tone, a mai spus guvernatorul Deltei.
Anul trecut, pescarii tulceni au semnalat public probleme în desfăşurarea activităţii în Rezervaţie: în vară, din cauza secetei, nivelul apei au fost extrem de redus. În plus, în toamnă, pescarii au solicitat amânarea deschiderii sezonului de pescuit cu năvoadele, pentru a proteja resursa piscicolă.
A fost un an greu pentru noi. Au existat două luni, când în Şontea-Fortuna, în loc să prinzi peşte, te plimbai pe jos, nu în barcă. Dar în alte zone din Delta s-a prins mai mult peşte, aşa că Federaţia noastră are o captură de peste 1.100 de tone de peşte. Ponderea în capturi a fost deţinută de caras în proporţie de 80-85%, a menţionat preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării, Dan Verbina, citat de Agerpres.
În această perioadă, pescarii din Delta Dunării au obligaţia de a depune la Administraţia RBDD documentele justificative privind capturile înregistrate în anul care s-a încheiat. Dacă şi-au îndeplinit în proporţie de circa două treimi cotele alocate, ei îşi vor putea desfăşura activitatea şi în anul 2016.
Pe baza capturilor declarate şi a studiilor efectuate de institute de cercetare privind resursa piscicolă, Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii urmează să emită ordinul de prohibiţie pe anul în curs pe baza căruia Administraţia RBDD va distribui şi cotele pescarilor din Deltă, mai notează Agerpres.