Campania de vaccinare antirabică a vulpilor a fost declanșată pe 11 mai, iar 75% din costurile acestei acțiuni sunt acoperite din fondurile Comisiei Europene. 24 de avioane sunt folosite pentru răspândirea momelilor vaccinale antirabice, susține ANSVSA.
Acest contract este moștenit de mine, nu este inițiativa mea. Mă voi asigura că se va desfășura cu respectarea procedurii din caietul de sarcini. Perioada în care se va derula se întinde pe 4 ani, spune Dumitru Băiculescu, președintele ANSVSA.
Acţiunea se înscrie în Programul naţional privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România, în care este inclus și Programul de monitorizare, control şi eradicare a rabiei, care beneficiază de cofinanţare din partea Comisiei Europene. Rambursarea din partea Comisiei Europene va fi de 75% din suma cheltuită de România pentru implementarea vaccinării antirabice pe teritoriul ţării.
Campania se derulează timp de 30 de zile. Cele 24 de avioane vor zbura în fiecare zi de mai multe ori pentru răspândirea momelilor vaccinale antirabice destinate imunizării vulpilor. Vor fi distribuite 25 de momeli vaccinale/km², din avion, respectându-se regimul meteorologic, densitatea de distribuire şi rutele de zbor stabilite de către specialişti. Operațiunea aeriană va fi completată de una terestră. Medicii veterinari din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare județene vor amplasa momeli vaccinale la vizuine.
Este interzisă distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spaţiilor locuite din cadrul zonelor vizate. Populația a fost avertizată prin distribuirea şi afişarea de materiale informative pentru preîntâmpinarea unor eventuale situații nedorite.După 45 de zile de la finalizarea acestei campanii se va evalua eficienţa vaccinării. În acest sens, se vor efectua examene de laborator din probele prelevate de la animalele recoltate în urma vânătorii, pentru a se determina prezenţa anticorpilor antirabici postvaccinali. Scopul acțiunii este eradicarea rabiei în țara noastră.