Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană comportă riscuri reale în ceea ce priveşte costul, disponibilitatea şi calitatea proviziilor alimentare din Regatul Unit, pe care guvernul de la Londra nu pare să le fi luat în considerare.
Un raport al specialiştilor în politica alimentară a avertizat că Brexit-ul va duce la "haos", cu excepţia cazului în care miniştrii stabilesc un plan clar privind modul în care va funcţiona un nou sistem alimentar. În prezent, Uniunea Europeană furnizează Marii Britanii circa 31% din necesarul de alimente, ceea ce ar fi aproape imposibil de acperit din producţia internă.
Cercetătorii de la trei universităţi britanice au lansat o revizuire în 86 de pagini a modului în care Brexit-ul ar putea afecta industria alimentară şi agricultura ţării, în timp ce autorităţile britanice se pregătesc pentru următoarea rundă de negocieri cu Bruxelles-ul. Potrivit acestora, în lipsa unui acord comercial, preţul produselor alimentare importate ar putea creşte cu 22 procente!
Stabilitatea şi securitatea alimentară de care se bucură în acest moment britanicii sunt parţial asigurate de standardele de siguranţă impuse la nivelul blocului comunitar, avertizează autorii acestui raport. Chiar şi o ieşire "uşoară" din Europa, în care Marea Britanie va rămâne pe piaţa unică sau în uniunea vamală, ar putea afecta grav industria alimentară şi agriculturii, susţin cercetătorii.
Înaintea ieşirii propriu-zise din UE, avertizează semnatarii raportului, există mii de acte legislative privind produsele alimentare care necesită o atenţie specială, atât în domeniul agriculturii, cât şi a pescuitului. Potrivit specialiştilor britanici, pierderea forţei de muncă de pe continent ar putea avea consecinţe directe asupra producţiei alimentare, în condiţiile în care 35% dintre lucrătorii din industria alimentară britanică provin din Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, se arată în raport, preţurile care sunt deja în creştere, au toate şansele să devină şi mai mari, urmând a deveni mai volatile, în special în cazul consumatorilor săraci. În documentul de informare, lansat de cercetători de la City University din Londra, Universitatea Cardiff şi Universitatea din Sussex, se face apel la public să exercite în continuare presiuni asupra guvernului britanic pentru a crea un cadru legal nou pentru produsele alimentare din Regat.
În tot acest timp, reprezentanţii Departamentului pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale declară că ieşirea din Uniunea Europeană va oferi industriei alimentare britanice noi oportunităţi de extindere şi dezvoltare. Aşteptăm să vedem cine are dreptate...