O REALITATE DUREROASĂ A CADASTRĂRII TERENURILOR ÎN ROMÂNIA! Laurențiu Baciu, liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a avertizat ASTĂZI, 23 mai 2018, la Conferința Națională LAPAR că sute, poate mii, de oameni vor rămâne fără proprietăți odată cu cadastrarea terenurilor.
Ne apropiem de 2020, de noul exerciţiu financiar şi nu avem cadastrarea, doar pe ici pe colo în unele comune. Sunt mari probleme cu proprietăţile, punerea în posesie s-a făcut cum s-a făcut şi acum, când vin cei de la cadastrare și iau bucățică cu bucățică, rămân sute, poate mii de oameni, fără proprietăţi, a dezvăluit preşedintele LAPAR (în foto).
Problema spinoasă pornește de la punerea în posesie care nu ar fi fost făcută corect.
Cadastrarea terenurilor agricole este prioritară pentru Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Fără terenuri cadastrate, din anul 2020 fermierii riscă să piardă subvenția pe suprafață. Sistemul de plăți directe care va fi implementat în noua Politică Agricolă Comună (PAC) se va face pe baza identificării cadastrale a terenurilor agricole.
Cadastrul este o operaţiune grea, sunt bani mulţi alocaţi prin POR, de la UE, dar sunt şi de la bugetul statului. Sunt peste 400 de milioane de euro. Este o acţiune la nivelul ţării; s-au făcut contracte cu peste 2.000 de UAT-uri.
E o lucrare complexă, complicată, dar ea a trebuit făcută şi iată că şi efortul acesta bugetar justifică necesitatea executării unei asemenea lucrări de o astfel de amplitudine şi complexitate, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, la finalul Conferinţei Naţionale LAPAR.
Șeful de la Agricultură a adăugat că până la acest moment sunt cadastrate aproximativ 4 milioane de hectare de terenuri agricole, reprezentând circa 40% din suprafața totală.
Ce am făcut noi la Ministerul Agriculturii şi ce ordin am dat eu în ţară? A fost acela ca toţi specialiştii de la Agricultură, când ajung echipele de cadastru care vor executa această lucrare, să fie la faţa locului, să mobilizeze proprietarii să îşi recunoască parcelele în timpul acela scurt şi să fie autentic procesul de realizare a acestei acţiuni foarte complexe şi nu sunt uşor de executat, a mai spus Daea.