REFERENDUM ÎN MAREA BRITANIE. Plecarea Marii Britanii din UE pune în pericol subvențiile din agricultură! Sumele cu care contribuie Marea Britanie la bugetul UE sunt extrem de importante pentru buzunarele fermierilor europeni, implicit ale fermierilor români. Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, le-a spus britanicilor ce dezastru ar fi pentru fermieri dacă nu și-ar mai primi subvențiile europene.
Ce înseamnă BREXIT pentru fermierii din România? British Exit, adică ieșirea Marii Britanii. De unde? Chiar din Uniunea Europeană. Joi, 23 iunie 2016, este ziua de care atârnă luarea unei decizii istorice.
Interesul fermierilor este concentrat în această bătălie pro sau contra UE pe subvențiile din agricultură! Plecarea Marii Britanii din UE s-ar răsfrânge negativ asupra subvențiilor primite de fermierii din țările membre UE, printre care se află și România. Contribuția financiară a Marii Britanii la bugetul UE este substanțială. Din acești bani, o parte vine și către fermierii noștri. În 2015, contribuția s-a ridicat la 17,8 miliarde de dolari. Țara ar fi primit înapoi 4,9 miliarde de lire sterline, plus încă 4,4 miliarde de lire sterline, sub formă de subvenții pentru agricultură și alte programe. Apartenenţa la UE ar costa săptămânal 350 de milioane de lire sterline.
Comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, ar fi printre puținii membri ai Comisiei Europene care a întreprins un turneu în Marea Britanie în mijlocul dezbaterilor aprinse dintre militanții pro-Brexit și tabăra eurofilă, adică tabăra celor care doresc menținerea Marii Britanii în UE. Presa din Marea Britanie susține că irlandezul uriaș de la Agricultură botezat Big Phil de britanici ar fi fost trimis intenționat în focul bătăliei pro și contra UE. Comisarul pentru Agricultură le-a spus britanicilor la ce risc s-ar supune fermele în absența unor subvenții. Dacă nu ar exista asistență europeană, multe ferme nu ar genera doar pierderi semnificative, dar s-ar lupta pentru a supraviețui, a declarat Hogan la Belfast.
Phil Hogan nu s-a temut să militeze alături de tabăra eurofilă pentru a-i convinge pe britanici că părăsirea UE e o decizie greșită. Spre deosebire de alți comisari, Hogan a călătorit de la începutul anului în fiecare regiune din Marea Britanie: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. De fapt, rădăcinile sale sunt în Kilkenny, în sud-estul Irlandei și s-ar trage dintr-o familie de fermieri, familia sa ar fi deținut aici o fermă de vaci.
Nu vreau să văd agricultura britanică la partea din spate a cozii, le-a spus Hogan englezilor. Comisarul european a arătat că plățile directe doar pentru agricultorii din Irlanda de Nord sunt de peste 2,3 miliarde de lire sterline în perioada 2014-2020. Plățile anuale din contul UE reprezintă 87% din veniturile anuale ale fermelor, a subliniat comisarul.
În încercările sale de a atrage fermierii britanici în tabăra pro UE, Hogan a spus într-un discurs că orașele irlandeze de frontieră ar putea avea soarta orașului Calais din Franța, poarta de migrare pentru restul UE. Iar pentru fermieri ar însemna sfârșitul relațiilor comerciale. Mulți fermieri britanici ar intra în faliment fără subvențiile europene. 73% dintre exporturile fermelor britanice ajung în Uniunea Europeană.
Ca să contracareze declarațiile comisarului Hogan despre cât de importante sunt subvențiile europene pentru agricultori, 13 miniștri britanici pro Brexit au declarat recent că vor menține nivelul de finanțare agricolă, de subvenționare a fermierilor până-n 2020, relatează presa britanică.
Contribuția la bugetul Politicii Agricole Comune este mai mare decât fondurile primite de fermierii britanici. Dacă Regatul Unit părăsește UE ar fi disponibile pentru alte priorități miliarde de lire. Birocrația consumă mulți bani din bugetul Politicii Agricole Comune. Industria britanică a pescuitului a fost devastată de politica UE în domeniu, susțin militanții pro-Brexit.
Sondajele recente făcute printre agricultori susțin că 60% din fermierii britanici ar fi pro-Brexit și chiar fermierii irlandezi ar sprijini cu o largă majoritate ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.
(Sursa principala: Comisia Europeană)