AGROINFO.RO Fermierul Costi Mariniță, un pasionat al pomiculturii, a transmis pentru AGROINFO schema stropirilor de primăvară în livada mixtă de familie. Vă punem la dispoziție schema utilă pentru cei interesați să combată bolile și dăunătorii la pomi.
Este schema pe care o folosesc de câțiva ani și puteți observa din fotografiile pe care vi le-am trimis ce fructe am în livadă, ne-a spus Costi Mariniță. Mai jos, sunt fotografiile cu câteva din soiurile pe care le are pomicultorul în livadă.
1. La sfârșit de februarie - început de martie (imediat dupa ce am terminat tăierile la pomii fructiferi) – fungicide cuprice Funguran OH 50 WP sau Champ 77 WG
2. La final de martie (dezmugurit) – Mospilan Oil 20SG
3. La începutul înfloritului – fungicid Bravo 500 SC și insecticid Calypso 480 SC. și acaricid Nissorun 10WP
4. La scuturarea petalelor – fungicid Score 250 EC și insecticid Calypso 480 SC
5. In luna mai (când avem fructele formate)– fungicid Bravo 500 SC și insecticid Mospilan 20 SG.
6. În luna iunie (facultativ) – fungicid Topsin 70 WDG și insecticid Karate Zeon.
7. În luna iulie (facultativ) – fungicid Dithane M-45 și insecticid Decis 25 WG.
8. În luna august (facultativ)– fungicid Topsin 70 WDG și insecticid Karate Zeon.
9. In luna noiembrie (dupa caderea frunzelor) – tratament cu sulfat de cupru (piatră vânătă)
Tratamentele din iunie, iulie și august le fac numai dacă se observă semne de boală sau atac de dăunatori la pomi. Restul tratamentelor, eu le consider obligatorii.
În timpul înfloritului, schema se poate suplimenta cu o stropire cu fungicidul Aliette 80 WG la gutui, meri și peri , preventiv pentru a combate focul bacterian.
Stropirile se execută atunci când vremea este bună, nu bate vântul, avem temperaturi pozitive și nu se anunță ploi.
ATENȚIE! Acest articol este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.