În goana statului după bani, fermierii sunt victime sigure, mai ales dacă nu au informaţia potrivită la momentul potrivit. Un fermier din judeţul Brăila s-a trezit, în 2015, că are de plătit statului o datorie de aproape un miliard de lei vechi, după ce Fiscul l-a înregistrat din oficiu, încă din 2011, ca plătitor de TVA, fără să îl înştiinţeze însă despre acest lucru. Fermierul spune că dacă ANAF l-ar fi anunţat din timp, putea găsi de atunci soluţii ca să evite falimentul care îl paşte acum. Fiscul răspunde însă invariabil: „Cetăţeanul trebuie să cunoască legile statului!”
Georgel Stelică Voinea exploatează, în calitate de persoană fizică, 15,79 ha aflate în proprietatea sa, dar şi alte 14,91 ha preluate cu contract de arendă, pe raza comunei Urleasca din judeţul Brăila. În total, Georgel Stelică Voinea realizează, an de an, venituri din cultivarea a puţin peste 30 de hectare.
Un miliard de lei vechi datorie la stat
Marea problemă a producătorului agricol brăilean, care îi poate pune în pericol mica afacere din agricultură, a debutat în primăvara acestui an când a fost înştiinţat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) Brăila că începând cu data de 20.04.2015 va face obiectul unei inspecţii fiscale. În ziua prestabilită, organul de control fiscal l-a scos dator la stat cu aproape un miliard de lei vechi. “M-am dus glonţ la ANAF să văd despre ce e vorba. Acolo am aflat cu stupoare că, din data de 01.11.201, am fost înregistrat, din oficiu, deci, retroactiv, în scopuri de TVA, conform Legii nr. 571/2003, deoarece am depăşit plafonul legal de scutire de TVA de 119.000 lei, venituri provenite din vânzarea de cereale. Pe cale de consecinţă, sunt dator statului cu TVA în sumă de 72.859 lei, la care se adaugă penalităţi şi accesorii de întârziere aferente TVA, în sumă de 19.772 lei!”, ne-a declarat fermierul brăilean. Totalul suplimentar, de aproape 93.000 mii lei, stabilit de organul de inspecţie fiscală este aproximativ egal cu venitul brut obţinut într-un an agricol de fermier!
„Cetăţeanul trebuie să cunoască legile statului!”
Deci, fără nici o notificare prealabilă din partea organelor fiscale, Georgel Voinea s-a trezit peste noapte dator vândut! Acesta susţine că ANAF ar fi avut la îndemână toate informaţiile despre situaţia lui fiscală ca persoană fizică şi că l-ar fi putut înştiinţa de noua încadrare fiscală!
La toate intervenţiile sale, scrise ori verbale, Fiscul brăilean i-a răspuns însă invariabil: „cetăţeanul trebuie să cunoască legile statului!”. Ca atare, inspectorii ANAF nu ar fi avut nici o obligaţie legală să-l fi căutat prin catastife vreme de patru ani şi să-l fi anunţat - cu toată “bunăvoinţa” - pe contribuabil de schimbarea regimului de încadrare fiscală, ci, dimpotrivă, agentul economic era obligat să cunoască legislaţia şi să se înregistreze ca purtător de TVA.
„De eram înştiinţat, mă autorizam ca PFA!”
„Dacă aş fi fost înştiinţat la timp, aş fi putut să mă transform în persoană fizică autorizată şi să beneficiez de avantajele subvenţiei pe acciza de motorină şi de cele ale returnării TVA. Am aflat de la inspectorii ANAF că trebuia să fac cerere să nu mai fiu plătitor de TVA, pentru că în anul 2012 plafonul s-a ridicat la 220.000 lei, iar eu nu aveam cum să realizez asemenea venituri. Chiar dacă cer acum să fiu înregistrat ca neplătitor de TVA pentru perioada 2012 - 2015, nu se poate, întrucât solicitarea nu are efect retroactiv. Statul român, însă, poate să-mi ia mie retroactiv TVA-ul! O fi legal, dar este moral, e corect aşa? Fac menţiunea că în perioada 2012 - 2014, veniturile anuale înregistrate de mine din activitatea agricolă ca persoană fizică s-au situat sub plafonul din 2011”, a precizat fermierul.
Conlucrare zero între Fisc, Primărie şi APIA
APIA, Primăria sau Direcţia agricolă, de la care cei mai mulţi fermieri "iau lumină" sunt "în beznă" în ceea ce priveşte modificările fiscale din domeniul agriculturii.
Citiţi detalii despre acest caz în Revista Ferma, ediţia 1-15 august 2015.