Pentru cei care au ajuns la limita răbdării şi s-au săturat de condiţiile de lucru din România, Canada poate fi o opţiune de luat în considerare când vine vorba de munca în agricultură.
Un studiu realizat de Consiliul Canadian al Resurselor Umane din Agricultură (CAHRC) a relevat faptul că a doua ţară a lumii ca suprafaţă, după Rusia, se confruntă cu o criză majoră a forţei de muncă în domeniul agricol. Pentru a satisface cererea internă ar fi nevoie în prezent de nu mai puţin de 59.000 de muncitori care să ocupe un post în agricultură şi industriile conexe. Mai mult decât atât, potrivit estimărilor actuale, până în anul 2025 uriaşul stat nord-american ar putea absorbi în total 114.000 de locuri de muncă asociate activităţilor agricole.
Prin politicile adoptate recent, autorităţile canadiene au încurajat tinerii şi lucrătorii din alte sectoare să urmeze o carieră în agricultură. Cu toate acestea, în pofida tuturor eforturilor depuse, se crede că agricultura va avea în continuare de suferit din cauza lipsei de capital uman. Indisponibilitatea forţei de muncă a creat un risc pentru fermieri, care cu greu pot face faţă în special muncilor sezoniere.
Studiul realizat de CAHRC s-a raportat doar la producţia primară, fără a ţine cont de celelalte sectoare agro-alimentare, cum ar fi procesarea de alimente şi băuturi sau furnizorii de inputuri, unde de asemenea există o cerere semnificativă pe piaţa muncii. Cercetările arată că deficitul forţei de muncă afectează atât producătorii primari, cât şi procesatorii.
Din cauza neocupării locurilor de muncă din agricultură, fermierii canadieni înregistrează anual pierderi de 1,5 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 3 procente din valoarea totală a industriei. În plus, există riscul ca o parte din producţie să fie procesată în afara graniţelor, în SUA sau Mexic. Este pusă în discuţie chiar securitatea alimentară şi potenţialul de export al întregii industrii agro-alimentare canadiene.