Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Când inspecţia fiscală bagă fermierii-n boală!

Publicat: 11 august 2015 - 19:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În goana statului după bani, fermierii sunt victime sigure, mai ales dacă nu au informaţia potrivită la momentul potrivit. Un fermier din judeţul Brăila s-a trezit, în 2015, că are de plătit statului o datorie de aproape un miliard de lei vechi, după ce Fiscul l-a înregistrat din oficiu, încă din 2011, ca plătitor de TVA, fără să îl înştiinţeze însă despre acest lucru. Fermierul spune că dacă ANAF l-ar fi anunţat din timp, putea găsi de atunci soluţii ca să evite falimentul care îl paşte acum. Fiscul răspunde însă invariabil: „Cetăţeanul trebuie să cunoască legile statului!”

Georgel Stelică Voinea exploatează, în calitate de persoană fizică, 15,79 ha aflate în proprietatea sa, dar şi alte 14,91 ha preluate cu contract de arendă, pe raza comunei Urleasca din judeţul Brăila. În total, Georgel Stelică Voinea realizează, an de an, venituri din cultivarea a puţin peste 30 de hectare.

Un miliard de lei vechi datorie la stat

Marea problemă a producătorului agricol brăilean, care îi poate pune în pericol mica afacere din agricultură, a debutat în primăvara acestui an când a fost înştiinţat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) Brăila că începând cu data de 20.04.2015 va face obiectul unei inspecţii fiscale. În ziua prestabilită, organul de control fiscal l-a scos dator la stat cu aproape un miliard de lei vechi. “M-am dus glonţ la ANAF să văd despre ce e vorba. Acolo am aflat cu stupoare că, din data de 01.11.201,  am fost înregistrat, din oficiu, deci, retroactiv, în scopuri de TVA, conform Legii nr. 571/2003, deoarece am depăşit plafonul legal de scutire de TVA de 119.000 lei, venituri provenite din vânzarea de cereale. Pe cale de consecinţă, sunt dator statului cu TVA în sumă de 72.859 lei, la care se adaugă penalităţi şi accesorii de întârziere aferente TVA, în sumă de 19.772 lei!”, ne-a declarat fermierul brăilean. Totalul suplimentar, de aproape 93.000 mii lei, stabilit de organul de inspecţie fiscală este aproximativ egal cu venitul brut obţinut într-un an agricol de fermier!

„Cetăţeanul trebuie să cunoască legile statului!”

Deci, fără nici o notificare prealabilă din partea organelor fiscale, Georgel Voinea s-a trezit peste noapte dator vândut! Acesta susţine că ANAF ar fi avut la îndemână toate informaţiile despre situaţia lui fiscală ca persoană fizică şi că l-ar fi putut înştiinţa de noua încadrare fiscală!
La toate intervenţiile sale, scrise ori verbale, Fiscul brăilean i-a răspuns însă invariabil: „cetăţeanul trebuie să cunoască legile statului!”. Ca atare, inspectorii ANAF nu ar fi avut nici o obligaţie legală să-l fi căutat prin catastife vreme de patru ani şi să-l fi anunţat - cu toată “bunăvoinţa” - pe contribuabil de schimbarea regimului de încadrare fiscală, ci, dimpotrivă, agentul economic era obligat să cunoască legislaţia şi să se înregistreze ca purtător de TVA.

„De eram înştiinţat, mă autorizam ca PFA!”

„Dacă aş fi fost înştiinţat la timp, aş fi putut să mă transform în persoană fizică autorizată şi să beneficiez de avantajele subvenţiei pe acciza de motorină şi de cele ale returnării TVA. Am aflat de la inspectorii ANAF că trebuia să fac cerere să nu mai fiu plătitor de TVA, pentru că în anul 2012 plafonul s-a ridicat la 220.000 lei, iar eu nu aveam cum să realizez asemenea venituri. Chiar dacă cer acum să fiu înregistrat ca neplătitor de TVA pentru perioada 2012 - 2015, nu se poate, întrucât solicitarea nu are efect retroactiv. Statul român, însă, poate să-mi ia mie retroactiv TVA-ul! O fi legal, dar este moral, e corect aşa? Fac menţiunea că în perioada 2012 - 2014, veniturile anuale înregistrate de mine din activitatea agricolă ca persoană fizică s-au situat sub plafonul din 2011”, a precizat fermierul.

Conlucrare zero între Fisc, Primărie şi APIA

APIA, Primăria sau Direcţia agricolă, de la care cei mai mulţi fermieri "iau lumină" sunt "în beznă" în ceea ce priveşte modificările fiscale din domeniul agriculturii.

Citiţi detalii despre acest caz în Revista Ferma, ediţia 1-15 august 2015.

 

Vizualizat: 4194 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

Un proiect feroviar alternativ la transportul maritim prin Bosfor

31 ianuarie 2023 - 10:03

Grecia și Bulgaria intenționează să construiască un coridor feroviar de transport de marfă "Sea2Sea" pentru a conecta nordul Greciei și porturile din Bulgaria cu granița României. Acest proiect va realiza conectarea porturilor dunărene cu portul grec Salonic şi ar putea avea un impact semnificativ asupra vânzărilor de cereale sârbești, românești și bulgare, dar şi din Ucraina, modificând astfel fluxurile comerciale din Marea Neagră pe termen mediu (3-5 ani).

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

APIA ASTĂZI: Crescătorii de vaci eligibili pentru subvenția de 100 euro/vacă!

30 ianuarie 2023 - 19:12

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi care sunt crescătorii de bovine care se încadrează la noua subvenție din zootehnie de 100 euro/vaca de lapte/an. APIA explică pe înțelesul tuturor care sunt condițiile pentru obținerea acestor bani.

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

ANSVSA ASTĂZI: Verificări în ferme și măsuri drastice!

30 ianuarie 2023 - 18:44

A fost confirmat al doilea focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, localizată tot în apropierea fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. ANSVSA verifică toate exploatațiile de păsări și avertizează că nicio pasăre de curte sau animal nu iese din exploatație fără autorizare veterinară. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 ianuarie 2023 - 18:21

Baza de date cu echipamente, mașini și utilaje va cuprinde doar elemente conforme cerințelor de mediu, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo.

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

Hotărâre MADR: Ajutor de stat anul acesta pentru creșterea animalelor!

30 ianuarie 2023 - 09:23

Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial Hotărârea pentru completarea art.19 din Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

Ministrul Daea, ASTĂZI la Bruxelles!

30 ianuarie 2023 - 08:48

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, va participa astăzi, 30 ianuarie 2023, la prima reuniune a Consiliului AgriFish din anul 2023, anunță un comunicat MADR, transmis acum Agroinfo. 

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

Oierii spun prețul mieilor din acest an!

30 ianuarie 2023 - 08:28

Sperăm să fie prețul măcar acceptabil, să ne scoatem și noi cheltuielile, spune crescătorul de ovine Nicolae Vaidianu din Gorj, pentru PRO TV, care adaugă că prețul depinde mult de piața arabă însă și pe piața internă prețul corect este între 20 de lei/kg în viu și 40 de lei/kg tranșat. 

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

Șeful APIA: Subvenții APIA virate în conturile fermierilor!

29 ianuarie 2023 - 19:53

"Săptămâna aceasta am continuat autorizarea la plată a fermierilor. Astfel, un număr de 1.644 de fermieri vor avea în conturi suma de 15,08 milioane de euro, sumă autorizată în perioada 25-27 ianuarie 2023," a anunțat Adrian Pintea, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

APIA: Subvenție suplimentară anul acesta de 85,50 euro/ha! Beneficiari, condiții!

28 ianuarie 2023 - 07:54

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că fermierii beneficiază în acest an de o plată suplimentară de 85,50 euro/ha. Care sunt condițiile pentru obținerea banilor? Vă explică APIA.

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

Când plătește APIA agro-mediu și climă? Răspunde APIA!

28 ianuarie 2023 - 07:16

Tot mai mulți fermieri, crescători de animale ne întreabă în fiecare zi când vor primi plățile compensatorii din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, aferente anului 2022. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde fermierilor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii