Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
agroinfo_ro_header_big_homepage_728x90
Reclama header after big part 3

Campania agricolă de primăvară se apropie. Ce îi decapitalizează pe agricultorii români?

Publicat: 18 februarie 2016 - 14:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru destui dintre fermieri, anul agricol 2015 nu a fost unul aducător de suficient profit pentru a refinanţa activitatea agricolă. În vreme ce ei îşi fac socotelile cum pot mai bine, campania agricolă de primăvară bate la uşă.

Inginerul Constantin Mocanu, cunoscut cultivator brăilean şi preşedintele Cooperativei Braicoop, este de părere că în anul recent încheiat s-a muncit destul de mult pentru a se realiza producţii, dar nu prea s-a văzut în buzunar.

Potrivit acestuia, sunt câteva aspecte decisive care înclină considerabil balanţa fermierilor spre pierdere.

Subvenţia. Pentru mulţi dintre noi, fermierii, situaţia financiară nu e tocmai roză. Pe mine, m-a dat rău peste cap subvenţia care nu a intrat la timp; mi-a stricat multe planuri. Eu lucrez o suprafaţă de circa 600 ha, după calculul meu estimativ - pentru că nici acuma nu se ştie exact care este nivelul de sprijin - ar trebui să primesc drept subvenţii peste 100 mii de euro. Nedispunând de resurse financiare, a trebuit să mă împrumut de la noua sucursală brăileană a Agricover Credit IFN, singura instituţie financiară non-bancară din România specializată în finanţarea agriculturii, ne-a declarat fermierul.

Pământul. În opinia acestuia, unii dintre agricultorii brăileni au fost nevoiţi să-şi investească profitul, atât cât l-au obţinut, în cumpărarea de teren agricol şi s-au decapitalizat.

Nu ai ce face, trebuie să cumperi, că vine altul peste tine! Iar în judeţul Brăila, hectarul de teren a ajuns să se vândă cu sume cuprinse între 5 şi 7 mii euro, explică şeful Braicoop.

Irigaţiile. În ferma lui Constantin Mocanu, balanţa financiară a fost echilibrată de lotul semincer de la porumb. Anul trecut a fost secetă, s-a muncit mult cu irigatul, am dat la soia şase-şapte ape, la porumb la fel, ne-a încărcat costurile, dar am avut siguranţa că am făcut producţie, a fost bine valorificată. Şi aşa, financiar, am ieşit la mal, a susţinut brăileanul.

Fermierul ştie că energia electrică atârnă destul de greu în costul unei norme de udare. Am negociat direct cu furnizorul de energie electrică şi am obţinut un preţ cu 20% mai mic pe kilowat. Spre exemplu, eu am terenuri pe prima treaptă de pompare; o normă de apă mă costă cam 130 de lei, ceea ce este destul de puţin, a precizat Constantin Mocanu.

Fermierul ne-a declarat că are în lucru un proiect pentru modernizarea unei staţii de pompare, care va asigura apa de irigaţii pentru o suprafaţă de 700 hectare.

Despre cum sunt afectaţi agricultorii de arenda crescândă şi impozitul agricol, citiţi în revista Ferma, ediţia 15-29 februarie 2016!

Vizualizat: 2155 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CEL MAI NOROCOS VIZITATOR DE LA AGROMALIM 2017

CEL MAI NOROCOS VIZITATOR DE LA AGROMALIM 2017

CONSTANTIN PETRAŞ, din Arad, este cel mai nororcos vizitator al Târgului Agromalim din 2017. Acesta a câştigat o junincă gestantă din rasa Bălţată Românească, oferită de Camera de Comerţ Arad, cu sprijinul Revistei FERMA, care a fost sponsor al marelui premiu.
Interviu cu:
CONSTANTIN PETRAŞ
RODICA PETRAŞ
GHEORGHE SĂPLĂCAN, director SCDCB Arad

Reporter Agroinfo: Violeta Mâţ
Operator imagine: Claudiu Borobei

Rapiţa, cultura anului în Arad! Daniela Herţeg continuă tradiţia familiei Soluţii Monosem, Galucho şi Gregoire Besson de la Cons DDA

Bancul zilei

Dorinţă...

Dorinţă...
Prinde un pescar peştişorul de aur. Detalii